Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες πλούσιες χώρες έκλεισαν ιστορική συμφωνία που θα απορροφήσει περισσότερο χρήμα από πολυεθνικές εταιρείες όπως την Amazon και την Google, μειώνοντας την ελκυστικότητα της μεταφοράς των κερδών τους σε παραδείσους χαμηλής φορολογίας.
Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία, ενισχύοντας τη ρευστότητα τους μετά την απόφαση των ανεπτυγμένων χωρών του G7 να συμφωνήσουν σε έναν ελάχιστο συντελεστή φορολόγησης 15% των εταιρικών κερδών παγκοσμίως.
Η συμφωνία σημαίνει ότι εταιρείες όπως η Facebook θα αναγκαστεί να πληρώνει μεγαλύτερα ποσά σε φόρους σε περισσότερες χώρες. Η σημαντική συμφωνία επετεύχθη μετά από οκτώ έτη συνομιλιών στις οποίες προστέθηκε νέα δυναμική πρόσφατα μετά τις προτάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Οι υπουργοί των χωρών του G7 πέτυχαν ιστορική συμφωνία για μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος ώστε να είναι το κατάλληλο για την παγκόσμια ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak μετά από τη διήμερη σύνοδο στο κεντρικό Λονδίνο, σε μια έπαυλη του 19ου αιώνα κοντά στο παλάτι του Buckingham.
Ήταν η πρώτη φορά που οι υπουργοί οικονομικών του G7 συναντήθηκαν με φυσική παρουσία από την αρχή της πανδημίας COVID-19.
H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε ότι η «σημαντική και άνευ προηγουμένου» δέσμευση του G7 θα βάλει τέλος στον αγώνα των εταιρειών προς τον πάτο της παγκόσμιας φορολόγησης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz αποκάλεσε τη συμφωνία «άσχημα νέα για τους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο».
Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, η συμφωνία σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή στον πολυμερισμό από την κυβέρνηση Biden σε αντίθεση με την προσέγγιση της προηγούμενης κυβέρνησης Trump που είχε αποξενώσει πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ.
«Αυτό που διαπίστωσα αυτή τη φορά στο G7 ήταν μια βαθιά συνεργασία και θέληση συντονισμού στην προσπάθεια αντιμετώπισης παγκόσμιων ζητημάτων», δήλωσε η Yellen. Oι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να υποχρεώσουν τις πολυεθνικές να εμφανίζουν το περιβαλλοντολογικό τους αποτύπωμα με πιο ενιαίο πρότυπο ώστε οι επενδυτές να μπορούν να αποφασίζουν πιο εύκολα αν θα τις χρηματοδοτήσουν.
Οι τρέχοντες κανονισμοί φορολόγησης που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1920 παλεύουν με τα πολυεθνικά μεγαθήρια της τεχνολογίας που πωλούν τις υπηρεσίες τους εξ’ αποστάσεως και αποδίδουν μεγάλο μέρος των κερδών τους στην πνευματική ιδιοκτησία που εδρεύει σε περιοχές χαμηλής φορολόγησης.
«Θέλουμε τη διεθνή μεταρρυθμιστική διαδικασία φορολόγησης να επιτύχει και αναγνωρίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι η Facebook θα πληρώνει περισσότερους φόρους σε περισσότερες χώρες», σχολίασε ο αντιπρόεδρος διεθνών σχέσεων της Facebook.
Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση που θα επιδιώξει ευρύτερη διεθνή στήριξη των σχεδίων αυτών στη σύνοδο των χωρών του G20 στη Βενετία τον επόμενο μήνα, οι προτάσεις δεν στοχεύουν μόνο τις αμερικανικές εταιρείες.
Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αποσύρουν τους υπάρχοντες φόρους επί των ψηφιακών υπηρεσιών που οι ΗΠΑ θεωρούν διακρίσεις έναντι των αμερικανικών επιχειρήσεων όταν οι νέοι παγκόσμιοι κανόνες τεθούν σε ισχύ.
Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι αυτά τα δύο ζητήματα πάνε χέρι-χέρι, τόνισε.
Οι σημαντικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητηθούν τους επόμενους μήνες καθώς η απόφαση της συνόδου αναφέρει ότι «μόνο οι μεγαλύτερες και πλέον κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες» θα επηρεαστούν από τη συμφωνία του G7.
Oι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούσαν ότι αυτό θα άφηνε ανεπηρέαστη την Amazon η οποία έχει χαμηλότερα περιθώρια κέρδους σε σύγκριση με τις περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας, ωστόσο η Yellen εκτιμά ότι οι νέοι κανόνες θα συμπεριλάβουν και την Amazon.
Tο πως όμως θα γίνει ο διαμοιρασμός των φορολογικών εσόδων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και η όποια τελική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι ο συντελεστής 15% είναι η αφετηρία και ότι η Γαλλία θα πιέσει για έναν υψηλότερο κατώτατο συντελεστή φορολόγησης.
Από την πλευρά της η Ιρλανδία, που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεαστεί από τη συμφωνία λόγω του χαμηλού συντελεστή 12,5% φορολόγησης των κερδών, αντέταξε ότι η όποια τελική παγκόσμια συμφωνία θα πρέπει να λάβει υπόψη και τις μικρές χώρες.
Η ομάδα των χωρών του G7 περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, της Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τον Καναδά.