Πως βλέπει το μέλλον των ελληνικών τραπεζών η S&P Global Ratings

Πως βλέπει το μέλλον των ελληνικών τραπεζών η S&P Global Ratings

O οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings, προχώρησε στην έκδοση της έκθεσης που καλύπτει το παγκόσμιο τραπεζικό οικοσύστημα με τίτλο: “Global Banks Country – by – Country, 2021 Outlook: Toughest Test for Banks since 2009”. Στην έκθεση αυτή εκτιμά ότι το 2021 θα είναι για τον τραπεζικό κλάδο, το πιο σκληρό τεστ από το 2009. 

Ο S&P, μελέτησε τις προβλήματα από τον covid-19 καθώς και τις προοπτικές των τραπεζών σε 87 χώρες. Το ύψος των πιστωτικών ζημιών για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο S&P εκτιμά ότι η Ευρωζώνη, θα επιστρέψει στην τραπεζική κανονικότητα σύμφωνα με τα συστημικά κριτήρια της  Banking Industry Country Risk Assessments (BICRA), μέσα στο 2023, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα χώρες όπως η Κίνα, ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη, η Νότιος Κορέα και η Σαουδική Αραβία, θα δουν το τραπεζικό τους σύστημα να ανακάμπτει ταχύτερα.  

Η κρίση του S&P για την πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, βασίζεται στις ακόλουθες εκτιμήσεις για τη πορεία του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Για το 2020 προβλέπει ύφεση της τάξης του -7,4%, για το 2021 ανάπτυξη της τάξης του +6,21%, για το 2022 της τάξης του +3,0% και για το 2023 της τάξης του +2,0%.

Η κατάσταση στην Ελλάδα 

Ας εστιάσουμε στα της Ελλάδας. Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βαθμολογείται από το μοντέλο της BICRA που χρησιμοποιεί ο οίκος S&P Global Ratings, στην κατηγορία 9, που είναι η χαμηλότερη δυνατή. Συγκριτικά, η Κύπρος βρίσκεται στην κατηγορία 8,  η Ιταλία στην 5η, η Ισπανία στην 4η και η Πορτογαλία στην 6η.

Η S&P δεν κάνει αναφορά στα στοιχεία που γνωρίζουμε εμείς για την αναστολή των πληρωμών μέχρι το Q1 του 2021 και για την δημιουργία μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων που μπορεί να πλησιάζει τα 20 δισ. ευρώ. Αναφέρεται στη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9% για το 2020 και τη αναμενόμενη ανάκαμψη ύψους 6,8% για το 2021, μη συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από το δεύτερο κύμα του covid-19 και από την υιοθέτηση του νέου lockdown.

Η S&P σημειώνει την ύπαρξη των ελκυστικών μακροπρόθεσμων γραμμών χρηματοδότησης της ECB, που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να διατηρούν τα καθαρά περιθώρια κέρδους τους αμετάβλητα. Όμως είναι αμφίβολη η διατηρησιμότητα  του ρυθμού των νέων εκταμιεύσεων δανείων και των χορηγήσεων νέων πιστωτικών γραμμών.

Οι τραπεζικοί ισολογισμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται από τις απώλειες λόγω των τιτλοποιήσεων των δανείων, ταυτόχρονα με τις πιστωτικές ζημίες που στη διετία 2020-2021 πιθανόν να προσεγγίσουν και το 2% του συνόλου του ενεργητικού τους.

Παρόλο όμως που η δοκιμασία του τραπεζικού συστήματος  θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2009, ο S&P σημειώνει ότι σήμερα υπάρχει μια πρωτοφανής δημοσιονομική στήριξη και μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων που πιθανόν να στηρίξουν τις τράπεζες. Το ερώτημα που δεν απαντάται, είναι το τι θα γίνει και ποια θα είναι η τελική εικόνα όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης και όταν η δοκιμασία από τον covid-19 φτάσει στο τέλος της.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.