Κάθε άλλο παρά κεραυνό εν αιθρία αποτελεί το επικείμενο κλείσιμο έως το τέλος του 2020 του εργοστασίου της BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε στο Ρέντη, ήτοι το πρώην εργοστάσιο της ιστορικής βιομηχανίας Πίτσος. Σενάρια για κλείσιμο της μονάδας υπήρχαν εδώ και μια πενταετία και ενώ παλαιότεροι εργαζόμενοι είχαν κατά καιρούς αποχωρήσει με προγράμματα εθελουσίας. Το τέλος της συγκεκριμένης μονάδας είχε δρομολογηθεί από το 2017 και έκτοτε έπαιρνε συνεχείς μικρές παρατάσεις, καθώς η εταιρεία είχε αναλάβει στο μεταξύ κάποια project παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών.
Οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού που δεν έγιναν ποτέ, σε συνδυασμό με την κρίση στην οικοδομή κατά την εποχή των μνημονίων και με την αναδιάταξη των παγκόσμιων ισορροπιών στις πρώτες ύλες, στα εργασιακά και στη βιομηχανία, έφεραν το εργοστάσιο στην σημερινή κατάσταση.
Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ) απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να παρέμβει και να ανατρέψει το αναπόφευκτο. Όμως, η απόφαση του γερμανικού ομίλου φαίνεται πως είναι ειλημμένη.
Οι λόγοι της αποχώρησης και οι επενδύσεις που δεν έγιναν
Ενας από τους κεντρικούς λόγους αλλαγής στρατηγικής μεγάλων ομίλων διεθνώς είναι η μετατόπιση των παγκόσμιων ισορροπιών στις τιμές πρώτων υλών και κόστους εργατικών. Πέρα από τα επιμέρους προβλήματα κάθε χώρας, η γενική τάση είναι οι βαριές βιομηχανίες να φεύγουν από δυτικές - ευρωπαϊκές χώρες, με κατεύθυνση σε χώρες της Ασίας. Στο νέο παγκόσμιο κέντρο παραγωγής ρουχισμού, μεταλλικών κατασκευών, κλωστοϋφαντουργίας, πρώτων υλών και πολλών άλλων.
Αλλη παράμετρος είναι ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη πλέον αγορά, ακριβές συσκευές, όπως αυτές της Bosch, δέχονται ισχυρό ανταγωνισμό από φθηνότερα προιόντα τρίτων χωρών.
Παράλληλα, ο γερμανικός όμιλος φαίνεται πως δεν υποστήριξε με νέες επενδύσεις τα εργοστάσια της Ελλάδας, οπότε αυτά έμειναν πίσω σε τεχνολογία και αυτοματισμούς, μειώνοντας και την παραγωγή τους.
Η BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε., είναι η ελληνική θυγατρική του γερμανικού ομίλου BSH Home Appliances που εξαγόρασε την ιστορική βιομηχανία πριν από 43 χρόνια. Θυμίζουμε πως το Σεπτέμβριο του 2017 έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις περί κλεισίματος του εργοστασίου, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ανακοινώθηκε η παράταση της λειτουργίας της μονάδας για ένα ακόμη έτος, ήτοι έως το τέλος του 2018. Η απόφαση παράτασης τότε για έναν ακόμη χρόνο περίπου, ελήφθη καθώς υπήρξε ένα project παραγωγής 140.000 εντοιχισμένων φούρνων Bosch.
Εν συνεχεία αποφασίσθηκε παράταση της λειτουργίας του εργοστασίου έως τις αρχές του 2021, με τη BSH να ανακοινώνει πως πρόκειται να μεταφέρει παραγωγή μικρότερου εύρους στο εργοστάσιο της Αθήνας. Σημειώνεται πως στο εργοστάσιο του Ρέντη πριν την εθελουσία εργάζονταν πάνω από 250 άτομα, ενώ πλέον οι εργαζόμενοι είναι λίγο πάνω από 150. Πλέον, η παραγωγή θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο του ομίλου στην Κωνσταντινούπολη, μια μονάδα "κτισμένη" πάνω στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές παγκοσμίως.
Η μεγάλη ιστορία της Πίτσος – Κατασκεύαζε έως και τρίκυκλα
H Πίτσος έχει πολύ μεγάλη ιστορία, καθώς ιδρύθηκε πριν από 155 χρόνια το 1965 από την ομώνυμη οικογένεια και για πολλές δεκαετίες (μαζί με την ΙΖΟΖΑ και την ΕΣΚΙΜΟ) «έντυναν» τα ελληνικά νοικοκυριά με εξαιρετικές λευκές ηλεκτρικές συσκευές, φέρνοντας τον... πολιτισμό και την τεχνολογία στα ελληνικά σπίτια!
Αρχικά κατασκεύαζε σόμπες πετρελαίου, αργότερα μπήκε και σε άλλες μηχανικές συσκευές, ενώ έφτασε να κατασκευάζει έως και... τρίκυκλα! Το 1959 μπήκε στην παραγωγή ψυγείων και θερμαστρών πετρελαίου, το 1968 ξεκίνησε την κατασκευή ασπρόμαυρων τηλεοράσεων, ενώ το 1974 ήταν η έναρξη της συνεργασίας με τη Siemens Α.Ε. Λίγο μετά τη μεταπολίτευση, περί το 1975 – 1976 το εργατικό κίνημα φούντωνε στη χώρα, ενώ μια μεγάλη απεργία 1.000 εργαζομένων στα εργοστάσια της Πίτσος, έμεινε στην ιστορία και για τη «σκληρή» αντιμετώπισή της από τις αρχές.
Οι καιροί άρχισαν να αλλάζουν, ξένοι όμιλοι άρχισαν να επελαύνουν στη χώρα, οπότε το 1977 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τη Bosch – Siemens Hausgerate GmbH κατά 60% ενώ η Siemens A.E. Hellas εξαγόρασε το 20%. Η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας σήμανε περαιτέρω ανάπτυξη και είσοδο σε νέες κατασκευές λευκών συσκευών, που την εδραίωσαν περαιτέρω στην αγορά.
Το 1989 ξεκίνησε την παραγωγή ψυγείων, το 1994 ξεκίνησε την εξαγωγή κουζινών στις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ το 1996 μετονομάστηκε σε BSP A.B.E. (από τα αρχικά των Bosch – Siemens - Pitsos) και το 2002 σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε. Το Σεπτέμβριο του 2014, η εταιρεία που ελέγχονταν από την Bosch και τη Siemens κατά 50%-50%, πέρασε στον έλεγχο της Bosch η οποία εξαγόρασε το ποσοστό της Siemens.