Πως είδαν οι ξενοδόχοι τα μέτρα για τον τουρισμό

Πως είδαν οι ξενοδόχοι τα μέτρα για τον τουρισμό

Θετικά, τηρουμένων των συνθηκών και της πρωτοφανούς κρίσης αλλά με πολλές επιμέρους ενστάσεις κρίνουν τα μέτρα για τον τουρισμό που εξήγγειλε η κυβέρνηση μεγάλοι ξενοδόχοι της χώρας, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδικτυακή συζήτηση το βράδυ της Τετάρτης που διοργάνωσε το περιοδικό «Χρήμα & Τουρισμός».

Ταυτόχρονα εξέφρασαν κάποια δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση της οριστικοποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κάτι που φέρνει ανησυχία σ’ όλα τα ξενοδοχεία δεδομένου ότι θα πρέπει να εκπαιδευτεί το προσωπικό στις νέες συνθήκες, ενώ έβαλαν και θέματα κινδύνου αφελληνισμού του κλάδου της φιλοξενίας αλλά και ενδεχόμενο κανιβαλισμού μεταξύ των ξενοδόχων.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Σπύρος Διβάνης, διευθύνων σύμβουλος Divani Collection Hotels, Τάσος Χωμενίδης, διευθύνων σύμβουλος Λάμψα (Μεγάλη Βρετάνια), Πάνος Παλαιολόγος, πρόεδρος και ιδρυτής HotelBrain Group, Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, Άρης Σουλούνιας, αντιπρόεδρος ΞΕΕ και ΠΟΞ και Γιάννης Καλλιάς, πρόεδρος HellasCert.

Ο κ. Διβάνης σχολιάζοντας τα μέτρα τόνισε πως «για τα δεδομένα της χώρας, η κυβέρνηση λειτούργησε και υπερέβη τις δυνατότητες ίσως, εκπλήσσοντας θετικά. Το γεγονός ότι ο κλάδος μπαίνει σε… red alert, είναι θετικό».

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «τώρα, στην επανεκκίνηση του τουρισμού, προτείνω στην κυβέρνηση να δημιουργηθεί μια επιτροπή τεχνοκρατών – όπως έγινε και στην υγειονομική αντιμετώπιση – στον κλάδο του τουρισμού, που θα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στον τουρισμό και θα εισηγείται. Μια τεχνοκρατική ομάδα απολύτως εστιασμένη στον τουρισμό που θα δίνει βήμα – βήμα λύσεις». Επίσης, σημείωσε πως «κανένας ξενοδόχος φέτος δεν φιλοδοξεί σε κερδοφορία, αλλά σε μια λειτουργία συντήρησης με την προοπτική μιας βιώσιμης συνέχειας».

Χαρακτήρισε θετικό ότι από την 1η Ιουνίου δε θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται, επεσήμανε ωστόσο ότι  έχουμε ακόμα μηδενική ορατότητα και ότι έχει έρθει η ώρα, τα όργανα και οι ενώσεις να δώσουν λύσεις πρακτικές, τονίζοντας ότι ίσως να πρέπει να αλλάξουμε και ρητορική.

Εκτίμησε πάντως ότι τουλάχιστον το 50% των μεγάλων resort της χώρας δε θα ανοίξει φέτος, ενώ και στα νησιά το 50% των ξενοδοχείων δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Από την πλευρά του ο Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος του Hotel Brain Group, τόνισε ότι «η κυβέρνηση δείχνει να έχει αντιληφθεί τον τεράστιο ρόλο του τουρισμού για τη χώρα και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό. Χαρακτήρισε ως εξαιρετικά θετικό ότι μπήκαν επιτέλους ημερομηνίες για το άνοιγμα των ξενοδοχείων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να στηρίξει την εποχική εργασία στον τουρισμό.

Δίνοντας το στίγμα που επικρατεί σε όλο τον ξενοδοχειακό κλάδο τόνισε πως «υπάρχει “δίψα” για άνοιγμα, αλλά ο ιός είναι εδώ», προσθέτοντας ότι το πρόβλημα του τουρισμού είναι παγκόσμιο, άρα το στοίχημα είναι να επιβιώσουμε, καθώς μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, με άλλους όρους. 

Όσο για τον Τάσο Χωμενίδη, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Λάμψα (Μεγάλη Βρετανία) χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα, ωστόσο επεσήμανε ότι ένα από τα… αρνητικά του ελληνικού τουρισμού είναι η τεράστια εξάρτηση από τις αερομεταφορές, εν αντιθέσει με άλλα brands όπως η Γαλλία, όπου ένα πολύ μεγάλο μέρος του τουρισμού γίνεται οδικώς. «Σ’ αυτόν τον τομέα, υστερούμε φέτος. Πλήττεται η αγορά της Αθήνας όπως και να ‘χει, ειδικά τα δικά μας τα πεντάστερα ξενοδοχεία, που δουλεύουν με μεγαλύτερης ηλικίας τουρίστες», σημείωσε.

Επεσήμανε επίσης ότι «πρέπει να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι, δεν μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να είναι στο ίδιο καζάνι, είτε χρωστάνε πολλά, είτε ήταν κακοπληρωτές, μαζί με άλλες που ήταν εξαιρετικά συνεπείς σε όλα τους».

Ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου χαρακτήρισε ως ορόσημο πρώτες εβδομάδες κατά τις οποίες θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία λέγοντας ότι «αν πάμε τον πρώτο καιρό καλά, χωρίς κρούσματα, θα είναι καλύτερα για τη συνέχεια».

«Είναι αμφιλεγόμενο ή και παράλογο να ανοίγουν τα ξενοδοχεία πριν επιτραπούν οι πτήσεις για το Ελ. Βενιζέλος. Οι εργαζόμενοι προστατεύονται με ικανοποιητικό βαθμό, όμως στη στήριξη των επιχειρήσεων υπάρχουν ημίμετρα», είπε από την πλευρά του ο Άρης Σουλούνιας, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).