Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του Γιάννη Καματάκη και της MLS, γνωρίζουν ότι τα αρχικά της προέρχονται από το Μaking Life Simple. Ένα moto που συνδέθηκε άρρηκτα και με το επιχειρηματικό στοίχημα της εταιρείας. Η χρηματιστηριακή «ζωή» όμως δεν είναι καθόλου εύκολη τις τελευταίες ημέρες για την MLS που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη ραγδαία υποχώρηση της μετοχής της, αλλά και πίεση στα εταιρικά της ομόλογα. Με την πτώση να έχει βίαια χαρακτηριστικά το τελευταίο 10ήμερο, οι τελευταίες ώρες δείχνουν μια τάση «συγκράτησης» των φαινομένων, που όμως δεν μπορούν να εγγυηθούν το φινάλε του χρηματιστηριακού θρίλερ που βρίσκεται εν εξελίξει. Και ίσως θα είναι στο χέρι του CEO και μεγαλομετόχου, Γιάννη Καματάκη, να δείξει τις δυνάμεις που διαθέτει η εταιρεία του, η οποία γιγαντώθηκε την προηγούμενη δεκαετία κόντρα σε πολλά προγνωστικά...
Τον Οκτώβριο του 2008 η μετοχή της MLS βρισκόταν στα 0,533 ευρώ και η χρηματιστηριακή της αξία μόλις που ξεπερνούσε τις 660.000 ευρώ. Μέσα στην δεκαετία της κρίσης, που οδήγησε στα βράχια δεκάδες εταιρείες, η MLS έγραψε μια πραγματικά αξιοσημείωτη πορεία. Τον Απρίλιο του 2019 η μετοχή βρισκόταν στα 5,32 ευρώ και η αποτίμηση στα 66 εκατ. ευρώ, έχοντας καταγράψει μια άνοδο της τάξης του 900% από τα χαμηλά του 2008. Στην πορεία αυτή φυσικά και βοήθησε το λανσάρισμα των πλοηγών και του πρώτου ελληνικού smartphone, όπως επίσης και η είσοδος με 5% στο μετοχικό της MLS, της KM Co Ltd της βασιλικής οικογένειας του Kατάρ, και συγκεκριμένα του σεΐχη Khalid Bin Jassim A. J. Al- Thani...
Χθες, η μετοχή έκλεισε στο 1,75 και η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 22 εκατ. Ευρώ, έχοντας χάσει το 66% της αξία της από τον Απρίλιο. Έτσι, μέσα στον μήνα Οκτώβριο η μετοχή βρέθηκε στα επίπεδα του 2009, έχοντας χάσει το 80% των κερδών της, ή όπως σχολιάζεται στους χρηματιστηριακούς κύκλους «μια ολόκληρη δεκαετία».
Όπως σχολιάζουν οι ίδιοι, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της MLS, όπως η μικρή εμπορευσιμότητα και η περιορισμένη διασπορά, σε συνδυασμό με τη ρηχότητα της αγοράς, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον, στο οποίο αρκεί ακόμη και ένας μικρός πωλητής για να προκαλέσει «ζημιά». Ιδιαίτερα, δε, όταν τα «εταιρικά νέα» δεν είναι και τα καλύτερα. Αυτό όμως που ανησύχησε στην περίπτωση της MLS ήταν η ταχύτητα και η ένταση της πτώσης, ιδιαίτερα τη στιγμή κατα την οποία δεν έχει ανακοινωθεί μεγάλος πωλητής. Στην αγορά, διάχυτη είναι η αίσθηση ότι θεσμικά χαρτοφυλάκια εγχώρια και μή «ξεφόρτωσαν» τη μετοχή, αντανακλώντας στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα (ανακοινώθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου) και τις «μέτριες ειδήσεις» της που προκάλεσαν ανησυχία. Και η ίδια η MLS με τη στάση της δεν κατάφερε να ανακόψει την πορεία. Ίσως δε μάλιστα την επανατροφοδότησε και η ίδια ανακοινώνοντας -εν μέσω πτώσης- ότι αναζητά πρόσθετη χρηματοδότηση, είτε μέσω του «πακέτου Γιουνκέρ» δηλαδή μέσω νέου δανεισμού, είτε μέσω στρατηγικού επενδυτή...
Από τις 7 Οκτωβρίου, αυξήθηκαν και οι όγκοι στη μετοχή και μέσα σε 5 συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια περίπου 775.000 τεμάχια. Μετοχές που αντιστοιχούν στο 6,2% του μετοχικού κεφαλαίου της MLS. Χθες στη διάρκεια άλλης μια συνεδρίασης – θρίλερ για τη μετοχή της εταιρείας (που έφτασε το -29,9 το πρωί για να μαζευτεί στο -4 και να κλείσει τελικά στο -15%) ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά των traders που προφανώς μπήκαν στον τίτλο με τις συναλλαγές να φτάσουν τα 342.000 τεμάχια και το τζίρο στις 578.000 ευρώ. Το κατά πόσον αυτό θα διαμορφώσει ένα -προσωρινό η μη- φρένο στην πτώση, θα φανεί τις επόμενες συνεδριάσεις.
Θα φανεί επίσης και από τη στάση του ίδιου του Γιάννη Καματάκη, κατόχου του 49% που αρκετές φορές στο παρελθόν, έχει κινηθεί να στηρίξει τη μετοχή της εταιρείας του, σε δύσκολες περιστάσεις, αλλά όχι με τόσο έντονα χαρακτηριστικά όσο η τρέχουσα κρίση.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τα «δυσάρεστα νέα» για την MLS συνίστανται κυρίως στη χαμηλή συνεισφορά που είχε η νεα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής MAIC στην προσδοκώμενη αύξηση των πωλήσεων. Ιδιαίτερα δε, όταν για το σκοπό αυτό αντλήθηκαν σημαντικά κεφάλαια από την αγορά - και μέσω των τελευταίων εταιρικών ομολόγων. Τα δεδομένα αυτά συνδυάσθηκαν και με πρακτικής φύσεως προβλήματα, όπως η χαμηλή υποστηριξιμότητα της νέας πλατφόρμας στο retail αλλά και το όχι δυναμικό της marketing.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ένα μεγάλο μέρος του στοιχήματος για τη χρηματιστηριακή «επόμενη μέρα», αλλά και την πορεία της MLS θα κριθεί από τις «επιδόσεις» του MAIC, όχι μόνο στις πωλήσεις, αλλά και στο στοίχημα της ανάπτυξης του ομίλου γύρω από αυτό. Διαφορετικά τα περιθώρια θα παραμείνουν περιορισμένα, και η MLS θα συνεχίζει να εμφανίζεται ότι δαπανά κεφάλαια χωρίς απτό αποτέλεσμα.
Την ίδια στιγμή και τα αποτελέσματα εξαμήνου, κατέγραψαν ένα φρενάρισμα για την εισηγμένη. Στο διάστημα αυτό, ο κύκλος εργασιών της MLS ανήλθε σε 10,6 εκατ. ευρώ έναντι 10,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 3,4 εκατ. ευρώ έναντι 3,2 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 2,4 εκατ. ευρώ, από 5,9 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ο δείκτης υποχρεώσεων προς ίδια κεφάλαια αυξήθηκε στο 117,5%, έναντι 96,2% στο τέλος του 2018 και 84,2% στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Πρόκειται για στοιχεία που δεν προκαλούν αισιοδοξία, αλλά την ίδια στιγμή δεν δικαιολογούν (μόνα τους) και το μπαράζ πωλήσεων που ακολούθησε. Παρόλα αυτά, έδωσαν το έναυσμα, με την πρώτη συνεδρίαση μετά την ανακοίνωσή τους να καταγράφει το πρώτο -6,5% για τη μετοχή, που στις 30 Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 4,20 ευρώ. Οδηγώντας στη συνέχεια και πολλά χαρτοφυλάκια να πωλήσουν για κατοχύρωση κερδών...
Με τη μετοχή να ξεκινά σήμερα από τα 1,750 το ερώτημα είναι εάν η MLS αποτελεί ευκαιρία αγοράς ή όχι. Και για πόσο... Δίνοντας και την απάντηση στο ερώτημα κατά πόσον και η ίδια υπερεκτίμησε τις δυνατότητές στης σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.