Η Ευρώπη διολισθαίνει στην ύφεση, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα πνίγουν τις δαπάνες, ενώ το σκηνικό «συσκοτίζουν» οι διαφαινόμενες διακοπές ρεύματος. Το ερώτημα είναι πόσο βαθιά θα είναι αυτή η ύφεση, αναφέρει το Politico σε σημερινή του ανάλυση.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δημόσια εκφράσει την εκτίμηση ότι η όποια ύφεση θα είναι ήπια. Ωστόσο, την Τετάρτη, οικονομολόγοι της Deutsche Bank ανακοίνωσαν ότι οι προβλέψεις για «ήπια ύφεση» δεν ισχύουν πλέον, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει κλιμακωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική κεντρική τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη στο -2,2% από το προηγούμενο 0,3%.
Η Barclays από την πλευρά της αναμένει συρρίκνωση στην ευρωζώνη της τάξης του 1,1% το επόμενο έτος. Ενώ το Ινστιτούτο Επενδύσεων Blackrock προβλέπει συρρίκνωση της παραγωγής κατά 1,1% το 2023, που ισοδυναμεί με πτώση 2 ποσοστιαίων μονάδων.
«Επομένως, δεν πρόκειται για μίνι ύφεση, αλλά για πλήρη ύφεση», δήλωσε ο Άλεξ Μπρέιζιερ, αναπληρωτής επικεφαλής του Ινστιτούτου Επενδύσεων BlackRock.
Το πρόβλημα είναι ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, η ΕΚΤ πλέον δεν συμβάλλει στο να μετριαστεί ο αντίκτυπος της οικονομικής συρρίκνωσης. Αντίθετα, για να καταπολεμηθεί ο μαινόμενος πληθωρισμός αυστηροποιεί τη νομισματική της πολιτική.
Οι συνέπειες
Στο μεταξύ, παρόλο που η απασχόληση στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε υψηλό όλων των εποχών, οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί, καθώς οι αυξήσεις απέτυχαν να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό – υποτιμώντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και δημιουργώντας κρίση κόστους διαβίωσης.
Το επιχειρηματικό λόμπι της Ιταλίας Confindustria έχει προειδοποιήσει ότι 400 έως 600.000 θέσεις εργασίας ενδέχεται να χαθούν ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει αρχίσει να διογκώνεται, με διαδηλώσεις να ξεσπούν στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και τη Γερμανία κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας και, κατά καιρούς, στοχεύουν στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.
Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προσπάθησαν να κρατήσουν υπό έλεγχο τη δυσαρέσκεια, ρίχνοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά αυτό είναι απίθανο να προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση.
«Η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά οι πιθανότητες αυξάνονται», δήλωσε την Παρασκευή ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, προσθέτοντας: «Μπορεί κάλλιστα να οδεύουμε σε έναν από τους πιο απαιτητικούς χειμώνες των πρόσφατων γενεών».