Ο αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία γίνεται φανερός με οδυνηρό τρόπο σε ολοένα περισσότερες οικονομίες, ωστόσο υπάρχουν κάποιες χώρες που επωφελούνται τόσο από τις ροές Ρώσων μεταναστών όσο και από τον πλούτο τους.
Η Γεωργία, μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία στα νότια σύνορα της Ρωσίας, είναι μεταξύ των χωρών του Καυκάσου και της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας και της Τουρκίας, που έχουν δει τις οικονομίες τους να ανθούν παρά τη συνεχιζόμενη αναταραχή.
Τουλάχιστον 112.000 Ρώσοι έχουν μεταναστεύσει στη Γεωργία φέτος, σύμφωνα με αναφορές. Ένα πρώτο κύμα σχεδόν 43.000 μεταναστών έφτασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ δεύτερο κύμα - ο ακριβής αριθμός των οποίων είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί - εισήλθε μετά την επιστράτευση του Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το αρχικό κύμα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο (23,4%) των συνολικών μεταναστευτικών ροών της Ρωσίας μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα όπου συμμετείχαν 2.000 Ρώσοι μετανάστες και η οποία διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα Ponars Eurasia.
Η πλειονότητα των υπόλοιπων Ρώσων μεταναστών έχει καταφύγει στην Τουρκία (24,9%), στην Αρμενία (15,1%) και σε «άλλες» χώρες που δεν κατονομάζονται (19%).
Εισόδημα, κεφάλαια, εργασία
Οι ροές ευνόησαν την οικονομία της Γεωργίας - είχε ήδη εισέλθει σε ανοδική τροχιά μετά την επιβράδυνση της πανδημίας του Covid - με το τοπικό νόμισμα να ενισχύει κατά 15% την αξία του έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιμένει τώρα ότι η οικονομία της Γεωργίας θα αναπτυχθεί κατά 10% το 2022, αφού αναθεώρησε ξανά την εκτίμησή του αυτόν τον μήνα και υπερτριπλασίασε την πρόβλεψή του για 3% από τον Απρίλιο.
«Το κύμα μετανάστευσης και οι οικονομικές εισροές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο», είναι μεταξύ των λόγων που αναφέρονται για την ώθηση. Το ΔΝΤ βλέπει επίσης την Τουρκία, ως χώρα υποδοχής, να αναπτύσσεται κατά 5% φέτος, ενώ η Αρμενία αναμένεται να ενισχυθεί κατά 11% λόγω «μεγάλων εισροών εξωτερικού εισοδήματος, κεφαλαίων και εργασίας στη χώρα».
Σημειώνεται ότι οι Ρώσοι είχαν ανοίξει περισσότερους από 45.000 νέους τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γεωργία μέχρι τον Σεπτέμβριο, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των λογαριασμών Ρώσων πολιτών στη χώρα.
Το προφίλ του Ρώσου μετανάστη
Όπως η Αρμενία και η Τουρκία, έτσι και η Γεωργία αντιστάθηκε στην επιβολή των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, αφήνοντας τους Ρώσους και τα χρήματά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα.
Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει χορηγήσει άδειες παραμονής σε 118.626 Ρώσους φέτος, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ενώ στο ένα πέμπτο των πωλήσεων ακινήτων σε ξένους το 2022 ενεπλάκησαν Ρώσοι.
Πολλοί από τους Ρώσους του πρώτου κύματος μεταναστών ήταν πλούσιοι και υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Ωστόσο, δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με τη νέα προοπτική.
Ως πρώην σοβιετική δημοκρατία που ενεπλάκη σε σύντομη πόλεμο με τη Ρωσία το 2008, η σχέση της Γεωργίας με τη Ρωσία είναι περίπλοκη και ορισμένοι Γεωργιανοί φοβούνται τον κοινωνικοπολιτικό αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν οι αφίξεις.
Η δεξαμενή σκέψης Hudson Institute με έδρα την Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι «το Κρεμλίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την παρουσία τους ως πρόσχημα για περαιτέρω παρέμβαση ή επιθετικότητα».
Προετοιμασία για επιβράδυνση
Οι αναλυτές λαμβάνουν υπόψη αυτή την αβεβαιότητα. Τόσο η κυβέρνηση της Γεωργίας όσο και η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσαν ότι περιμένουν επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023.
Το ΔΝΤ βλέπει επίσης την ανάπτυξη να πέφτει στο 5% το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ponars Eurasia, που διεξήχθη μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου, λιγότεροι από τους μισούς (43%) από τους Ρώσους μετανάστες δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να μείνουν μακροπρόθεσμα στην αρχική χώρα υποδοχής τους.