Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
«Ακόμη και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρει να υλοποιήσει όλα όσα υπόσχεται, η προοπτική πολιτικής αλλαγής από μόνη της ενισχύει το κλίμα, ενώ αν μειωθούν οι φόροι και εφαρμοστούν φιλικές προς την επιχειρηματικότητα πολιτικές, τότε το momentum θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για την Ελλάδα». Αυτό αναφέρει στο Liberal στέλεχος ξένου fund που συμμετείχε σε συνάντηση επενδυτών με τον αρχηγό της ΝΔ, περιγράφοντας το κλίμα αισιοδοξίας που έχει κατακλύσει τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα.
Το γενικότερο αίσθημα σήμερα είναι πως είτε γίνουν πρόωρες εκλογές τον Μάιο (που είναι το επικρατέστερο σενάριο για τους ξένους), είτε φτάσουμε... ασθμαίνοντας μέχρι τον Οκτώβριο, πλέον οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν την πολιτική αλλαγή στη χώρα και την εφαρμογή μέτρων που θα διευκολύνουν τις εισροές κεφαλαίων και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.
Την ώρα που η Κομισιόν εξέφραζε ανοιχτά τις αντιρρήσεις της για τις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα και η ΕΚΤ ζητά να αλλάξει άρδην το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σε χαμηλά κρίσης και το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν λέει να κινηθεί πτωτικά, με τον Γενικό Δείκτη να «βλέπει» τις 700 μονάδες για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον τραπεζικό δείκτη να αγγίζει τις 500 μονάδες.
Είναι δεδομένο ότι το διεθνές περιβάλλον βοηθάει αρκετά καθώς τα μηνύματα από την Fed και οι ελπίδες για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας ενισχύουν την διάθεση ανάληψης κινδύνου. Παρ' όλα αυτά, είναι η πρώτη φορά που τα ελληνικά assets ωφελούνται – και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό – σε μία συγκυρία που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται αυστηρές προειδοποιήσεις από τους δανειστές για τη χαλάρωση που επιδεικνύει σε θέματα μεταρρυθμίσεων.
Έγινε ξαφνικά η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός; Η απάντηση είναι «προφανώς όχι», ούτε πρόκειται να έχουμε ένα... μόνιμο ράλι. Όμως οι αγορές δεν πιστεύουν ότι ο Αλ. Τσίπρας θα τινάξει τα πάντα στον αέρα (ή και να θέλει για πολιτικούς λόγους δεν προλαβαίνει) και αναμένουν πως πολύ σύντομα θα περάσει στην αντιπολίτευση, δίνοντας τη σκυτάλη σε μία νέα κυβέρνηση που θα φέρει πραγματικό αέρα ανάπτυξης.
Αυτόν τον… αναπτυξιακό αέρα πέρασε στους επενδυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση με εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών και ξένων funds που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Όλοι τους τόνισαν ότι το κλίμα αλλάζει και ότι πολλά θα κριθούν από το κατά πόσο θα καταφέρει η ΝΔ να σχηματίσει μια ισχυρή σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία κυβέρνηση. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η επόμενη κυβέρνηση θα τα καταφέρει, όμως σήμερα προεξοφλείται η επερχόμενη πολιτική αλλαγή. Άλλωστε οι αγορές λειτουργούν ως προεξοφλητικός μηχανισμός με συνήθη ορίζοντα 6-8 μηνών.
Άλλοι επενδυτές στέκονται στον γρίφο που ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας. Θα συνεχίσει την στροφή του προς το κέντρο ή θα επανέλθει στις ακραίες θέσεις του πηγαίνοντας κόντρα σε οτιδήποτε προτείνει η επόμενη κυβέρνηση; Πάντως, ορισμένοι επισημαίνουν πως θα είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Τσίπρα να επιστρέψει… στο 2015 αφού οι φωτογραφίες με τον Τραμπ και τη Μέρκελ θα τον συνοδεύουν στο εξής…
Αναλυτές σημειώνουν ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται πτωτικά καθώς η αγορά είναι ρηχή και αναμένεται η έκδοση του 10ετούς μέσα στον Μάρτιο. Όμως αυτός ο παράγοντας από μόνος του δεν αρκεί για να φτάσουμε σε επίπεδα κάτω ακόμα και από το 3,7%, που είναι χαμηλά κρίσης. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά σε εξελίξεις που θα φέρουν μέτρα φιλικά προς την επιχειρηματικότητα, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, οι αγορές έχουν κουραστεί να βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να πηγαίνει κόντρα στην Ευρώπη και στο τέλος να κάνει αυτά που απαιτούν οι δανειστές, με αποτέλεσμα να μην κλονίζονται στο βαθμό που συνέβαινε παλαιότερα από τις «κίτρινες κάρτες» της Κομισιόν.
Μόλις 4 πτωτικές στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις έχουν καταγραφεί στη Λεωφόρο Αθηνών με τις τράπεζες να έχουν δεχθεί μεγάλο μέρος των εισροών, παρά το γεγονός ότι σήμερα τίποτα δεν είναι σίγουρο για τον κλάδο. Ούτε ο αντίκτυπος από το νέο νόμο Κατσέλη, ούτε όμως και ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής των δύο σχεδίων τύπου bad bank που έχουν καταθέσει ΤΧΣ και ΤτΕ. Οι τράπεζες έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι επηρεάζονται άμεσα από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον κλάδο, όπως φάνηκε και στην περιπετειώδη και γεμάτη προεκλογικό χρώμα διαπραγμάτευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Οι αγορές σήμερα δείχνουν να πιστεύουν ότι και τα θέματα των τραπεζών θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα στη νέα πραγματικότητα. Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές που έχει υποσχεθεί ο Κ. Μητσοτάκης θα φέρουν ζεστό χρήμα στην αγορά, που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν αφενός από το αυξημένο για τη χώρα επενδυτικό ενδιαφέρον και αφετέρου από την αναπτυξιακή έκρηξη, την οποία οι ίδιες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν, αν καταφέρουν να «ξεφορτωθούν» τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.