Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Σε... σύγχυση σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένει η επενδυτική κοινότητα, γεγονός που ανοίγει την όρεξη στους πιο ριψοκίνδυνους που αναζητούν γρήγορα κέρδη, με αποτέλεσμα η χώρα να γίνεται ξανά στόχος κερδοσκοπίας.
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μοιάζουν... ατελείωτες, παρατηρείται έξαρση δημοσιευμάτων και εκθέσεων για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Ελλάδας. Η έξαρση δεν αποτελεί είδηση, αφού κάθε φορά που κλιμακώνεται η ένταση με τους δανειστές οι προβλέψεις δίνουν... και παίρνουν.
Χαρακτηριστικό της αγωνίας που επικρατεί στην αγορά ήταν το «μήνυμα» του ισχυρού άνδρα της Τρ. Πειραιώς, κ. Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος σε συνέντευξή του κάλεσε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να ανοικοδομήσει τη σταθερότητα και να επαναφέρει τους επενδυτές. Ποιοι είναι, όμως, οι επενδυτές που «βλέπουν» υπό τις υφιστάμενες συνθήκες ευκαιρίες στη χώρα μας;
Η προ ημερών δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, σύμφωνα με την οποία δεν αναμένεται να ξεσπάσει μία «νέα μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι και η χθεσινή εκτίμηση του ίδιου ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, άνοιξε φαίνεται την όρεξη των hedge funds που προτίθενται να «ποντάρουν» στην εξομάλυνση των συνθηκών και να αποκομίσουν κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων, με προστασία μόνο για την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.
Μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης» της Morgan Stanley – που συστήνει αγορά τραπεζικών μετοχών και ελληνικών κρατικών ομολόγων - είναι η σειρά διαφόρων hedge funds να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι ελληνικοί τίτλοι, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δεν αποκλείουν την εμπλοκή τους στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αργότερα μέσα στο έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, ενδιαφέρον εκδηλώνουν κυρίως distressed funds, επενδυτικά σχήματα, δηλαδή, που αναζητούν assets των οποίων οι τιμές έχουν πιάσει... πάτο και credit managers που εξειδικεύονται στην αγορά και διαχείριση προβληματικών δανείων.
«Ποντάρουν» σε γρήγορα κέρδη
Ορισμένα hedge funds εμφανίζονται έτοιμα να επενδύσουν σε μετοχές και ομόλογα, θεωρώντας χαμηλές τις τρέχουσες τιμές, καθώς εκτιμούν ότι μετά από επτά χρόνια κρίσης οι πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σε πολιτικό επίπεδο, μπορούν να δώσουν ικανοποιητικές αποδόσεις.
Επίσης, κάποια funds που έχουν εμπειρία από τις αγορές προβληματικών δανείων της Ισπανίας και της Ιταλίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασχοληθούν και με την Ελλάδα και κυρίως με «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αλλά και με πακέτα μη εξυπηρετούμενων και ενήμερων δανείων λιανικής. Εκτιμούν ότι αφού κλείσει η αξιολόγηση θα βρουν ευκαιρίες με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα κινηθούν επιθετικά για να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους.
«Οι περισσότεροι που ασχολούνται σήμερα με την Ελλάδα είναι διαχειριστές κεφαλαίων που εστιάζουν σε distressed τίτλους και επενδύσεις «ειδικών συνθηκών», με βασικό προσανατολισμό στις αναδυόμενες αγορές», σχολιάζει παράγοντας της αγοράς. Άλλοι συγκρίνουν την ακραία αβεβαιότητα του περσινού καλοκαιριού με την πιο... ήπια συμπεριφορά της κυβέρνησης και την ψήφιση των μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο. Άλλοι εστιάζουν στην απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους και σταθμίζουν τον κίνδυνο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών λόγω των σκληρών μέτρων.
«Οι πιο mainstream και συντηρητικοί επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι μεγάλοι οίκοι παραμένουν επιφυλακτικοί και στέκονται στους κινδύνους που συνοδεύουν την εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση», προσθέτει. Κατά συνέπεια, επιλέγουν να διαθέσουν το μικρό ποσοστό των τοποθετήσεών τους που πηγαίνει σε επενδύσεις ρίσκου, σε άλλες αγορές. Είναι οι επενδυτές των οποίων η έλευση θα σηματοδοτήσει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Όσο αυτοί μένουν μακριά από την Ελλάδα, τόσο αργεί η ανάκαμψη.
Αυτοί... που χάνουν
Έτσι, λοιπόν, για μία ακόμη φορά, η Ελλάδα προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών που τοποθετούνται σε προβληματικές εταιρείες και οικονομίες που έχουν... πιάσει πάτο, ενώ οι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές δηλώνουν «κουρασμένοι» από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και στρέφονται σε πιο «ασφαλείς» επενδύσεις.
Παρά την αβεβαιότητα που προκαλούν οι συζητήσεις για τα μέτρα, αρκετοί «βλέπουν» την αξιολόγηση ως ευκαιρία εισόδου. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επενδυτές εμφανίζονται έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα και να φέρουν την ανάπτυξη. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, η έλευση μεγάλων ξένων επενδυτών που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία κινδυνεύει να γίνει το μεγαλύτερο ανέκδοτο.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι επενδυτές ήρθαν και πολλοί από αυτούς μέχρι στιγμής χάνουν, γιατί μετά από 6 χρόνια η χώρα συνεχίζει να αναζητά τον δρόμο προς την ανάπτυξη. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι ο Prem Watsa και η ομάδα επενδυτών που έφερε η Fairfax, που παρά τις απώλειες που έχει καταγράψει συνεχίζει και πιστεύει στην ανάκαμψη της οικονομίας, και ο John Paulson.
Μάλιστα, ο John Paulson εκτιμούσε αρχικά ότι η οικονομία θα άρχιζε να ανακάμπτει από τις αρχές του 2014. Βέβαια και οι δύο παραμένουν στη χώρα και περιμένουν την ανάκαμψη της οικονομίας, με τον Prem Watsa να εμφανίζεται - σε συνέντευξή του στο Liberal.gr αλλά και στην επιστολή του προς τους μετόχους της Fairfax - αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας.