Πριν μερικά χρόνια η κυκλική οικονομία, η βιώσιμη ανάπτυξη, η διαχείριση των απορριμμάτων και οι στόχοι για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ήταν όροι που είχαν αρχίσει να ακούγονται. Όμως πλέον αποτελούν ζητούμενο, όχι μόνο για τις κυβερνήσεις διεθνώς αλλά για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Η «πράσινη» μετάβαση αποτελεί στόχο και στοίχημα για τις εταιρείες, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά με την ψηφιακή μετάβαση. Η ελληνική εταιρεία Polygreen εξειδικεύεται στη διαχείριση αποβλήτων, στον πράσινο μετασχηματισμό των εταιρειών και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Άλλωστε η εταιρεία που δραστηριοποιείται σε Μέση Ανατολή, Αραβικά Εμιράτα, Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, έγινε περαιτέρω γνωστή διεθνώς από τη διαχείριση της μεγαλύτερης για το 2020 περιβαλλοντικής κρίσης που προέκυψε στον Μαυρίκιο από την πρόσκρουση του ιαπωνικού φορτηγού πλοίου MW Wakashio σε κοραλλιογενή ύφαλο στα τέλη Ιουλίου. Ένα ατύχημα που οδήγησε σε μεγάλη διαρροή πετρελαίου ορατή ακόμα και από το διάστημα.
Η Polygreen με κύκλο εργασιών 60 εκατ.ευρώ σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της. Ποια είναι αυτά; Όπως σημείωσε ο CEO της εταιρείας, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος στη σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ο σχεδιασμός μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ίδρυση της Evo Green. Η νέα εταιρεία έχει ως στόχο την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων τεχνολογίας αιχμής για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη μετάβαση και μέσω αυτής αναμένεται να ενισχυθεί η παρουσία της εταιρείας (Polygreen) στη Μέση Ανατολή και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η καινοτόμα αυτή εταιρεία θα εδράζεται σε νέα γραφεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για ένα «έξυπνο» εντυπωσιακό κτήριο, το οποίο θα βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής, την τεχνητή νοημοσύνη, την ενεργειακή βιώσιμη αποδοτικότητα και αυτά τα νέα γραφεία δημιουργούνται μέσω ισχυρών συνεργειών με εταιρείες τεχνολογίας, όπως είναι η Microsoft.
Ποιες είναι οι επενδύσεις που σχεδιάζονται από την εταιρεία; Όπως σημείωσε ο κ. Πολυχρονόπουλος «προτεραιότητά μας είναι η ανακύκλωση αποβλήτων και το επενδυτικό σχέδιο αφορά σε έργα υποδομής και είναι ύψους 20 εκατ.ευρώ. Αυτό αφορά εκτός από το άνοιγμα του γραφείο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τα έργα υποδομής, την ίδρυση ναυτικής εταιρείας μέσω αγοράς ειδικών πλοίων για την αντιμετώπιση της αποκατάστασης της θαλάσσιας ρύπανσης».
Αξίζει να σημειωθεί πως ξεκινά και το εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή και του αντίστοιχου σύγχρονου εργοστασίου, το οποίο θα παράγει εναλλακτικά καύσιμα και θα επιτρέψει στην εταιρεία να συνάψει συμφωνίες με μεγάλους «παίχτες» του διεθνούς επιχειρείν. Πρόκειται για εργοστάσιο εναλλακτικών πρώτων υλών μέσω επεξεργασίας αποβλήτων και επεξεργασίας τους.
Οι κινήσεις του κ.Πολυχρονόπουλου δεν είναι τυχαίες. Τα γραφεία που λειτουργεί ανά τον κόσμο είναι στρατηγικά τοποθετημένα προκειμένου να καλύπτουν στρατηγικά σημεία στον κόσμο και να συμβάλλουν στην ανάληψη έργων που αφορούν πολλές περιοχές με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η δράση της εταιρείας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς ο ΟΗΕ εκτιμά πως τα επόμενα χρόνια η κατανάλωση θα διπλασιαστεί, ενώ η ετήσια παραγωγή απορριμμάτων θα παρουσιάσει αύξηση 70% έως το 2050.
Όπως δήλωσε η CEO της Polygreen στα Βαλκάνια, Βοjana Ivanic «στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και να ενισχύσουμε την παρουσία μας στα Βαλκάνια με όφελος για το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία. Σκοπός μας είναι κάθε χώρα να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους του «green deal» της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ από την πλευρά του ο CEO της Polygreen στη Μέση Ανατολή, Imran Gill δήλωσε πως «αναμένεται να ανακοινώσουμε νέα γραφεία στα Εμιράτα μέσα στον χρόνο».
Στη συνέντευξη τύπου έγινε αναφορά και στην πολύτιμη συμβολή της εταιρείας στον πολιτισμό και στον συνδυασμό της σύγχρονης τέχνης με τον πολιτισμό, ενώ η εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με καλλιτέχνες και πολιτισμικά ιδρύματα με απώτερο στόχο την ενίσχυση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Το βασικό συμπέρασμα της σημερινής συνέντευξης τύπου είναι πως μια ελληνική εταιρεία, η Polygreen, αναπτύσσεται ταχέως και αποτελεί σημείο αναφοράς της κυκλικής οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλει σε ένα καλύτερο «πράσινο» μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.