Η ύφεση στη μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης απομακρύνεται από τα χαμηλά και οι δύσκολες μέρες δείχνουν να πέρασαν, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αρχίζουν να ανακάμπτουν και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται, οδηγώντας σε ανάκαμψη της αισιοδοξίας.
Ο τελικός σύνθετος δείκτης των υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται αξιόλογο μέτρο της υγείας της οικονομίας, ανέκαμψε τον Δεκέμβριο στις 47,8 μονάδες από τις 47,1 μονάδες του Νοεμβρίου, ευθυγραμμιζόμενος με την αρχική μέτρηση. Ωστόσο, συνεχίζει να κινείται κάτω του ορίου των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI που αναμένεται την Τετάρτη έφτασε επίσης στο 47,8, από το 46 του Νοεμβρίου, σημειώνοντας τον έβδομο μήνα με μετρήσεις κάτω των 50, αλλά το υψηλότερο από τον Ιούνιο.
"Η δεύτερη διαδοχική μηνιαία εξασθένιση του ρυθμού υποχώρησης της μεταποιητικής παραγωγής δημιουργεί αισιοδοξία των πληττόμενο μεταποιητικό τομέα στην αρχή της νέας χρονιάς”, σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
Πίεση στην Ελλάδα
Η ελληνική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να μειώνονται, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός συνεχίζουν να πιέζουν τη ζήτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από την S&P Global.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global για τον κλάδο της μεταποίησης στον τελευταίο μήνα του 2022 υποχώρησε στις 47,2 μονάδες, από 48,4 μονάδες τον Νοέμβριο. Η τιμή αυτή συνιστά τη χαμηλότερη για το περασμένο έτος και είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021.
Σύμφωνα με την S&P, οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανόν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις δαπάνες των πελατών όσο βαδίζουμε στο 2023.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις του οίκου, η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,6% το 2023, καθώς οι δύσκολες συνθήκες παγκόσμιας ζήτησης συνεχίζονται.