Τα χτεσινά στοιχεία από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς ανέδειξαν την αμερικανική ζήτηση για γερμανικά προϊόντα πρωταγωνίστρια στον χάρτη των γερμανικών εξαγωγών, παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αυξήσεις στους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.
Μάλιστα αν θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι, οι ΗΠΑ βοήθησαν την γερμανική οικονομία να αποφύγει την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Τι έχει συμβεί όμως;
Το ισχυρό δολάριο είναι μια από τις μακροοικονομικές παρενέργειες της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ για δασμούς εναντίον όλων, με πρώτο βαλλόμενο βέβαια την Κίνα. Το ευρώ έχει υποτιμηθεί κατά 12% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τα υψηλά του Φεβρουαρίου του 2018, καθιστώντας τις γερμανικές εξαγωγές λιγότερο ακριβές.
Ταυτόχρονα όμως οι δασμοί έχουν καταστήσει πιο ακριβά τα κινεζικά προϊόντα και έτσι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, αγοράζουν ολοένα και περισσότερα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα και την Γερμανία ειδικότερα.
Στην ουσία ο Πρόεδρος Τραμπ έχει προκαλέσει μεταξύ άλλων μια εκτροπή της ροής του εμπορίου και η Ευρώπη αρχίζει να αποτελεί την κύρια κατάληξη αυτής της εκτροπής.
Οι εταιρίες επωφελήθηκαν από την υποχώρηση του ευρώ και την εκτροπή του εμπορίου που σχετίζεται με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, κάτι που έχει αρχίσει να φαίνεται έστω και αχνά στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις.
Λαμπρό παράδειγμα η γερμανική οικονομία, στην οποία οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, ύστερα από τη δραματική μείωση κατά 1,3% το δεύτερο.
Ποιοί ήταν οι καλύτεροι της πελάτες;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Πιο συγκεκριμένα, οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,6% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο ύστερα από αύξηση κατά 5,3% τους τρεις προηγούμενους μήνες. Οι εξαγωγές στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 3,1% σε ετήσια βάση, αφού έμειναν στάσιμες το δεύτερο τρίμηνο.
Με πρώτη χείρα βοηθείας λοιπόν από τις εξαγωγές και δεύτερη από τις κρατικές δαπάνες και τις κατασκευές, η Γερμανία κατάφερε να καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 0,1%, προσπερνώντας προς το παρόν έστω και «παρά τρίχα» το κατώφλι της ύφεσης.
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ έκανε μάλιστα μια αρκετά ενδιαφέρουσα πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία η αβεβαιότητα που προκαλεί η εμπορική πολιτική του Τραμπ, θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε ισχυρότερη παραγωγή των γερμανικών εταιριών στις ΗΠΑ.
«Ήδη υπάρχει μια μετακίνηση θέσεων εργασίας αλλά δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στα στοιχεία για τις εξαγωγές», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε μετά τις ανακοινώσεις ότι οι ισχυρές πωλήσεις στις ΗΠΑ και τη Γαλλία βοήθησαν τη Γερμανία να αντισταθμίσει τις στάσιμες εξαγωγές προς την Κίνα.
Για του λόγου το αληθές να αναφέρουμε ότι οι εξαγωγές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας προς την Κίνα αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, συγκριτικά με ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 1,8% το δεύτερο τρίμηνο και 6,3% το πρώτο.
Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.