Το ποσό των 107 δισ. ευρώ προσφέρουν οι επενδυτές για το πρώτο στην ιστορία κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο. Η Κομισιόν βγήκε σήμερα στις αγορές με μία ιστορική δημοπρασία για την άντληση 20 δισ. ευρώ, με τριπλή αξιολόγηση, κίνηση που αποτελεί το πρώτο βήμα μίας μακράς σειράς εκδόσεων για την κάλυψη της χρηματοδότησης του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα θεσμική συναλλαγή ενιαίας δόσης και το μεγαλύτερο ποσό που έχει αντλήσει η ΕΕ στο πλαίσιο μίας και μόνο συναλλαγής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
Το ομόλογο προσέλκυσε πολύ έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές στην Ευρώπη και παγκοσμίως, χάρη στο οποίο η Επιτροπή πέτυχε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, όπως και με τις επανειλημμένες επιτυχείς εκδόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος SURE.
Today we reached a key milestone in implementing our recovery plan #NextGenerationEU.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 15, 2021
We have successfully conducted the first fund-raising operation.
The @EU_Commission has raised €20 billion with strong interest from investors worldwide. https://t.co/2236kKSa7E
Τεράστιο το ενδιαφέρον
Η παρθενική αυτή ομολογιακή έκδοση συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον γεγονός που δείχνει τι πρόκειται να επακολουθήσει κατά τις αμέσως επόμενες εκδόσεις της ΕΕ, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τουλάχιστον δύο και τοποθετούνται περί τα τέλη Ιουλίου.
Η πρώτη αυτή σημερινή έκδοση έγινε σύμφωνα με τις πληροφορίες με μηδενικό επιτόκιο και με υπερκάλυψη πάνω από 10 φορές. Σύμφωνα με fund managers τους οποίους επικαλείται το Reuters το επιτόκιο του πρώτου αυτού ευρωομολόγου διαμορφώνεται σε περίπου 0,06%.
«Οι διεθνείς επενδυτές είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με τα ομόλογα αυτά τα οποία εκδίδει η Ευρώπη», δηλώνει από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλώντας στο Bloomberg TV.
Σε ερώτηση για το τι είναι αυτό που «βλέπουν» οι διεθνείς επενδυτές σε αυτή την νέα έκδοση ευρωπαϊκού χρέους ο Ρέγκλινγκ απάντησε πως «οι διεθνείς επενδυτές θέλουν να διαφοροποιήσουν τα assets τους, έτσι δεν επενδύουν τα πάντα στο αμερικανικό δολάριο, ή σε άλλο συνάλλαγμα. Η εμπιστοσύνη προς το ευρώ είναι μεγάλη αυτή τη στιγμή, αν συγκριθεί με 10 χρόνια πριν.
Έκανε λόγο για τη μεγάλη κινητοποίηση που επέδειξε απέναντι στην κρίση η Ευρώπη και χαρακτήρισε το πρώτο ευρωομόλογο ως ένα πολύ ασφαλές asset. Στα ομόλογα που εκδίδονται από την Κομισιόν ή τον ESM, οι επενδυτές μπορούν να έχουν περί τις 30 μονάδες βάσης υψηλότερες αποδόσεις από τα γερμανικά ομόλογα, και γι’ αυτό είναι τόσο ελκυστικά.
«Το μήνυμα που είχαμε από την κυρία Λαγκάρντ ουσιαστικά βάζει ένα όριο στις ανησυχίες που ίσως είχε η αγορά αναφορικά με το συνολικό ποσό της έκδοσης… που πρόκειται να κάνει η ΕΕ», δήλωσε αναλυτής της Rabobank, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγορών ομολόγων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΕ θα πωλήσει ομόλογα για να αντλήσει έως 800 δισ. ευρώ για το ταμείο, ρευστότητα που θα χρηματοδοτήσει τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια στις χώρες-μέλη. Θα είναι το επόμενο βήμα μετά τα 90 δισ. που άντλησε μέσω ομολογιακών εκδόσεων από τον Οκτώβριο για να χρηματοδοτήσει ένα άλλο πρόγραμμα στήριξης, το SURE, για την αντιμετώπιση της ανεργίας εν μέσω πανδημίας.
Η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα έστειλε επιστολή στους 11 βασικούς διαπραγματευτές της πρωτογενούς αγοράς προσκαλώντας τους να υποβάλλουν προτάσεις για την ομολογιακή έκδοση.
Γύρω στα 80 δισ. ευρώ αναμένεται να αντληθούν φέτος για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος. Έως το 30% του χρέους για να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα εκδοθεί μέσω πράσινων ομολόγων, χρεογράφων που χρηματοδοτούν δαπάνες για περιβαλλοντολογικές δράσεις, κίνηση που αναμένεται να τονώσει το κομμάτι αυτό της αγοράς ομολόγων.
Η πώληση είναι μία από τις πλέον αναμενόμενες από τις αγορές στη σύγχρονη εποχή, δεδομένου του όγκου χρέους το οποίο η ΕΕ σκοπεύει να εκδώσει τα επόμενα χρόνια. Προ πανδημίας, η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους ήταν σχεδόν αδύνατη, λόγω της αντίστασης των πλουσιότερων και δημοσιονομικά ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών.
Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (NextGenerationEU) έχει επιδράσει καταλυτικά και στο κόστος δανεισμού των χωρών της ΕΕ με τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.