Πώς ερμηνεύεται η μανία για χρυσό και ασήμι

Πώς ερμηνεύεται η μανία για χρυσό και ασήμι

Σαν να είναι μαζεμένοι σε μία εξέδρα οι επενδυτές και περιμένουν να πανηγυρίσουν τη στιγμή που ο χρυσός θα περάσει το κατώφλι των 1.900 δολαρίων, γράφοντας νέα ιστορικά υψηλά, και θα ξεκινήσει την πορεία του για τα 2.000 δολάρια ή και ακόμη υψηλότερα, μοιάζει η κατάσταση στις αγορές. Οι περισσότεροι αναλυτές δεν ασχολούνται πλέον τόσο με το αν θα δούμε νέα ιστορικά υψηλά, αλλά με το πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Χθες, το ασήμι εκτινάχθηκε σε υψηλά επτά ετών και ο χρυσός βρέθηκε ακόμη πιο κοντά στο ιστορικό υψηλό του 2011. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα κλείσουν οι στρόφιγγες της ρευστότητας που έχουν ανοίξει κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, καθώς όλα δείχνουν ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα έχουν διάρκεια. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός και το ασήμι δέχονται τεράστιες εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, με αποτέλεσμα το ράλι που βλέπουμε τελευταία.

Όσο θα διατηρείται αυτό το κλίμα, τόσο θα απομακρύνεται η πιθανότητα να κινηθούν ανοδικά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες παραμένουν κατά κύριο λόγο σε αρνητικό έδαφος. Και αυτό γιατί στην ουσία οι κεντρικές τράπεζες βάζουν «ταβάνι» στις αποδόσεις των ομολόγων για να συγκρατήσουν το κόστος δανεισμού.

Αν αποφασίσει κάποιος να επενδύσει στο κραταιό γερμανικό bund θα πρέπει όχι μόνο να μην περιμένει κάποια απόδοση στο κεφάλαιό του αλλά και να πληρώσει 0,4%-0,5%. Ακόμη και το αμερικανικό 10ετές που δίνει απόδοση 0,59%, ροκανίζει το κεφάλαιο αν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός. Και αφού οι επενδυτές δεν μπορούν να βρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στα ομόλογα, είναι εύλογο να στρέφονται στη σιγουριά των πολύτιμων μετάλλων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια και ταυτόχρονα δείχνουν ότι έχουν τη δυναμική να δώσουν καλές αποδόσεις ή να μην μειωθεί η αξία των χρημάτων.

Ακόμη και τα ευρωπαϊκά ομόλογα χάνουν την ελκυστικότητά τους, με τις αποδόσεις των ελληνικών και ιταλικών τίτλων να εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα συγκλίνουν σημαντικά με των γερμανικών, ενώ η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης συνεπάγεται έκδοση τεραστίων ποσών. Οι τίτλοι που θα εκδώσει η Κομισιόν για να χρηματοδοτηθεί το «πακέτο» αναμένεται να αποτελέσουν μία εξαιρετική εναλλακτική για όσους δεν επιθυμούν να πληρώνουν 0,4% για να επενδύουν σε γερμανικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Την ίδια ώρα, η δεδομένη αβεβαιότητα σχετικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και μία σειρά γεωπολιτικών ανησυχιών, στρώνουν το… χαλί της ανόδου για τον χρυσό και συντηρούν το θετικό momentum. Τον περασμένο Μάρτιο ο χρυσός έχασε τη λάμψη του και υποχώρησε κάτω από τα 1.500 δολάρια στο αποκορύφωμα της αβεβαιότητας που οι επενδυτές πωλούσαν… τα πάντα για έχουν μετρητά. Όμως από τα χαμηλά του Μαρτίου μέχρι σήμερα το ράλι είναι εντυπωσιακό και τα κέρδη ξεπερνούν το 27%.

Σε αυτό το διάστημα οι παγκόσμιες εισροές κεφαλαίων στα ETFs χρυσού ξεπέρασαν τα 12 δις. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της BlackRock iShares. Η Citi, η οποία από πέρσι έκανε λόγο για νέα ιστορικά υψηλά έως το 2021, χαρακτηρίζει την κατάρριψη του ρεκόρ του 2011 «θέμα χρόνου», ενώ η Bank of America δεν αποκλείει την άνοδο της τιμή έως τα 3.000 δολάρια.

Και αν το ράλι του χρυσού εντυπωσιάζει, το ασήμι ξεπερνά κάθε προσδοκία με την τιμή του πολύτιμου μέταλλο να έχει εκτιναχθεί από τα 12 δολάρια που βρισκόταν στις 19 Μαρτίου στα 23 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 91,5%. Αναλυτές επισημαίνουν ότι το ασήμι θεωρείται ακόμη και σήμερα φθηνό σε σύγκριση με τον χρυσό, αφού απέχει πολύ από τα ιστορικά του υψηλά κοντά στα 48 δολάρια.