Πωλητήριο στο 24% του ΑΔΜΗΕ - Τα τέσσερα βήματα μετά την έγκριση της Γ.Σ. της ΔΕΗ

Πωλητήριο στο 24% του ΑΔΜΗΕ - Τα τέσσερα βήματα μετά την έγκριση της Γ.Σ. της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ιδιωτικοποίηση του 24% του ΑΔΜΗΕ μετά το "οκέι" που έδωσε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, για την απόσχιση της θυγατρικής εταιρείας των δικτύων, μαζί με την παράλληλη προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση ποσοστού του. Πιθανώς ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί και σήμερα.

Με βάση τον σχεδιασμό που ανακοινώθηκε κατά τη γενική συνέλευση και σε πολλά του σημεία είναι ίδιος με τα όσα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, προβλέπονται τα εξής:

* ποσοστό 51% του ΑΔΜΗΕ μεταφέρεται σε Εταιρεία Συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ. Το 51% της νέας αυτής Εταιρείας Συμμετοχών θα ανήκει στο Δημόσιο, και το 49% στους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους της ΔΕΗ. Επομένως το Δημόσιο θα ελέγχει το 26,01% του ΑΔΜΗΕ και οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι της ΔΕΗ το 24,9%.

* ποσοστό 24% του ΑΔΜΗΕ θα πωληθεί μέσω διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή, και

* ποσοστό 25% θα πωληθεί σε εταιρία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο, τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, της οποίας θα έχει τη μοναδική και αμεταβίβαστη μετοχή.

* Στο τέλος, έπειτα από την απόσχιση και την πώληση, το Δημόσιο θα κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ, το 24% θα ανήκει σε στρατηγικό επενδυτή, και το υπόλοιπο 25% θα βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο χρηματιστήριο.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης προανήγγειλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να μην αποκοπεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔEΗ.

Η γενική συνέλευση διεξήχθη τελικά στο υπουργείο Οικονομικών, αφού στο ξενοδοχείο Royal Olympic, οπότε και ξεκίνησε το πρωί η συνεδρίαση, δεν κατέστη να ολοκληρωθε, έπειτα από παρέμβαση των συνδικαλιστών.

Μέλη της ΓΕΝΟΠ κατάφεραν να τη διακόψουν, ενώ το παρών του έδωσε και ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματος.

Διαβάστε ακόμα:

- ΥΠΕΝ: Η αντίθεση στην προστασία ενός δημόσιου ΑΔΜΗΕ ενθαρρύνει όσους αποσκοπούν στη διάλυση της ΔΕΗ