Όταν οι 367 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι της χώρας - ελεύθεροι επαγγελματίες και απασχολούμενοι μέσω ατομικών επιχειρήσεων - δηλώνουν ότι βγάζουν τον μήνα με 767 ευρώ, κάτι στραβό συνεχίζει να συμβαίνει στη χώρα. Όταν 268 χιλιάδες από τους 367 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους δηλώνουν ότι ζουν με κέρδη κάτω από 10.000 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή οι 3 στους 4, τότε είναι σίγουρο ότι δεν έχουν πειστεί όλοι για την αναγκαιότητα της φορολογικής συμμόρφωσης. Πόσο μάλλον όταν προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις ότι το 50% των αυτοαπασχολούμενων, δεν βγάζουν καν 300 - 400 ευρώ τον μήνα.
Δηλαδή ούτε καν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Και πότε καταγράφηκαν όλα αυτά; Όχι, το 2020 που θα μπορούσε κανείς να αποδώσει το φαινόμενο στην πανδημία, αλλά το 2019, τότε που η οικονομία έμπαινε σε τροχιά ανάκαμψης. Τι προκύπτει λοιπόν από την επεξεργασία των περυσινών φορολογικών δηλώσεων τα στοιχεία των οποίων δημοσιεύτηκαν χθες από την ΑΑΔΕ; Ότι οι αυτοαπασχολούμενοι, μπήκαν στη διαδικασία να αποκρύψουν ότι μπορεί να αποκρυβεί μετά το 2016 όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να συνδέσει το δηλωθέν εισόδημα με τις ασφαλιστικές εισφορές, και έκτοτε δεν έχουν αλλάξει στρατηγική.
Βέβαια, αυτές τις φορολογικές δηλώσεις, οι αυτοαποασχολούμενοι τις βρίσκουν τώρα μπροστά τους. Είτε γιατί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν δάνειο από την τράπεζα είτε γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου.
Από την ημέρα υποβολής της περυσινής φορολογικής δήλωσης μέχρι τώρα, κάτι έχει αλλάξει βέβαια στο φορολογικό σύστημα. Οι ασφαλιστικές εισφορές αποσυνδέθηκαν από το δηλωθέν εισόδημα καθώς η σημερινή κυβέρνηση έχει θεσπίσει το προνόμιο της επιλογής ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο στο να αρχίσουν σιγά - σιγά να αποκαλύπτονται τα πραγματικά εισοδήματα. Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ήδη την ευνοϊκότερη φορολογική κλίμακα με τον υπερχαμηλό συντελεστή του 9% για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ. Λιγότεροι είναι οι φόροι και για όσους εμφανίζουν υψηλότερα κέρδη καθώς έχουν μειωθεί οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια.
Οι έχοντες υψηλότερα κέρδη έχουν ήδη βοηθηθεί και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μια εκκρεμότητα έχει μείνει από τις προεκλογικές εξαγγελίες: η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέτρο που απαιτεί δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 370 εκατ. ευρώ.
Το ζητούμενο είναι τώρα αν με όλα αυτά τα προνόμια που δόθηκαν στους αυτοαπασχολούμενους, θα αρχίσουν να αποτυπώνονται και υψηλότερα φορολογικά εισοδήματα. Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις δεν είναι ενδεικτικές καθώς αποτυπώνουν την οικονομική δραστηριότητα μέσα στην πανδημία. Το ζητούμενο είναι το τι θα δείξουν οι φορολογικές δηλώσεις του 2022.