Ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο από κάποιο σοκ στην παγκόσμια οικονομία;

Ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο από κάποιο σοκ στην παγκόσμια οικονομία;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Η νευρικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζει να παραμένει, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να εξετάζουν ήδη τον αντίκτυπο διαφόρων οικονομικών γεγονότων στα διεθνή χρηματιστήρια. Τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες οικονομίες είναι μικτά, με κανέναν να μην μπορεί να υπολογίσει με βεβαιότητα την κατάσταση της παγκόσμια οικονομίας στο μέλλον, καθώς και το τέλος της ανοδικής πορείας που βρίσκονται αρκετά χρηματιστήρια.

Ενδιαφέρον απαντήσεις στα παραπάνω δίνει η έκθεση της Deutsche Bank που συνέταξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας κ. Peter Hooper και δημοσιεύθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, όπου αναφέρει τις χώρες οι οποίες θα πληγούν περισσότερο σε πέντε ενδεχόμενα σοκ της παγκόσμιας οικονομίας: όπως μία νέα αύξηση των επιτοκίων από τη FED, μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου, μία πτώση των μετοχών παγκοσμίως, μία επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, καθώς και μια διολίσθηση του κινεζικού νομίσματος.

Αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, θα οδηγούσε σε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ, με την Κίνα, την Αργεντινή και την Τουρκία να είναι οι χώρες οι οποίες θα πλήττονταν περισσότερο, ενώ Σαουδική Αραβία, Χιλή και Μεξικό θα ήταν οι πιο ευνοημένες χώρες, ενώ έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι και οι ΗΠΑ θα επηρεάζονταν αρνητικά από μία νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Στο ενδεχόμενο μιας αύξησης της τιμής του πετρελαίου κατά 10%, αυτή θα έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία μετά από δύο χρόνια, ενώ σε κάποιες χώρες ίσως οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων, ενώ γενικός θα τείνει να περιορίσει την κατανάλωση. Τέλος, εάν στον υπολογισμό του αντίκτυπου που θα έχει μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία, δεν υπολογιστεί η Κίνα, τότε αυτός θα είναι περιορισμένος στο παγκόσμιο ΑΕΠ, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα. Οι χώρες οι οποίες θα ευνοηθούν περισσότερο από μία αύξηση των τιμών του πετρελαίου είναι το Μεξικό, η Σαουδική Αραβία, και η Νότιο Αφρική, ενώ αυτές που θα πληγούν περισσότερο είναι η Νότιος Κορέα, η Σιγκαπούρη, και η Ινδονησία.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Πτώση στις διεθνές μετοχές

Σύμφωνα με το μοντέλο της Deutsche Bank, ένα παγκόσμιο selloff στις διεθνείς μετοχές θα ήταν ελαφρώς χειρότερο από μία νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από μία σημαντική πτώση στις διεθνής μετοχές είναι κυρίως αυτές των αναδυόμενων αγορών, με την έκθεση να υποστηρίζει πως αυτή θα έχει μικρότερη επίδραση στις χώρες των BRIC. Χαρακτηριστικό αποτελεί το παράδειγμα του μοντέλου της Deutsche Bank, σύμφωνα με το οποίο μία πτώση της τυπικής απόκλισης κατά μία μονάδα, θα οδηγήσει σε μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,5% σε διάρκεια δύο ετών, με τη μόνη χώρα που θα ευνοηθεί από ένα παγκόσμιο selloff να είναι η Ινδία, ενώ αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι η Σιγκαπούρη, η το Μεξικό, και η Μαλαισία, όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

Μία ενδεχόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι κάτι το οποίο τρομάζει τις περισσότερες οικονομίες του κόσμου, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και στις αρχές του έτους, με αυτές των περιφερειακών οικονομιών να επηρεάζονται περισσότερο, καθώς και αυτές οι οποίες είναι εμπορικά άμεσα συνδεδεμένες με την Κίνα. Επίσης, μεγάλο αντίκτυπο θα έχει και στην οικονομία της Αυστραλίας μία επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, καθώς η χώρα εξάγει σε αυτήν πρώτες ύλες. Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, η μόνη χώρα η οποία δεν θα επηρεαστεί από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, είναι αυτή της Ινδίας, ενώ σημαντική επίδραση θα έχει στη Σαουδική Αραβία, στη Σιγκαπούρη, και τη Μαλαισία, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να επηρεάζεται σημαντικά.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Υποτίμηση του γουάν

Η αναταραχή που προκάλεσε τον προηγούμενο μήνα η αιφνιδιαστική απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να υποτιμήσει το γουάν προκάλεσε φόβους στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα όμως με την έκθεση της Deutsche Bank και του επικεφαλής οικονομολόγου της κ. Hooper, μία πτώση του κινεζικού νομίσματος κατά 10% θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία στο μισό από μία επιβράδυνση της τάξεως του 1% στην ανάπτυξη, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα. Οι χώρες οι οποίες θα ευνοηθούν περισσότερο από μία υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, είναι το Μεξικό, η Ινδία, και οι Φιλιππίνες, ενώ αρνητική επίδραση θα έχει στην Σαουδική Αραβία, την Ιαπωνία, και τη Σιγκαπούρη. 

Πηγή γραφήματος:Bloomberg