Αν θέλουμε να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα αναφορικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τόσο τα χαρακτηριστικά της μεταμνημονιακής εποπτείας όσο και το κατά πόσο θα υπάρξει κάποια συμφωνία μεταμνημονιακής στήριξης μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Αυτό επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε χθεσινοβραδινή του ομιλία. Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η απόφαση για μία συμφωνία μεταμνημονιακής στήριξης θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών (συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης του waiver) και της οικονομίας στην περίπτωση που η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμείνει χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και ειδικότερα στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, το βασικό ζήτημα των επόμενων μηνών είναι η βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η οποία θα της επιτρέψει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές με βιώσιμους όρους μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. «Αυτό προϋποθέτει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υλοποίησης των ακόλουθων ενεργειών:
-Πρώτον, η οικονομική πολιτική πρέπει να εστιάσει στην προετοιμασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος.
-Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να εξειδικεύσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό θα επιτρέψει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων με βιώσιμους όρους και θα διευκολύνει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
-Τρίτον, τα capital controls θα πρέπει να αποσυρθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος του ESM.
-Τέταρτον, να δημιουργηθεί ένα ταμειακό απόθεμα μέσω της έκδοσης ομολόγων σε συνδυασμό με εκταμιεύσεις κεφαλαίων του ESM. Ένα τέτοιο απόθεμα θα είναι χρήσιμο ιδιαίτερα στην περίπτωση που η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν έχει βελτιωθεί σε επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του προγράμματος.