Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Ξεκινούν και επισήμως οι διαπραγματεύσεις για χρέος, τέταρτη αξιολόγηση, εποπτεία, αλλά και το «ολιστικό» αναπτυξιακό σχέδιο για την μεταμνημονιακή περίοδο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα περάσει ένα δύσκολο βράδυ. Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προσχέδιο για το σχέδιο της κυβέρνησης δεν χαίρει της εκτίμησης των Βρυξελλών, ενώ σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη καθώς έχουν υλοποιηθεί ελάχιστα από τα 88 που περιλαμβάνει η συμφωνία.
Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβάλει στους θεσμούς ένα προσχέδιο του «ολιστικού» αναπτυξιακού σχεδίου και ήδη καταγράφονται οι πρώτες διαφωνίες στο εργασιακό (κατώτατος μισθός) και το φορολογικό (ελαφρύνσεις). Στα μέτρα αυτά οι δανειστές βλέπουν εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα που είναι αντίθετες με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ φοβούνται και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Πάντως το τελικό σχέδιο θα υποβληθεί στο Eurogroup της Σόφιας, στις 27 Απριλίου, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα σημεία εκείνα που δημιουργούν εντάσεις.
Σχετικά με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων αυτά θα αξιολογηθούν σε βάθος με την επιστροφή στην Αθήνα του κουαρτέτου, που αναμένεται στο πρώτο 15θημερο του Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου δείχνει μάλλον δύσκολος και μετατίθεται για τον Ιούνιο, ενώ δεν αποκλείεται να «πατήσουμε» και τον Ιούλιο, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναβολές, καθώς τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και μέχρι τις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους της μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας και της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και σε αυτά ακριβώς τα θέματα που φοβούνται οι Ευρωπαίοι ότι θα «ρίξουν» έξω το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα είπε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων με την επαναφορά των ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σταδιακά.
Τέλος για το χρέος τα μαντάτα δεν είναι και τόσο καλά. οι προτάσεις που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες στον γερμανικό τύπο δείχνουν την την απροθυμία των θεσμών να δώσουν ανάσα στην Ελλάδα. Ο ESM, φέρεται να προτείνει την επιβολή πλαφόν 1,5% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι χαμηλότερος από το 3,25%.