Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Μέσα στις επόμενες ώρες το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση ομολόγου μετά το τέλος του μνημονίου, σε μία κίνηση προεκλογικού χαρακτήρα καθώς είναι δεδομένη η πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει σε δεύτερη μοίρα η Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η έκδοση θα αφορά σε πενταετές ομόλογο με το δημόσιο να στοχεύει στην άντληση 2-2,5 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφώνεται πέριξ του 3,5%.
Όπως έχει αναφέρει το Liberal.gr, η κυβέρνηση μετέθεσε την έκδοση του ομολόγου λόγω της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον περνά σε επικοινωνιακή αντεπίθεση στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Όμως η έκδοση του 5ετούς ομολόγου θεωρείται εδώ και καιρό «τακτοποιημένη», την ώρα που το χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε επίπεδο επιτοκίων είναι τεράστιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα η Ισπανία δέχθηκε προσφορές 47 δισ. ευρώ για μία 10ετή έκδοση ύψους 10 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της χώρας να καταγράψει χαμηλό 6 μηνών. Μία εβδομάδα νωρίτερα, η Ιταλία έσπασε και αυτή κάθε ρεκόρ ζήτησης καθώς δέχθηκε προσφορές ύψους 35,5 δισ. ευρώ για 16ετές ομόλογο 10 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα από την πλευρά της δεν μπορεί ούτε καν να βρει τα πατήματά της όσο και αν στην κυβέρνηση προσδοκούν σε αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης έτσι ώστε να ενισχυθεί προεκλογικά το κλίμα στην οικονομία.
Πριν από λίγες ημέρες, η S&P διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου, ενώ στις 8 Φεβρουαρίου αναμένεται η «ετυμηγορία» της Fitch, η οποία διαθέτει την υψηλότερη αξιολόγηση για τη χώρα μας, τέσσερα «σκαλιά» κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα». Θεωρείται απίθανο να υπάρξει αναβάθμιση από την Fitch, ΠΑΡΆ μόνο στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Την 1η Μαρτίου η Moody' s αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς διαθέτει την χαμηλότερη αξιολόγηση, σε μία κίνηση που δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.