Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος των νέων δανείων που σκοπεύει να χορηγήσει η Alpha Bank μέσα στην επόμενη τριετία, με περίπου 5 δισ. ευρώ να πηγαίνουν στους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού και της μεταποίησης-βιομηχανίας. Η τράπεζα παρουσίασε χθες το πλάνο μετασχηματισμού που προβλέπει σημαντική μείωση των NPEs με πρώτο βήμα το project της τιτλοποίησης-μαμούθ των 12 δισ. ευρώ, αλλά και νέες εκταμιεύσεις ύψους 14 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι θα καλύψουν το σύνολο της ζήτησης για νέα δάνεια τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας και να συμβάλλουν στην προσπάθεια επίτευξης υψηλότερων ρυθμών. Παρ' όλα αυτά, ενώ η πρόθεση των τραπεζών είναι δεδομένη και η ανάγκη για νέα δάνεια επιτακτική, το μεγάλο στοίχημα είναι να… βρεθούν οι υγιείς επιχειρήσεις που θα χορηγηθούν τα δάνεια αυτά.
Με δεδομένο ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες βελτιώνονται, η Alpha Bank εκτιμά ότι η επόμενη τριετία δεν θα έχει καμία σχέση με την κρίση, αφού η ανάπτυξη θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 2%, το διαθέσιμο εισόδημα θα αυξάνεται με 2,5%-3% και η αγορά ακινήτων θα αναπτύσσεται με ρυθμό 4%. Επομένως, η τράπεζα προβλέπει μεγάλη επιτάχυνση της ζήτησης από τα 3,1 εκατ. πελάτες της.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank για την επόμενη τριετία, θα χορηγηθούν 3,8 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επίσης 3,8 δισ. ευρώ σε ναυτιλιακές και εταιρείες structured finance, ενώ σε μεγάλες επιχειρήσεις θα κατευθυνθούν περί τα 3,2 δισ. ευρώ και σε μικρές επιχειρήσεις 900 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τις ΜμΕ και μεγάλες επιχειρήσεις, η Alpha Bank προτιμά τους κλάδους εκείνους που αναμένεται να οδηγήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Κατά συνέπεια, περίπου 5 δις. ευρώ θα χορηγηθούν στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, σε τουριστικές-ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε μεταποίηση-βιομηχανία και ναυτιλία.
Η τράπεζα επίσης θέλει να αξιοποιήσει τα περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας που διαθέτει στον κλάδο της ναυτιλίας, εκτιμώντας ότι η ζήτηση θα ενισχυθεί λόγω των αυξημένων ναυπηγήσεων. Στον κλάδο του Structured Finance, έμφαση θα δοθεί στα μεγάλα project που βρίσκονται στα σκαριά στην ενέργεια, στις υποδομές και στην αγορά ακινήτων.
Ακόμη και στις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζεται να δοθούν μόλις 900 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank θέλει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς, αξιοποιώντας το τμήμα Gold, ενώ παράλληλα θα στοχεύσει σε κλάδους που δεν έχει διεισδύσει αρκετά. Σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δανείων, η τράπεζα θέλει να αλλάξει τον τρόπο εξυπηρέτησης ρίχνοντας μεγαλύτερο βάρος στις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας.
Στους ιδιώτες εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν περί τα 2 δισ. ευρώ νέα δάνεια, ενώ η διάθεση ανάληψης κινδύνου θα ενισχύεται κατά τη διάρκεια της τριετίας παράλληλα με τις ενδείξεις ανάκαμψης της αγοράς και την εξάλειψη των αβεβαιοτήτων. Για τα στεγαστικά δάνεια θα τεθεί σε εφαρμογή μία διαδικασία που θα στηρίζεται στις ψηφιακές δυνατότητες, ενώ θα δοθεί έμφαση στο μεγάλο όγκο ακινήτων που «λιμνάζει» στα χρόνια της κρίσης.
Ανάλογη θα είναι και η στρατηγική στην καταναλωτική πίστη όπου η Alpha Bank θέλει να αυξήσει το μερίδιό της σε αγορές που μέχρι σήμερα δεν είχε εστιάσει, όπως αυτή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ενώ στον τομέα των πιστωτικών καρτών στόχος είναι η διατήρηση της ηγετικής θέσης.