Περί τα 6 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορεί να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες σε κεφάλαια επιλέξιμα για ανάγκες MREL μετά την τελευταία επιτυχημένη έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς που άντλησε 500 εκατ. ευρώ με έκδοση senior ομολόγου.
Η μόνη ελληνική τράπεζα που δεν έχει προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου μέχρι στιγμής είναι η Εθνική Τράπεζα που έχει υψηλότατους κεφαλαιακούς δείκτες πάντως. Eurobank και Πειραιώς προχώρησαν ήδη σε εκδόσεις senior ομολόγων αντλώντας 500 εκατ. ευρώ καθεμιά, ενώ η Alpha Bank έκανε μία έκδοση senior ομολόγου για ποσό 500 εκατ. ευρώ καθώς και μία ακόμα για ποσό 400 εκατ. ευρώ που αφορούσε ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης AT1.
Κοντά στη βελτίωση των αποδόσεων για ελληνικούς τίτλους με την προσδοκία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, στις αγορές ομολόγων έχει ξεσπάσει ράλι που βελτιώνει συνολικά την εικόνα όλων των αγορών. Αιτία είναι η προσδοκία για κορύφωση στις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ μετά την εκφρασμένη ικανοποίηση των γερακιών για το ύψος των επιτοκίων μετά από την αναμενόμενη αύξηση του Ιουλίου, σε συνδυασμό με τα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό και οι κυπριακές τράπεζες κινητοποιούνται και η Τράπεζα Κύπρου, άντλησε με επιτυχία 350 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας και τον αρχικό στόχο της έκδοσης ενώ ταυτόχρονα πέτυχε μειωμένο επιτόκιο 7,375%, δηλαδή 37,5% μονάδες χαμηλότερα των αρχικών προβλέψεων.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, η έκδοση προσέλκυσε μεγάλη ζήτηση, με ενδιαφέρον από 90 και πλέον θεσμικούς επενδυτές, με το βιβλίο προσφορών να φθάνει κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων MREL, με το δείκτη να φθάνει στα 24,26% σήμερα για την Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου (συμπεριλαμβανομένων των χρεογράφων πρόσθετου κεφαλαίου κατηγορίας 1 ύψους 220 εκατ. ευρώ).
Οι ανάγκες σε MREL
Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι ελληνικές τράπεζες πρόκειται να εκδώσουν 6,7 δισ. ευρώ ομολόγων έως το τέλος του 2025. Η εκτίμηση γίνεται στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής και περιλαμβάνει όλες τις φετινές εκδόσεις ομολόγων των ελληνικών τραπεζών, πλην της τελευταίας έκδοσης από την Τράπεζα Πειραιώς, που άντλησε 500 εκατ. ευρώ με ομόλογο senior.
Η ΤτΕ αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB MREL Dashboard 2022:Q4), και τις εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2023 έως τις 15 Ιουνίου, απομένουν περίπου 6,7 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθούν από αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις ή άλλους τύπους επιλέξιμων στοιχείων παθητικού έως το τέλος του 2025.
Η ΤτΕ αναφέρει ακόμα ότι το 2023 οι σημαντικές ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να εκδίδουν ομόλογα με σκοπό την κάλυψη της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).
- Συγκεκριμένα, η Eurobank πραγματοποίησε μία έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,0% και διάρκεια 6 έτη,
- Η Alpha Bank μία έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης AT1 ύψους 400 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 11,875% χωρίς τακτή ημερομηνία λήξης και μία έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,75% και διάρκεια 6 έτη».
Στις εκδόσεις αυτές προστέθηκε και η έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς στις 6 Ιουλίου όταν η τράπεζα με προσφορές άνω των 900 εκατ. ευρώ άντλησε 500 εκατ. ευρώ, αντί στόχου για 400 εκατ. Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,25% από 7,375%. Το senior ομόλογο της Πειραιώς είναι πενταετούς διάρκειας και έχει δυνατότητα ανάκλησης μετά τη συμπλήρωση 4 ετών.