Του Γιώργου Φιντικάκη
Τα πάνω κάτω αναμένεται να φέρει στην αγορά ηλεκτρισμού, τον επικείμενο διαγωνισμό για τους λιγνίτες, αλλά και την αγορά φυσικού αερίου, η νέα επένδυση της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Στο μέτωπο της αγοράς ηλεκτρισμού, το γεγονός ότι ο νέος σταθμός ισχύος 650 MW, ακριβώς λόγω της αναμενόμενης ανόδου των τιμών CO2, αναμένεται να έχει το χαμηλότερο κόστος στην Ελλάδα, και άρα να μπαίνει πρώτος στο σύστημα, σημαίνει ότι περιορίζει το χρόνο λειτουργίας άλλων μονάδων, λιγότερο αποδοτικών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κάποιες θα κινδυνέψουν να εκτοπιστούν και να εισέρχονται για λιγότερες από τις σημερινές ώρες στο σύστημα, αφού ο νέος σταθμός θα προηγείται ακόμη και της πιο σύγχρονης μονάδας λιγνίτη της ΔΕΗ, αυτήν της Μελίτη, η οποία σημειωτέον οδεύει προς πώληση.
Οταν όμως ο αυριανός αγοραστής της Μελίτη θα έχει να ανταγωνιστεί έναν ακόμη σταθμό συνδυασμένου κύκλου, ο οποίος θα εισέρχεται στο σύστημα πριν από τη μονάδα της Φλώρινας, το γεγονός λειτουργεί μάλλον ανασταλτικά ως προς το ύψος του τιμήματος που θα κληθεί να δώσει.
Σε ένα παράλληλο επίπεδο, η νέα επένδυση επηρεάζει και την αγορά φυσικού αερίου. Οταν σε τρία χρόνια από σήμερα θα έχει τεθεί σε λειτουργία το νέο εργοστάσιο της Μυτιληναίος, τότε η κατανάλωση αερίου όλων των μονάδων της εταιρείας θα ξεπεράσει τα 2 δισ. κυβικά μέτρα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μια μόνο εταιρεία στην Ελλάδα θα καταναλώνει σχεδόν το 40% της συνολικής ζήτησης. Επομένως θα διαθέτει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ και δυνατότητες απευθείας πρόσβασης σε μεγάλους διεθνείς προμηθευτές.
Η απόφαση της Μυτιληναίος φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας στο μεγαλύτερο και πιο καθαρό ενεργειακό κέντρο της χώρας με καύσιμο όχι τον λιγνίτη, αλλά το φυσικό αέριο. Εάν το ενεργειακό κέντρο της χώρας, αυτό του Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ, το οποίο στελεχώνεται από μονάδες μεγάλης ηλικίας, έχει σήμερα ισχύ 1.456 MW, το ενεργειακό κέντρο στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας θα έχει ισχύ 1.428 MW.
Η επένδυση εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για την ενέργεια, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας είναι η πρόταση για αναβάθμιση του Αμυνταίου (110 εκατ. ευρώ) με ταυτόχρονη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας, μαζί με ένα τρίτο βήμα, που πρόκειται να ανακοινωθεί πριν από το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε προ ημερών από το βήμα του Συνεδρίου των Δελφών, ο γενικός διευθυντής της Protergia, Ντίνος Μπενρουμπή, ο σταθμός ισχύος 650 MW, θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε τρία χρόνια, δηλαδή μέσα στο 2021. Ακριβώς λόγω της υψηλής του απόδοσης και των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικού αερίου εξαιτίας των ολοένα και υψηλότερων καταναλώσεων, θα μπορούσε να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα.
Επίσης θα διαθέτει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση άνω του 63%, καθιστώντας τον το πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη. Όσο για την κατασκευή του, θα την αναλάβει ο τομέας έργων EPC-ΜΕΤΚΑ, με μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχους σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως.
Έχει τη σημασία του ότι η ασφάλεια εφοδιασμού στην Ελλάδα για τα επόμενα 15-20 χρόνια θα στηρίζεται κυρίως σε σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, με τον λιγνίτη να υποχωρεί ολοένα και περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.