Δεν είναι σημαντική η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία. Στη Ρωσία η συνολική έκθεση ακόμα κι αν υπολογιστούν οι συναλλαγές του δημόσιου τομέα μαζί με τις τράπεζες και τους ιδιώτες, δεν ξεπερνά τα 187 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ στην Ουκρανία δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών. Σύμφωνα με αυτά, η έκθεση των τραπεζών, είναι 54 εκατ. ευρώ, άλλα 16 εκατ. ευρώ είναι η έκθεση του δημοσίου τομέα και τα 117 εκατ. ευρώ είναι έκθεση από χρηματοδότηση ιδιωτών.
Στην Ουκρανία τα συνολικά ποσά είναι αντίστοιχα, καθώς δεν ξεπερνούν συνολικά τα 200 εκατ. ευρώ. Έτσι το ποσό της συνολικής έκθεσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών είναι στα 194 εκατ. ευρώ.
Το ποσό των 194 εκατ. ευρώ αναλύεται σε μόλις 3 εκατ. ευρώ του τραπεζικού τομέα, 49 εκατ. ευρώ που προέρχονται από συναλλαγές του δημοσίου και τα 142 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια σε ιδιώτες.
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας, συνεπώς είναι στοιχεία του 2021. Από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται κάποιος λόγος για τον οποίο η έκθεση θα μπορούσε να είχε ανοίξει το τελευταίο διάστημα, αλλά μάλλον το αντίθετο, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είναι οι συνήθεις συναλλαγές.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι σίγουρα στην έκθεση ελληνικών κεφαλαίων σε Ρωσία και Ουκρανία. Το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα ευρύτερα, εντοπίζεται στην αύξηση του χρηματοδοτικού κόστους. Των επιτοκίων των δανείων με άλλα λόγια που πιέζονται να ακριβύνουν.
Πιέσεις στα ομόλογα και φόβοι για αύξηση στο κόστος του χρήματος
Ήδη η κλιμάκωση της κρίσης πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κατάφερε να αυξήσει περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα την απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων σε μισό μήνα. Από τα επίπεδα του 1,769% η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έφθασε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου στα 2,71% με υψηλότερη τιμή τα 2,73%.
Στη συνέχεια μέχρι και σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ακολουθούν πλάγια πορεία και η φρενήρης άνοδος δείχνει ότι σταμάτησε σε εμπόδιο, μέχρι τα 2,599% που διαπραγματευόταν την Πέμπτη.
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη πορεία, με των ελληνικών ομολόγων έχουν ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά ομόλογα, όλο το τελευταίο διάστημα. Όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα ακολούθησαν πτωτική πορεία μέχρι τις 15-18 Φεβρουαρίου και οι αποδόσεις τους ανέβηκαν σημαντικά. Στη συνέχεια οι αποδόσεις διόρθωσαν περισσότερο ή λιγότερα έντονα και η άνοδος των αποδόσεων σταμάτησε περισσότερο ή λιγότερο έντονα. Οι αγορές εκτιμούν ότι ήδη η ΕΚΤ έχει παρέμβει για να ανακόψει την επίφοβη άνοδο των αποδόσεων και αναμένουν να δουν αν η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΚΤ συμφωνεί με την άποψη του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.