Το πρόγραμμα Green Mission από τη Sunlight σε 12 πόλεις της Ελλάδος

Το πρόγραμμα Green Mission από τη Sunlight σε 12 πόλεις της Ελλάδος

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα συλλογής χρησιμοποιημένων μπαταριών αυτοκινήτου για ανακύκλωση σε 12 πόλεις της Ελλάδας ξεκινά η Sunlight Recycling, θυγατρική της Συστήματα Sunlight, του Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Green Spots», όπου σε 50 ειδικά σημεία σε 12 πόλεις της Ελλάδος, θα γίνεται η συγκομιδή των μπαταριών, φιλοδοξώντας να αλλάξει το status quo σ'' αυτόν τον τομέα ανακύκλωσης που είναι πολύ πίσω ακόμη, «χτίζοντας» παράλληλα και νέα κουλτούρα.

Η πρωτοβουλία Green Mission της Sunlight Recycling γίνεται σε συνεργασία με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αυτοκινήτου.

Τα «Green Spots» προσφέρουν τη δυνατότητα σε ιδιώτες να συμμετέχουν ενεργά στην ορθή ανακύκλωση, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αρκεί μόνο να τοποθετούν τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες μολύβδου, που βρίσκονται σε παντός είδους οχήματα, στο πιο κοντινό Green Spot της περιοχής τους.

Για τη δημιουργία του δικτύου των 50 πράσινων σημείων, και στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Green Mission, συνεργάστηκαν οι εταιρείες ΙΑΠΩΝΙΚΗ, ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ, TOYOTA ΑΓΓΕΛΟΣ και SUBARU KIFISSOS, καθώς και επιλεγμένα πρατήρια ΕΚΟ και ΒΡ.

Οι συσσωρευτές που θα συλλέγονται, θα ανακυκλώνονται με τις εγγυήσεις της Sunlight Recycling, η οποία διατηρεί στην Κομοτηνή την πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών στην Ευρώπη.

Η δράση αποσκοπεί στη δημιουργία κουλτούρας ανακύκλωσης και σεβασμού απέναντι στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία καθώς η μπαταρία μολύβδου αποτελεί επικίνδυνο απόβλητο.

Και ασφαλώς, αποκτά απολύτως κρίσιμη αξία συγκριτικά με άλλα προϊόντα ανακύκλωσης, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προϊόν, μέρη του οποίου αν αφεθούν στο περιβάλλον (κάτι που γίνεται για δεκαετίες), προξενούν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Επίσης, η μη ορθή ανακύκλωση των μπαταριών αυτοκινήτων και όλων των οχημάτων, δηλαδή μέσα από τους μή νόμιμους «δρόμους», έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία.

Στην Ελλάδα μόνον το 50% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου συλλέγεται κι ανακυκλώνεται, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φτάνει το 95%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ορθή ανακύκλωση των συσσωρευτών μολύβδου επιτρέπει την ανάκτηση των υλικών σε ποσοστό 95%, ενώ ο μόλυβδος έχει την ιδιότητα να ανακυκλώνεται επ' αόριστον χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητά του. Παράλληλα η σωστή ανακύκλωση των μπαταριών μολύβδου-οξέως προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας ως και 70% ενώ ελαχιστοποιεί τα επικίνδυνα απόβλητα κατά 75%.

Σε 12 πόλεις της Ελλάδος λοιπόν δημιουργούνται 50 Green Spot, ενώ λεπτομέρειες υπάρχουν στο www.greenmission.gr/green-spots.

Sunlight Recycling – Η πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης στην Ευρώπη

Ο όμιλος Sunlight διατηρεί στην Κομοτηνή την πιο σύγχρονη - τεχνολογικά και περιβαλλοντικά- μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ευρώπη, τη Sunlight Recycling, μια επένδυση που έφτασε τα 31 εκατ. ευρώ.

Η εργοστασιακή μονάδα βρίσκεται σε έκταση 42 στρεμμάτων, στην περιοχή της Κομοτηνής (ΒΙΠΕ Κομοτηνής, Νομού Ροδόπης) και ήταν μια... φυσική εξέλιξη για τη Sunlight στη δέσμευσή της για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία. Πρόκειται για εργοστάσιο πιστοποιημένο από τους πιο εξειδικευμένους παγκόσμιους φορείς.

Η μονάδα αυτή τη στιγμή απασχολεί περί τα 70, ενώ το χυτήριο δουλεύει 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα και κάθε χρόνο υπάρχει σημαντική βελτίωσης στους παραγωγικούς δείκτες.

Το 2016, πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας, το εργοστάσιο παρήγαγε 16.500 τόνους μολύβδου, το 2017 στο σύνολο έφτασε τους 20.000 τόνους και το 2018 υπολογίζεται να υπερβεί τους 24.000 τόνους. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω της ανακύκλωσης ο όμιλος Sunlight καλύπτει μόνο το 50% των αναγκών του σε πρώτες ύλες, ενώ για το 2017 το ποσοστό αυτό έφτασε στο 55%.

Το σοβαρότερο πρόβλημα στην Ελλάδα σ'' αυτό το χώρο είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της συγκεκριμένης αγοράς που δεν καταγράφεται επισήμως. Η «μαύρη» οικονομία στον τομέα της ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου οξέως, συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα και υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά και να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους παρανομούντες.

Πολλές πρόχειρες μονάδες λειτουργούν χωρίς πιστοποιήσεις, με ότι συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων. Σύμφωνα με ανθρώπους της Sunlight Recycling, αν ενισχυθεί η ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως και η χώρα μας φτάσει στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου τότε μπορεί να δημιουργηθεί μια αγορά με εκτιμώμενο τζίρο της τάξης των 70 έως και 100 εκατ. ευρώ, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία της χώρας.