Όταν ο δείκτης που θεωρείται ότι αντανακλά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία - καθώς αποτελείται από 500 εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο - χάνει μέσα σε ένα μήνα το 32% της αξίας του, είναι βέβαιο ότι βιώνουμε μία σοβαρή κρίση. Ο S&P 500 βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στις 2.304 μονάδες όταν την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου ολοκλήρωνε τη συνεδρίαση στις 3.386 μονάδες που είναι το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Η κρίση αντικατοπτρίζεται και στις εκτιμήσεις των αναλυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας και οι οποίες συνεχώς υποβαθμίζονται. Ορισμένοι, μάλιστα, επενδυτικοί οίκοι έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους ακόμη και 2 φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα, με πιο τρανταχτό το παράδειγμα της Bank of America η οποία την περασμένη Τετάρτη προέβλεπε ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,2% το 2020 και την Πέμπτη υποβάθμιση την πρόβλεψη στο 0,4%. Κάτι που δείχνει πόσο ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των καταιγιστικών εξελίξεων και των επιπτώσεων της επιδημίας είναι ο διπλασιασμός του «πακέτου» στήριξης που εξετάζει το αμερικανικό Κογκρέσο. Ενώ στις αρχές της περασμένης εβδομάδας περιμέναμε μία δέσμη μέτρων ύψους 1 τρισ. δολαρίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Λάρι Κούντλοου δήλωσε χθες ότι το πακέτο θα ανέλθει στο 10% του αμερικανικού ΑΕΠ, θα αγγίξει δηλαδή τα 2 τρισ. δολάρια.
Όμως το κλίμα που επικρατεί στην επενδυτική κοινότητα είναι εξαιρετικά δυσμενές και μέχρι στιγμής κανένα μέτρο στήριξης της οικονομίας δεν έχει καταφέρει να μετριάσει τις ανησυχίες. Χθες, πάντως, η JPMorgan προσέφερε μία αχτίδα αισιοδοξίας, εκτιμώντας ότι ο S&P 500 μπορεί να σημειώσει ράλι με κέρδη της τάξης του 47% για να φτάσει ξανά σε νέα ιστορικά υψηλά στις 3.400 μονάδες στις αρχές του 2021. Με μία βασική προϋπόθεση: ότι θα καταφέρουν οι αρχές να περιορίσουν την επιδημία και να ρίξουν πακτωλό χρημάτων στην οικονομία για απορροφήσουν τους κραδασμούς.
Η εκτίμηση της JPMorgan στηρίζεται στις προβλέψεις για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2020, ωστόσο το κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή της θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ύφεσης. Από την Deutsche Bank και την Bank of America Merrill Lynch, μέχρι την Goldman Sachs και την Morgan Stanley και από την Moody’ s και την Standard & Poor’s μέχρι την Capital Economics και την Oxford Economics, οι προβλέψεις υποδεικνύουν ότι το 2020 θα είναι σίγουρα μία χαμένη χρονιά για όλες τις οικονομίες, από τις πιο ισχυρές έως τις πιο αδύναμες.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο βαθιά θα είναι η πληγή που θα αφήσει κρίση ή με άλλα λόγια πόσο βαθιά θα είναι η παγκόσμια ύφεση και πόσο αυτή θα διαρκέσει. Γιατί ότι θα έχουμε παγκόσμια ύφεση στο σύνολο του έτους θεωρείται από την πλειονότητα των αναλυτών δεδομένο. Τα λόγια του Ντέιβιντ Γουίλκοξ, πρώην επικεφαλής ανάλυσης και στατιστικής της Fed, τα λένε όλα: «Ενώ πριν από 10 ημέρες υπήρχε εύλογη αβεβαιότητα για το κατά πόσο η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ύφεση – 10 ημέρες μετά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού».
Ας δούμε τις προβλέψεις των μεγαλύτερων οίκων για την παγκόσμια οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη ότι το βασικό σενάριο πριν την επιδημία ήταν για ανάπτυξη 2,9% το 2020.
Η Morgan Stanley προβλέπει ανάπτυξη 0,8% στο σύνολο του 2020 και η IHS Markit κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,7%. Η Goldman Sachs τοποθετεί τη μεγέθυνση του ΑΕΠ στο 1,25% και η Deutsche Bank στο 0,7%. Οι προβλέψεις της γερμανικής τράπεζας είναι εντυπωσιακές. «Βλέπει» ύφεση 31,7% στην Κίνα στο α’ τρίμηνο και εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 23,6% στο β’ τρίμηνο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η Oxford Economics υποστηρίζει ότι η ταχύτητα και το μέγεθος της ύφεσης σε πάρα πολλές χώρες ταυτόχρονα κάνει το α’ εξάμηνο του έτους να μοιάζει με την παγκόσμια κρίση του 2008.
Η S&P αναφέρει ότι η παγκόσμια ύφεση έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η αμερικανική οικονομία θα χάσει πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας μόνο μέσα στον Απρίλιο που αν επαληθευτεί θα είναι η χειρότερη επίδοση από κάθε μήνα της παγκόσμιας κρίσης του 2008. Τέλος, όλοι ανεξαιρέτως οι αναλυτές βλέπουν την ανάκαμψη να ξεκινά από τον Ιούλιο και να επιταχύνει από τον Οκτώβριο αλλά και πολύ ισχυρή ανάπτυξη το 2021. Όλα αυτά θα ισχύουν μέχρι τις επόμενες εκτιμήσεις αφού η καραντίνα στις χώρες της Δύσης μόλις ξεκίνησε…