Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Εξαιρετικά «δύσκολη» αποδείχθηκε η διαδικασία επιλογής νέων διοικητικών στελεχών για τις τράπεζες. Το ασφυκτικό πλαίσιο του νόμου σε συνδυασμό με τα μετοχικά συμφέροντα - και τις ακραίες πολλές φορές αντιδράσεις και παρεμβάσεις - με φόντο την επόμενη ημέρα στον κλάδο, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό σκηνικό, στο οποίο δεν αποκλείεται να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις σήμερα και αύριο, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις.
Το διοικητικό συμβούλιο της Τρ. Πειραιώς αναμένεται μέσα στην ημέρα να εκλέξει στη θέση του προέδρου τον Γιώργο Χατζηνικολάου, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν η επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου που θα «τρέξει» το σχέδιο αναδιάρθρωσης και μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα ανακοινωθεί σήμερα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι λύση έχει βρεθεί στο πρόσωπο εγχώριου τραπεζικού στελέχους.
Ο κ. Χατζηνικολάου έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA), υπεύθυνος για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ στην άνω των 30 ετών σταδιοδρομία του έχει αναλάβει θέσεις στις αγορές παραγώγων και τίτλων σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Εδώ και αρκετούς μήνες, η άτυπη προθεσμία που οριζόταν κάθε φορά έληγε για να δοθεί μία νέα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αφενός επισημάνει την ανάγκη εξεύρεσης συμβιβαστικών λύσεων για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών και αφετέρου έχει αναγκαστεί να προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιβολής «αναγκαστικών μέτρων» στην περίπτωση που υπάρξουν και νέες καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρασαν πέντε ολόκληροι μήνες με συνεχείς καθυστερήσεις και... τυμπανοκρουσίες, όμως οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες παραμένουν... εκτός νόμου στο θέμα των διοικητικών αλλαγών. Στην αρχή ήταν ο Ιούνιος, στη συνέχεια ο Σεπτέμβριος και μετά ο Οκτώβριος.
Μπήκαμε στο Νοέμβριο για να αποκτήσει νέο πρόεδρο η Τρ. Πειραιώς, στη θέση που έμεινε κενή μετά την αποχώρηση του εμβληματικού της ηγέτη Μιχάλη Σάλλα. Όμως, το θέμα του διευθύνοντος συμβούλου είναι αυτό που «καίει» και αναδεικνύει τις εξαιρετικά λεπτές μετοχικές ισορροπίες στη μεγαλύτερη, σήμερα, ελληνική τράπεζα.
Οι διαφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών καθιστούν αμφίβολη την εκλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου κατά τη σημερινή συνεδρίαση, παρά την επαναλαμβανόμενη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων για εξεύρεση κοινού τόπου, η οποία βέβαια μέχρι στιγμής διαψεύδεται. Σημειώνεται ότι μετά την παραίτηση του Άνθιμου Θωμόπουλου τον περασμένο Ιανουάριο, η Τρ. Πειραιώς λειτουργεί με μεταβατική διοίκηση.
Αρχικά επιλέχθηκε η σίγουρη λύση του Σταύρου Λεκκάκου και στη συνέχεια ο Γιώργος Πουλόπουλος. Για τον τελευταίο, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εκφραστεί πολύ θετικές γνώμες από διάφορα μέρη, με αποτέλεσμα να έχει αποτελέσει μία από τις πιο σοβαρές υποψηφιότητες για την κάλυψη της θέσης. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση ενός... πόλεμου χαρακωμάτων που λίγο έλειψε να στοιχίσει στην τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι η Τρ. Πειραιώς ξεκίνησε τη διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου τον περασμένο Ιανουάριο. Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τις καθυστερήσεις αλλά και για τα... πολύκροτα επεισόδια ενός σίριαλ που μέχρι σήμερα δεν έχει «happy end». Μετά από διεθνή διαγωνισμό η τράπεζα κατέληξε στο πρόσωπο του Χρήστου Παπαδόπουλου, όμως κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου «κόπηκε» από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, προκαλώντας αναστάτωση και αναβρασμό στην τράπεζα.
Στην Εθνική, η μεγάλη διοικητική αναδιάρθρωση της τράπεζας προχωρά, παρά τις αρχικές – και αναμενόμενες – αντιδράσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο οργανόγραμμα να είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί σύντομα από τον νέο πρόεδρο της τράπεζας και μαζί με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Το γεγονός, ωστόσο, που κυριαρχεί είναι η αποχώρηση της Λούκας Κατσέλη λόγω του ασφυκτικού νομικού πλαισίου. Τα ονόματα που ακούστηκαν για τον αντικαταστάτη της ήταν πολλά, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της η Εθνική ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την εξεύρεση του νέου της προέδρου.
Που κατέληξε ο διεθνής διαγωνισμός; Επικρατέστερος υποψήφιος θεωρείται ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ και πρώτος πρόεδρος του ΤΧΣ, Παναγιώτης Θωμόπουλος, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Αν και η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας θεωρείται πιο «εύκολη» από εκείνη της Πειραιώς, τα επεισόδια δεν λείπουν, όπως αυτό της περασμένης Πέμπτης. Οι πληροφορίες ήθελαν το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να αποφασίζει για τον νέο πρόεδρο και απλά να μετατίθενται οι ανακοινώσεις για αυτή την εβδομάδα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου διοικητικού διδύμου του ΤΧΣ. Τελικά, το θέμα δεν έκλεισε λόγω των εντάσεων που υπήρξαν, κάτι που αναμένεται να συμβεί αύριο Τετάρτη.
Αφού οι τραπεζικές διοικήσεις πέρασαν από την αξιολόγηση της συμβουλευτικής εταιρείας Spencer Stuart στο πρώτο τετράμηνο του έτους, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να λάβουν χώρα οι απαραίτητες, βάσει του νέου νόμου, αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα ακούμε για αλλαγές στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Τρ. Πειραιώς, ωστόσο τίποτα δεν έχει προχωρήσει.
Σήμερα Τρίτη 1η Νοεμβρίου αναλαμβάνει καθήκοντα το νέο διοικητικό δίδυμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο Βασίλης Κατσικιώτης ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος και ο Eric Henri Paul Tourret αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Μαζί με τον Δημήτρη Φραγγέτη που επιλέχθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος αποτελούν τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου.