Ο κάποτε ανθηρός κλάδος του τουρισμού στην Πορτογαλία κατέρρευσε τον Απρίλιο καθώς τα lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού καθήλωσαν τις πτήσεις και ανάγκασαν τους επισκέπτες από τη μεγαλύτερη αγορά της χώρας, τη Βρετανία, να μείνουν στο σπίτι τους.
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών στην Πορτογαλία μειώθηκε κατά 98,3% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι διανυκτερεύσεις από Βρετανούς μειώθηκαν κατά 99,3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019, και ακολουθούν οι Γερμανοί με πτώση 98,3% και οι Ισπανοί με 98,1%.
Η Πορτογαλία, που έχει καταγράψει 31.596 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού ως τώρα και 1.369 θανάτους, αρχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού που είχε επιβάλει από τα μέσα Μαρτίου. Τα περισσότερα καταστήματα και εστιατόρια έχουν ανοίξει και πάλι.
Παρόλο που η χώρα δεν έκλεισε ποτέ εντελώς τα σύνορά της με τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τα χερσαία σύνορα με την Ισπανία που είχε πληγεί βαριά, τα περισσότερα ξενοδοχεία είχαν πάρει την απόφαση να κλείσουν, μια που υπήρχαν περιορισμένες πτήσεις και καθόλου πελάτες.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα δήλωσε σήμερα ότι η Πορτογαλία έχει ανοίξει τις πόρτες της στους τουρίστες.
Τον προηγούμενο μήνα περίπου το 80,6% των τουριστικών καταλυμάτων, από μικρά ξενοδοχεία έως μεγάλες μονάδες, ήταν κλειστά, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, προσθέτοντας ότι το 78% των καταλυμάτων είχε ακυρώσεις κρατήσεων που ήταν προγραμματισμένες μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους.
Το 2019 επισκέφτηκαν στην Πορτογαλία πάνω από 16 εκατ. τουρίστες και σχεδόν το 20% ήταν Βρετανοί.
Η Πορτογαλία και η Βρετανία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσουν έναν «αεροπορικό διάδρομο» για τους τουρίστες, που θα επιτρέπει στους Βρετανούς επισκέπτες να αποφεύγουν την καραντίνα επιστρέφοντας στην πατρίδα τους.
Η τουριστική βιομηχανία αντιπροσώπευε περίπου το 15% του ΑΕΠ το 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η ανεργία στην περιοχή του Αλγκάρβε υπερδιαπλασιάστηκε τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καθώς το lockdown διέλυσε την αγορά εποχικής εργασίας.
Το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 8% φέτος, παραπάνω από τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση 6,8%.
Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 2,3% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.