Πότε θα τελειώσει η πανδημία με βάση τις οικονομικές προβλέψεις

Πότε θα τελειώσει η πανδημία με βάση τις οικονομικές προβλέψεις

Μπορεί χθες η Σλοβενία να έγινε η πρώτη χώρα που ανακοινώνει το τέλος της πανδημίας, όμως η αλήθεια είναι ότι ο πλανήτης όχι μόνο δεν έχει τελειώσει με την απειλή του κορονοϊού αλλά ο κίνδυνος νέου κύματος κρουσμάτων είναι κάτι παραπάνω από ορατός και οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Σε οικονομικό επίπεδο, οι προβλέψεις δίνουν και παίρνουν και δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία που να παρατηρείται τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ των επενδυτικών οίκων και των διεθνών οργανισμών.

Η παγκόσμια ύφεση τοποθετείται μεταξύ 2,5% και 6% στο σύνολο του 2020 ενώ εντυπωσιακές είναι οι διαφορές στις εκτιμήσεις για την ύφεση του β’ τριμήνου που θα είναι και το χειρότερο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι έτσι και αλλιώς οι οικονομικές προβλέψεις δεν φημίζονται ούτε για την αξιοπιστία τους, ούτε για την ακρίβειά τους – και δεν θα είχε και άδικο. Για να γίνουν σήμερα οι οικονομικές προβλέψεις οι αναλυτές θέτουν κάποιες παραδοχές που σχετίζονται με την πορεία της επιδημίας και είναι εύλογο να μην χαρακτηρίζονται για την ασφάλειά τους από τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε και αν θα εξαφανιστεί ο ιός.

Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε τις παραδοχές πάνω στις οποίες βασίζονται οι εκτιμήσεις καθώς η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι μοναδικής φύσης, από τη στιγμή που πρωτίστως πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους επιστήμονες και μετά από τους πολιτικούς και τους οικονομικούς παράγοντες. Η σημασία τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς πρόκειται για σενάρια που έχουν διαμορφωθεί με τη συνδρομή των ειδικών στα θέματα της επιδημίας.

Οι περισσότεροι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με την προοπτική ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού εμβολίου να είναι σήμερα μακρινή και με τις κοινωνίες να απέχουν πολύ από το να αποκτήσουν ανοσία, οι οικονομικές επιπτώσεις θα συνεχίσουν να… μας ταλαιπωρούν τουλάχιστον για την επόμενη τριετία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αναλύσεις των McKinsey και Capital Economics που βλέπουν ΗΠΑ και Ευρωζώνη να ανακάμπτουν το 2023.

Αναλυτές ξένων επενδυτικών οίκων με έδρα το Λονδίνο, αναφέρουν στο liberal.gr, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ότι τα βασικά σενάρια και οι παραδοχές των προβλέψεων καθορίζονται σήμερα με βάση τρία γκρουπ χωρών. Στο πρώτο γκρουπ περιλαμβάνονται οι χώρες που θα καταφέρουν σύντομα να περιορίσουν με επιτυχία την εξάπλωση του κορονοϊού. Στο δεύτερο είναι οι χώρες που θα βιώσουν μία πιο μακρά περίοδο ανάκαμψης και να έχουν σκαμπανεβάσματα στην αντιμετώπιση του ιού τον επόμενο ενάμιση χρόνο και στο τρίτο είναι οι χώρες που δυστυχώς θα παραμείνουν εγκλωβισμένες στη δίνη της επιδημίας ενδεχομένως για πολλά χρόνια.

Η Ελλάδα – στα σενάρια που «τρέχουν» οι οίκοι - βρίσκεται στο δεύτερο γκρουπ, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, όμως θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στο πρώτο, στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο κύμα και γίνει ομαλά η άρση των περιοριστικών μέτρων. Απλώς, αυτή τη στιγμή οι αναλυτές έχουν ως βασικό σενάριο την εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όσο θα χαλαρώνουν οι πολίτες, με την παραδοχή ότι οι εξάρσεις στο εξής θα είναι ηπιότερες σε σύγκριση με το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Θεωρείται, επίσης, ότι τα επόμενα κύματα θα είναι λιγότερο επιβλαβή, αφενός γιατί τα κράτη πλέον ξέρουν πως πρέπει να κινηθούν και γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν και αφετέρου λόγω της διενέργειας εκτεταμένων τεστ. Σημειώνεται πως στην ίδια κατηγορία είναι επίσης ΗΠΑ και Ρωσία.

Σε καλύτερη θέση εκτιμάται ότι είναι χώρες της πρώτης κατηγορίας, όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία, οι οποίες έχουν ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα και δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες να προχωρήσουν σε πλήρη άρση των περιορισμών, ήτοι μέσα στο 2020. Σε χειρότερη θέση είναι, όπως σε κάθε περίπτωση, οι φτωχότερες χώρες σε Ασία, Λ. Αμερική και Αφρική, οι οποίες είναι πυκνοκατοικημένες και τα συστήματα υγείας που διαθέτουν έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες.