Στην υποστήριξη του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος άνω του 1,5 δισ. ευρώ στην «καθαρή» ενέργεια, δηλαδή σε έργα αντλησιοταμίευσης και περαιτέρω ανάπτυξης αιολικών πάρκων θα διατεθούν τα κεφάλαια που άντλησε από την αύξηση κεφαλαίου ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Πρόκειται για τα έργα αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι Κρήτης και στην Αμφιλοχία, ενώ η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων θα γίνει στον Καφηρέα, ισχύος 330 MW, στη Βοιωτία (περιοχή Ταράτσα) ισχύος 30MW και στην Ευρυτανία ισχύος 67MW.
Σε μια συγκυρία όπου οι «πράσινες» επενδύσεις συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια κεφαλαίων και αποτελούν αιχμή του ευρωπαικού Ταμείου Ανάκαμψης, ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή άντλησε 68,5 εκατ ευρώ μέσω της αύξησης μετοχικού κεφάλαια. Ο αρχικός στόχος ήταν 50,1 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 4.556.757 νέων κοινών μετοχών, όμως το ισχυρό ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά σχήματα ανέβασε το στόχο.
Καταγράφηκε υπερβάλλουσα ζήτηση καθώς υπήρξε δεσμευτικό ενδιαφέρον για συνολικά 6.229.422 μετοχές στην τιμή των 11 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή για συνολικό ποσό ύψους 68.523.642 ευρώ. Δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδήλωσαν διεθνή επενδυτικά σχήματα, όπως Anavio Capital Partners LLP, Blackrock Inc, Kayne Anderson Capital Advisors LP και Impax Asset Management.
Πολλά απ' αυτά τοποθετούνται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, κάτι που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά και για την ελληνική οικονομία.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έγινε μέσω private placement σε διεθνείς επενδυτές, με ολική κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Σημειωτέον ότι τα 11 ευρώ είναι μια τιμή κοντά στα ιστορικά υψηλά της μετοχής, ενώ είναι και αυτή με την οποία εισήχθη τον Νοέμβριο του 2007 η εταιρεία στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Χθες η εταιρεία ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής δεσμευτικών προσφορών για την κάλυψη των νέων μετοχών της ΑΜΚ, ενώ την προσεχή Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση καλείται να εγκρίνει την τοποθέτηση. Σε κάθε περίπτωση, η ιδιωτική τοποθέτηση σε διεθνείς επενδυτές θα βελτιώσει περαιτέρω τη διασπορά και εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Σημειώνεται ότι παρόμοια συναλλαγή που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο 2018 είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην εμπορευσιμότητα της μετοχής και στην περαιτέρω ανάδειξη της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας.
Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία
"Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς επενδυτές, προσανατολισμένοι σε μεσομακροπρόθεσμες στρατηγικές τοποθετήσεις, εμπιστεύθηκαν τον όμιλό μας, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ειδικά του τομέα καθαρής ενέργειας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία", ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γ.Περιστέρης.
Το τάιμινγκ είναι κομβικό τόσο για την ίδια την οικονομία, όσο και για το στοίχημα που έχει θέσει ο ίδιος ο όμιλος. Σύμφωνα με τις τελευταίες του επιδόσεις, όλα δείχνουν ότι θα πετύχει νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, τον στόχο για 2.000 MW ΑΠΕ εν λειτουργία στις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανήλθε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε 1.390 MW.
Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Επίσης διαθέτει υπό κατασκευή ή πρόκειται να ξεκινήσει έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 550 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά, λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.938 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική.
Προ περίπου τριών μηνών ο όμιλος προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας αιολικών πάρκων RF Energy Ομαλιές Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη και της FG Europe του κ. Γιώργου Φειδάκη. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης 11 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 213 MW στη νοτιοανατολική Εύβοια. Σε πρώτη φάση, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκινήσει την κατασκευή νέων αιολικών 180 MW, με τη συνολική αξία της επένδυσης να διαμορφώνεται στα 550 εκατ. ευρώ.
Κέρδη 47,5% για τη μετοχή το 8μηνο του 2020
Όπως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ δεν επλήγησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, ενώ και στην Ευρώπη το ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις και μετοχές αυτού του χώρου, είναι σε έξαρση. Προς επίρρωση αυτών των εξελίξεων, η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι μακράν το κορυφαίο blue chip του 2020 δεδομένου ότι είναι και ο μοναδικός τίτλος του FTSE 25 που κινείται ανοδικά φέτος, έχοντας επίδοση +47,5%.
Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 31,34%, ο FTSE 25 χάνει 34,35%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει απώλειες 63,26%. Παράλληλα, η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 1,28 δισ. ευρώ, που τη φέρνει στην 8η θέση της κατάταξης στο σύνολο του Χ.Α. πίσω από τις Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Prodea ΑΕΕΑΠ, ΕΛΠΕ και Eurobank.