Νέες ρυθμίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των servicers και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Ελλάδα και Ευρώπη έρχονται σύντομα. Θα καθορίζουν έναν ενιαίο τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να θεσπίσουν κοινές κανόνες σε μία ενιαία αγορά και θα ενισχύουν την δευτερογενή αγορά των δανείων και την απορρόφησή τους χωρίς κραδασμούς, αλλά επίσης και την ευκολότερη μεταφορά και συναλλαγή δανείων και πακέτων δανείων από αγοραστές και πωλητές σε διαφορετικές χώρες.
Κυρίαρχο στοιχείο των αλλαγών θα είναι το πλαίσιο διασυνοριακών συναλλαγών.
Αυτά προέκυψαν από την ομιλία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην ετήσια Γενική Συνέλευση των εταιρειών διαχείρισης δανείων, όπου ο πάντα μειλίχιος διοικητής άφησε αιχμές με το γνωστό ήπιο τρόπο του μεταξύ των γραμμών… Ωστόσο οι αιχμές έγιναν αντιληπτές.
Αλλά ο Στουρνάρας έδωσε και τον τρόπο με τον οποίο πιστεύει ότι θα εξομαλυνθούν προβλήματα και θα ενισχυθεί περαιτέρω η αγορά ειδικά η δευτερογενής, με απορρόφηση περιουσιακών στοιχείων και επανένταξη παραγωγικών στοιχείων στην κοινωνία και την οικονομία.
Όπως είπε, η χορήγηση άδειας για την άσκηση δραστηριοτήτων διαχείρισης δανείων σε ολόκληρη την Ένωση θα υπόκειται σύντομα πλέον, σε ενιαίο και εναρμονισμένο σύνολο προϋποθέσεων, που θα εφαρμόζονται με αναλογικό τρόπο από τις αρμόδιες αρχές. Το νέο πλαίσιο που θα υιοθετήσουν και οι άλλες χώρες είναι σημαντικά βασισμένο στην ελληνική εμεπειρία και στη δουλειά που έχει γίνει από την τράπεζα της Ελλάδος.
Μέσω του ενιαίου πλαισίου καθιερώνεται πλέον η διαδικασία μέσω της οποίας οι αδειοδοτημένες στην ΕΕ Εταιρείες Διαχείρισης ασκούν διασυνοριακές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα και το αντίστροφο.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσω της επικείμενης οδηγίας θα δίνεται δυνατότητα στα κράτη μέλη να ρυθμίζουν τη μεταβίβαση συμβάσεων και των εξυπηρετούμενων δανείων επιβάλλοντας απαιτήσεις ισοδύναμες με τις απαιτήσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις συμβάσεις τους.
Ο κ. Στουρνάρας είπε, ότι στα τέλη Οκτωβρίου 2021, ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οδηγία για το ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο των Εταιρειών Διαχείρισης και των αγοραστών πιστώσεων, που τα κράτη μέλη θα κληθούν να ενσωματώσουν στο εθνικό τους πλαίσιο.
Στο νέο ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο υπάρχουν αντίστοιχες απαιτήσεις αδειoδότησης με το υφιστάμενο ελληνικό πλαίσιο, όπως ισχυρές απαιτήσεις διακυβέρνησης και συστήματος εσωτερικού ελέγχου, απαιτήσεις αξιολόγησης ειδικών συμμετοχών, απαιτήσεις καταλληλότητας ανώτερων διοικητικών στελεχών, καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για τη διαχείριση του κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Όπως είπε, «αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτούν τη χορήγηση αδειών για ορισμένες από τις δραστηριότητες των εταιρειών διαχείρισης. Οι εν λόγω άδειες λειτουργίας επιβάλλουν διαφορετικές απαιτήσεις και δεν παρέχουν δυνατότητες διασυνοριακής επέκτασης» (τώρα).
«Παρόμοια είναι η εικόνα στην ΕΕ και για τους αγοραστές δανείων. Κάποια κράτη μέλη ρυθμίζουν τις δραστηριότητές τους, κάποια όχι, μερικά κράτη μέλη απαιτούν άδειες με κριτήρια ισοδύναμα με αυτά της αδειοδότησης των τραπεζών και άλλα δεν ασκούν οποιοδήποτε είδος εποπτείας.
Η έλλειψη ειδικού και συνεκτικού ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου για τους servicers και τους αγοραστές δανείων είχε ως αποτέλεσμα η δευτερογενής αγορά των ΜΕΔ στην ΈΕ να μη λειτουργεί αποτελεσματικά και ο όγκος των συναλλαγών να παραμένει χαμηλός», σχολίασε για την υφιστάμενη κατάσταση η οποία όμως σύντομα θα αλλάξει.