Στην ωρίμανση διαγωνισμών για σειρά ακινήτων προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο η διαδικασία της αξιοποίησης ενός σημαντικού αριθμού εκτάσεων και τουριστικών λιμένων να βρεθεί σε προχωρημένο στάδιο μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Η αξιοποίηση των περισσότερων ιδιοκτησιών θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά και στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό επειδή, για παράδειγμα, το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ για τις μαρίνες επιτρέπει την αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Ποια είναι τα assets για τα οποία επιδιώκει να πραγματοποιήσει deals το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος της χρονιάς;
Τουριστικές μαρίνες
Σύμφωνα με έρευνα της Διανέοσις, υπολογίζεται ότι η κατασκευή του 30% των υφιστάμενων χωροθετημένων και μη κατασκευασμένων θέσεων ελλιμενισμού, τη δεκαετία 2022-2031 θα επιτρέψει τη δημιουργία 5.164 νέων θέσεων ελλιμενισμού που θα συνεισφέρουν στην οικονομία με το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα διαθέτει 168 τουριστικούς λιμένες (έχουν χωροθετηθεί με τον νόμο 2160/1993) από τους οποίους μόνο οι 37 λειτουργούν. Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί άμεσα την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου που διαθέτει χερσαία ζώνη 12,7 στρεμμάτων και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών.
Η λίστα περιλαμβάνει ακόμη, την μαρίνα megayacht στη Κέρκυρα που έχει έκταση περίπου 40 στρεμμάτων και θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό περίπου 98 μεγάλου μήκους σκαφών. Η β’ φάση του διαγωνισμού τοποθετείται για το β΄ τρίμηνο του 2022. Παραμένοντας στο νησί των Φαιάκων, στη Νότια Κέρκυρα σχεδιάζεται η αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και η δημιουργία παρακείμενης μαρίνας. Το σχέδιο αξιοποίησης προβλέπει την υποπαραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων – υπηρεσιών με την έναρξη του διαγωνισμού να τοποθετείται μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Στην Μύκονο, ετοιμάζεται το νέο master plan για το σύνολο του λιμανιού που περιλαμβάνει επιβατική ναυτιλία, κρουαζιέρα και μαρίνα, ενώ στο Αργοστόλι ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της εκεί μαρίνας (χερσαίας ζώνης 50 στρεμ. και με δυνατότητα ελλιμενισμού 175 σκαφών) ενδέχεται να ξεκινήσει μέσα στον μήνα. Στη Ζάκυνθο, για την αξιοποίηση της μαρίνα έκτασης 31 στρεμμάτων με δυνατότητα ελλιμενισμού 275 σκαφών διεξάγεται τεχνικός και νομικός έλεγχος, ενώ εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2022.
Για τη μαρίνα Ιτέας, έκτασης 25 στρεμμάτων με δυνατότητα ελλιμενισμού 140 σκαφών, για την οποία ενδιαφέρον εκδήλωσε το σχήμα Diving Stauts-Fokis Development αναμένεται, το προσεχές διάστημα, το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στη β’φάση του διαγωνισμού.
Περισσότερες διαδικασίες απαιτεί η μακροχρόνια παραχώρηση της μαρίνας Μανδρακίου στη Ρόδο, που έχει χερσαία έκταση 12,7 στρεμ. και μπορεί να ελλιμενίσει 175 σκάφη. Κι αυτό επειδή θα πρέπει να εκδοθεί το ΦΕΚ για τον καθορισμό Αιγιαλού – Παραλίας και να συνταχθεί η Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία θα πρέπει να κατατεθεί για διαβούλευση στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μέσω e-auction
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών e-auction, σχεδιάζεται η πώληση νέων ακινήτων. Ταυτόχρονα, προχωρά η προετοιμασία συμβολαίων και ο έλεγχος δικαιολογητικών των τεσσάρων πλειοδοτών, για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης δύο ακινήτων στο Δήμο Αθηναίων, ενός ακινήτου στα Καλάβρυτα, αλλά και για την μεταβίβαση του δικαιώματος επιφανείας ενός ακινήτου στην Κύθνο. Στη φάση της προετοιμασίας δικαιολογητικών βρίσκεται και ο φάκελος Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ακίνητο της Ν. Ηρακλείτσας στο Δήμο Παγγαίου.
Στο Μαρκόπουλο, για το γήπεδο 1.000 στρεμμάτων (από τα οποία προς αξιοποίηση είναι 590 στρεμ.) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου αξιολογείται το επενδυτικό ενδιαφέρον και η δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμού.
Τουριστικά ακίνητα
Σε προτεραιότητα βρίσκεται και η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών των οποίων η προστιθέμενη αξία στην οικονομία είναι μεγάλη. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου με τέτοιου είδους ακίνητα βρίσκεται γεωγραφικά στο νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τις ιαματικές πηγές Θερμοπυλών, Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, Camping Καμμένων Βούρλων, Υπάτης και Πλατυστόμου.
Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει η ιαματική πηγή Κύθνου (μεταβιβάστηκε ήδη σε πλειοδότη, μέσω της διαδικασίας e-auction IX) και το συγκρότημα του Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού. Πρώτη στην λίστα της αξιοποίησης βρίσκεται το ακίνητο (785,3 χιλ.τ.μ.) των ιαματικών πηγών Θερμοπυλών που περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η προς αξιοποίηση έκταση περιορίζεται σε 115 στρέμματα περίπου λόγω αρχαιολογικών, δασικών κλπ. περιορισμών, με την έναρξη του διαγωνισμού να τοποθετείται για το τέλος της φετινής χρονιάς.
Για το ακίνητο 468,1 χιλ τ.μ. στην Λουτρόπολη Καμμένων Βούρλων, που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και διάφορα άλλα εγκαταλελειμμένα κτίρια, ο διαγωνισμός τοποθετείται μέχρι τα τέλη του μήνα. Προς τα τέλη της χρονιάς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα ξεκινήσει η αξιοποίηση του camping Καμμένων Βούρλων συνολικής έκτασης 800 στρεμ. εκ των οποίων αξιοποιήσιμα είναι τα 580 στρεμ. περίπου. Προϋπόθεση όμως, είναι να επιλυθεί το θέμα του βιολογικού καθαρισμού που υφίσταται για το ακίνητο. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα προβλέπεται για την αξιοποίηση της ακτής και του camping Αγ.Τριάδας στο Δήμο Θερμαϊκού που έχει έκταση 127 στρεμ., αλλά και για το παραθαλάσσιο ακίνητο 294 στρεμ. στο Ποσείδι Κασσάνδρας. Για το τελευταίο όμως, ενδέχεται ο διαγωνισμός να λάβει χώρα αρχές του 2023. Εάν δεν απαιτηθεί να εκπονηθεί ΕΣΧΑΔΑ, τέλη της χρονιάς θα ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση οικοπέδου έκτασης 627 στρεμ. στο Πόρτο Χέλι.
Σε προχωρημένο στάδιο είναι η αξιοποίηση της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου για το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως πλειοδότης η Reds, με το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής να τοποθετείται μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2022. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, ενδεχομένως το τρίτο τρίμηνο του 2022, για το πρώην ακίνητο EOMMEX στον Ταύρο δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ, αφού προηγηθεί το «πράσινο φως» του Ελεγκτικού Συνεδρίου.