Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη ορατή, αλλά στην αγορά ακινήτων υπάρχει μία κατηγορία ιδιοκτητών της οποίας τα μέλη αυξάνονται δραματικά. Πρόκειται για όσους διαθέτουν ακίνητο, το οποίο βρίσκεται σε τοποθεσίες που θα προσέλκυαν εύκολα επενδυτές πριν από την έλευση του κορονοϊού.
Πλέον, όμως, όσοι έχουν μετρητά και ψάχνουν να αγοράσουν, προτιμούν να τις βλέπουν με το κιάλι. Η συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών σχεδίαζε να βάλει πωλητήριο, κατά την εποχή της άνθησης των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων (Airbnb), αλλά επειδή είτε προτίμησε να περιμένει είτε για άλλους λόγους δεν προχώρησε. Αποτέλεσμα; Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων βρίσκεται στα αζήτητα ακόμη κι αν βγαίνει στην αγορά σε χαμηλές τιμές, δηλαδή ακόμη και προς 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Οι ιδιοκτησίες αυτές συνήθως απέχουν περίπου ένα έως ενάμιση χιλιόμετρο από μέσο σταθερής τροχιάς, κατά βάση σταθμό ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ) ή της «κόκκινης» γραμμής του μετρό (κυρίως από την Ομόνοια έως τον Αγ. Αντώνιο).
Αυτού του είδους οι ιδιοκτησίες, όπως εξηγούν στο Liberal Μarkets, μεσίτες θα άλλαζαν εύκολα χέρια όταν οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ήταν στο «peak», οι ξένοι, κυρίως Κινέζοι και Ισραηλινοί, σάρωναν την αγορά και όσοι εκ των Ελλήνων είχαν σχετική ρευστότητα έπαιρναν το επιχειρηματικό ρίσκο να μετατραπούν σε ερασιτέχνες επιχειρηματίες του τουρισμού.
Ωστόσο, σήμερα προσελκύουν περιορισμένο, εάν όχι ανύπαρκτο, επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ όσα τέτοιου είδους ακίνητα έχουν αλλάξει χέρια, έχουν καταλήξει, κυρίως, σε όσους ήθελαν να ικανοποιήσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες.
Για παράδειγμα, ανακαινισμένο διαμέρισμα κοντά στο σταθμό Λαρίσης και σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τον έτερο σταθμό του μετρό Μεταξουργείο, παραμένει στα αζήτητα παρότι πωλείται προς 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ένα ακόμη διαμέρισμα που χρειαζόταν ανακαίνιση πέριξ του Μεταξουργείου αγοράστηκε, όπως περιγράφει μεσίτης στο Liberal Μarkets, με σκοπό την ιδιοκατοίκηση.
Δεδομένου ότι η ανάκαμψη, που είχε εμφανιστεί, πριν από την τρέχουσα κρίση, ανά νησίδες, δηλαδή όχι οριζόντια, στην κτηματαγορά της Αθήνας αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, δεν πρόλαβε να…χτυπήσει την πόρτα στις συγκεκριμένες συνοικίες, τα ακίνητα, που βρίσκονται σε αυτές, δεν προσελκύουν αγοραστές.
Ένας ακόμη λόγος, για τον οποίο αυτού του είδους τα ακίνητα δεν προσελκύουν επενδυτές, σχετίζεται με την αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονομία. Ολοένα, δηλαδή, και λιγότεροι θα έπαιρναν το ρίσκο να αγοράσουν ένα ακίνητο με στόχο να το ενοικιάσουν μακροπρόθεσμα με κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με «φέσια», π.χ. από νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω και της πανδημίας.
Ούτε υπάρχουν «πρόθυμοι» επενδυτές που θα έπαιρναν το ρίσκο της ανακαίνισης των συγκεκριμένων ακινήτων με στόχο την βραχυχρόνια μίσθωσή τους. Κι αυτό διότι η μικρή πια πίτα του «Airbnb» δύναται να καλυφθεί από ακίνητα σε καλύτερες τοποθεσίες, ενώ σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις το φετινό καλοκαίρι οι αφίξεις θα αντιστοιχούν στο 50% αυτών του 2019.