Τον δεύτερο «αρραβώνα» μέσα σε λίγους μήνες ανακοίνωσε χθες η αλυσίδα super market Βερόπουλος. Αυτή τη φορά, η σωτηρία του ελληνικού τμήματος της Βερόπουλος θα επιχειρηθεί από τη Metro AEBE της οικογένειας Παντελιάδη και καθώς όλα δείχνουν οι πιθανότητες για «βίο ανθόσπαρτο» είναι μεγάλες, μιας και εκτός του προσυμφώνου, υπάρχει και η ευλογία των… πεθερικών (τράπεζες), τουλάχιστον προφορικά.
Στο βαθμό που η νέα συμφωνία τελεσφορήσει, θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με σχεδόν 280 καταστήματα, 8.500 εργαζομένους και τζίρο κοντά στο 1,1 δισ. ευρώ, ο οποίος θα βρεθεί στην τέταρτη θέση από την κορυφή, «εκτοπίζοντας» μία θέση χαμηλότερα τη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης.
Για να ολοκληρωθεί το deal, προϋπόθεση είναι να δοθεί και γραπτώς η έγκριση από τις εμπλεκόμενες τράπεζες, αλλά και να διαχωριστούν οι δραστηριότητες του Ομίλου Βερόπουλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η οικογένεια Βερόπουλου θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και τη Σερβία όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα και τζίρο περί τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ η εν Ελλάδι δραστηριότητα της Βερόπουλος θα περάσει στη Metro.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, μετά από την σχετική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα περιέλθουν στη Metro οι κεντρικές αποθήκες και το ελληνικό δίκτυο των 180 καταστημάτων της Βερόπουλος που εκτείνεται σε 54 πόλεις της χώρας.
Ας σημειωθεί ωστόσο ότι τους τελευταίους μήνες έχουν κλείσει 7 καταστήματα του ομίλου Βερόπουλου με τελευταίο το VERO Cash and carry επί της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου στο οποίο λειτουργούσε και βενζινάδικο, ενώ στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του δικτύου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κλείσουν ακόμη ένα ή δύο καταστήματα.
Χωρίς «κούρεμα»
Σε ότι αφορά τη συμφωνία με τις τράπεζες, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» οφειλών, αλλά βελτίωση των όρων αποπληρωμής, όπως μείωση του επιτοκίου δανεισμού, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων κ.λπ. Τα δάνεια της Βερόπουλος φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ στα 65 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συμβάσεις leasing.
Επιπλέον συζητείται η χορήγηση ενός νέου δανείου με το οποίο θα αντιμετωπισθούν οι άμεσες ανάγκες της αλυσίδας, ανοικτοί λογαριασμοί προς προμηθευτές, μισθοί εργαζομένων, οφειλές προς το δημόσιο κ.ά.
Από την αυτόνομη ανάπτυξη στις εξαγορές
Νοικοκυρεμένη, 100% ελληνική, υγιής χρηματοοικονομικά και με σταθερά συντηρητική πολιτική σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, η Metro δραστηριοποιείται στη χονδρική με τα καταστήματα METRO Cash & Carry αλλά και στη λιανική με τα σούπερ μάρκετ My Market. Συνολικά, ο όμιλος διαθέτει 113 καταστήματα, εκ των οποίων τα 46 είναι cash & carry, κατέχοντας την πρώτη θέση στην εν λόγω αγορά, και τα 67 είναι super market.
Παρ' ότι μέχρι σήμερα η συνειδητή επιλογή της οικογένειας Παντελιάδη ήταν η αυτόνομη ανάπτυξη του ομίλου, φαίνεται ότι εντέλει άλλαξε στρατηγική και μένει να αποδειχθεί εάν η «στροφή» ήταν μία καλή επιλογή, όπως εκείνες που προηγήθηκαν.
Ας σημειωθεί ότι κατά τη θητεία του Αριστοτέλη Παντελιάδη, η δεύτερη επιχειρηματική γενιά της οικογένειας, ο ετήσιος κύκλος εργασιών της Metro, αυξήθηκε από 367 εκατ. ευρώ το 2002 σε 700 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ για εφέτος οι εκτιμήσεις θέλουν να ξεπερνούν τα 730 εκατ. ευρώ, με την κερδοφορία να διατηρείται στα επίπεδα του 2014 (περίπου 17 εκατ. ευρώ).
Το επιχειρείν είναι αναμφίβολα τρόπος ζωής για την οικογένεια Παντελιάδη, στα χέρια της οποίας εκτός από τον όμιλο Metro βρίσκονται η τυροκομική βιομηχανία Ήπειρος που διοικείται από τον Παντελή Παντελιάδη, άλλοτε πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας) και δημιουργό της αλυσίδας super market και cash & carry, καθώς και η εισαγωγική εταιρεία Optima.