Σφοδρή επίθεση εναντίον του Στέλιου Κούλογλου εξαπέλυσε μέσα από ανακοίνωσή του το Ποτάμι μετά από άρθρο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο καταγγέλλει την κίνηση του Ποταμιού να επαναφέρει "στην ολομέλεια "το θέμα της Ελλάδας" με την δικαιολογία ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το μνημόνιο, δεν έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα και δεν κάνει αλλαγές στα εργασιακά". Στην απάντησή του το Ποτάμι τόνισε πως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει - δια μέσω Αλέξη Τσίπρα - την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
"Σε πρόσφατο "αποκαλυπτικό" άρθρο του ο Στέλιος Κούλογλου εγκαλεί το Ποτάμι, γιατί δεν αφήνει την Ελλάδα στην ησυχία της, να βγει από τα πρωτοσέλιδα και τελικά από τα μνημόνια. Έχει ενδιαφέρον αυτή η μικρή ιστορία που αποκαλύπτει τη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ στον πιο δύσκολο να κρυφτεί -λόγω διαφάνειας- χώρο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τι μας λέει στο άρθρο; «Στη διάρκεια της προετοιμασίας για την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που έληξε την Πέμπτη, το Ποτάμι προσπάθησε να θέσει το "ελληνικό πρόβλημα" στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας. Η προσπάθεια οργανώθηκε με κινήσεις παρασκηνίου και μοχλό τον Γκι Βέρχοφσταντ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελεύθερων στην Ευρωβουλή. Είναι ίσως η πρώτη φορά που επιχειρείται με τόσο επίσημο τρόπο, μέσω του Ευρωκοινοβουλίου, η αποσταθεροποίηση μιας ελληνικής κυβέρνησης. Η υπόθεση θυμίζει τις εποχές που στην Ελλάδα δρούσαν το ρωσόφιλο, αγγλόφιλο ή γαλλόφιλο κόμμα. Σχεδόν διακόσια χρόνια μετά, έχουμε και το κόμμα του Φέρχοφσταντ...»
Μας κατηγορεί, λοιπόν, ο κ. Κούλογλου ότι προσπαθήσαμε να φέρουμε το ελληνικό θέμα στην Ολομέλεια, για πρώτη φορά, με επίσημο τρόπο. Ας του θυμίσουμε τα παρακάτω:
Αλέξης Τσίπρας προς Μάρτιν Σούλτς (Αύγουστος 2015): «Σου αποστέλλω αυτήν την επιστολή για να ζητήσω την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» – στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. (...) Θεωρώ πολιτικά επιτακτικό, ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή, να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δια μέσω του αρχηγού του ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΚ την εμπλοκή του και πράγματι το Δεκέμβριο 2015, η σύσκεψη των Προέδρων του ΕΚ αποφάσισε ομόφωνα, μετά από πρόταση του Μ. Σούλτς, τη συγκρότηση ομάδας εργασίας υπό την εποπτεία της Οικονομικής Επιτροπής (ECON) ώστε να εξασφαλιστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της εφαρμογής του μνημονίου. Η σύσκεψη των Προέδρων δεσμεύτηκε μάλιστα να φέρνει σε τακτική συζήτηση τα πορίσματα στην ολομέλεια του ΕΚ.
Το Μάιο 2016, το Ποτάμι παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, μαζί με τον Γκυ Φερχόφσταντ, μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διέξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση μέσω υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η οικονομία. Μεταρρυθμίσεων που περιέχονται και στα 3 μνημόνια, όπως η διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, η μείωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, ο έλεγχος της φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά τιμολόγια, η περιγραφή των χρήσεων γης κλπ. 129 συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις γιατί προϋποθέτουν συγκεκριμένες ρήξεις με το βαθύ πελατειακό κράτος. Στην ίδια εκδήλωση ζητήθηκε από το ΕΚ να σεβαστεί τον θεσμικό του ρόλο όπως αυτός αποφασίστηκε από την ομόφωνη απόφαση των προέδρων και να φέρει στην ολομέλεια τα πορίσματα της πρώτης αξιολόγησης. Ομολογουμένως αμελήσαμε να ρωτήσουμε για αυτό τον κ. Κούλογλου αλλά εμείς πιστεύουμε πως η κατάσταση στην οικονομία δεν θα μεταστραφεί κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί ή σιωπώντας, όπως προτείνει, αλλά με την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως αυτές που περιγράψαμε παραπάνω.
Όλα αυτά θα ήταν σχεδόν διασκεδαστικά αν περιορίζονταν σε δημοσιογραφικά / καταγγελτικά άρθρα. Όμως, τι γίνεται όταν αυτή η διγλωσσία μεταφέρεται στην πράξη;
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από τη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (που ενεκρίθη ομόφωνα από τους υπουργούς των κρατών μελών με θετική την ελληνική ψήφο) και απείχαν και από την καταδικαστική για τη Συνοριοφυλακή τροπολογία της Εν. Αριστεράς στο Πρόγραμμα Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολύ πρόσφατα οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν την απόρριψη της συμφωνίας με την Τουρκία (βλ. http://goo.gl/SMg3GM, σελ 46) που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε στο Συμβούλιο Κορυφής ως τη μόνη λύση. Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους ακολουθούσε, η κυβέρνηση θα έβλεπε τα σχέδιά της στον χώρο ελέγχου του προσφυγικού - μεταναστευτικού να ματαιώνονται ή, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός κ. Γ. Μουζάλας: «Παναγιά βοήθα!». Και τα παραδείγματα δεν σταματάνε, δυστυχώς, εδώ.
Κατανοητή λοιπόν η εναγώνια αναζήτηση θέματος για αριστερή καταγγελία, όταν, όμως, ο διπλός λόγος μεταφέρεται και στην ψήφο, γίνεται επικίνδυνος".