Στις οθόνες των στελεχών του οικονομικού επιτελείου είναι συνεχώς «αναμμένες» οι σελίδες που αποτυπώνουν την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή, το τι γράφει το ταμπλό στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, εν πολλοίς καθορίζει και το περιεχόμενο των μέτρων στήριξης που θα μπορούν να υλοποιηθούν από το φθινόπωρο, ή, ουσιαστικά, το πώς θα εκτελεστεί ο κρατικός προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς.
Τα νέα από το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ δεν είναι καλά. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 208 ευρώ στέλνοντας τη μέση τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στα 372 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το πρώτο 12ήμερο του Αυγούστου. Τον Ιούλιο η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 335 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η αγορά προετοιμάζεται ήδη να εμφανίσει -στις 20 Αυγούστου- ακόμη υψηλότερες τιμές για τον Σεπτέμβριο.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το κόστος επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να φτάσει στα 1,3-1,4 δισ. ευρώ καθώς ο στόχος να συγκρατηθεί η τιμή λιανικής στα 0,15-0,17 ευρώ παραμένει. Οι εταιρείες εισφέρουν περίπου 30 εκατ. ευρώ την ημέρα μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Ακόμη και να συνυπολογιστούν τα 50-60 εκατ. ευρώ που θα εισπραχθούν τον Αύγουστο από τους ρύπους, φτάνουμε κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ, θα χρειαστεί να τα εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Ευτυχώς, τα νέα από το μέτωπο των φορολογικών εσόδων είναι καλά. Και τον Ιούλιο, οι φόροι ξεπέρασαν τον στόχο κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η συνολική υπέρβαση από τις αρχές του χρόνου, θα προσεγγίσει τα 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αν συνεχίσει το ταμπλό να καταγράφει τέτοιες τιμές για το φυσικό αέριο, πρακτικά, η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα θα εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα περιορίζει τα περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης μέσα στο έτος πέραν φυσικά της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών μεταθέτει τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τον Σεπτέμβριο. Θέλει να μάθει πώς θα πάει -σε επίπεδο εσόδων πλέον- ο τουρισμός τον Αύγουστο, αν θα συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και το επόμενο χρονικό διάστημα και αν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και στο β' τρίμηνο θα είναι εξίσου ικανοποιητικός με το πρώτο τρίμηνο.
Βάσει αυτών των στοιχείων θα υπολογιστεί ο προς διάθεση δημοσιονομικός χώρος και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Προτεραιότητα το ρεύμα και ό,τι περισσέψει να διατεθεί για τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης. Μια είναι η «σταθερά». Ό,τι και να γίνει το πρωτογενές έλλειμμα δεν πρέπει να ξεπεράσει το 2%.