Αίτημα προς τους θεσμούς για παράταση του προγράμματος επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα 2» πρόκειται να υποβάλλει η Κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστια λίστα αναμονής στα λογιστικά γραφεία, τα οποία αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα έως το τέλος της εβδομάδας. Όπως αναφέραμε στο ρεπορτάζ του Liberal προχθές ο αιτήσεις που έως τώρα έχουν υποβάλλει οι επιχειρήσεις υπερβαίνουν τις 20.000, παρόλο που μεσολάβησαν οι αργίες του Πάσχα. Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί επαρκής παράταση έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που πληρούν τα σχετικά κριτήρια.
Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά χωρίς να χρειάζεται η επισύναψη στοιχείων και δικαιολογητικών που υπάρχουν σε τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης δανείων και σε δημόσιους φορείς. Το πρόγραμμα "Γέφυρα ΙΙ” καλύπτει πληττόμενες επιχειρήσεις (μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών - επιτηδευματιών) που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.
Οι τράπεζες βλέπουν με καλό μάτι την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή στο πρόγραμμα κυρίως αυτή την περίοδο που τελειώνει το μορατόριουμ που είχε επιβληθεί και για τα εναπομείναντα δάνεια. Υπολογίζεται ότι στο 14% των δανείων είχε επιβληθεί η ευεργετική περίοδος αναστολής στην αποπληρωμή τους, η οποία όμως ήδη είχε ολοκληρωθεί για τα περισσότερα από αυτά περί τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους τα τραπεζικά επιτελεία μέσω των Προγραμμάτων Γέφυρα Ι και ΙΙ, επιδοτούνται ή θα επιδοτηθούν για 9 μήνες οι δόσεις περίπου 250.000 δανείων, συνολικού ποσού της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ.
Με το πρόγραμμα Γέφυρα 2 επιδοτείται η μηνιαία δόση επιχειρηματικών δανείων (τόκοι και κεφάλαιο) για 8 μήνες κατά 80%. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει το 90% για τους συνεπείς δανειολήπτες. Το ποσοστό της επιδότησης για επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι μέχρι 80%, προκειμένου να βοηθηθούν και να ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Βασική προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι τα έσοδα της επιχείρησης το έτος 2020 να ήταν μειωμένα κατά τουλάχιστον 20%, συγκριτικά με το έτος 2019. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους μέχρι τις 9 Μαΐου.
Η συνεισφορά του Δημοσίου για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ανέρχεται στα εξής ποσοστά:
- Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
- Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.