Δεν είναι μόνο το +16,2% που γεμίζει με αισιοδοξία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Είναι και το γεγονός ότι στο α’ εξάμηνο, η αξία του «ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου» (του μεγέθους που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πορεία των επενδύσεων) ξεπέρασαν τα 10,3 δισ. ευρώ, ποσό που συνιστά τη δεύτερη καλύτερη επίδοση από το 2012 και μετά.
Δεδομένου ότι στο α’ εξάμηνο δεν είχαν αρχίσει ακόμη οι εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης -τα πρώτα τέσσερα δισ. ευρώ μπήκαν στην οικονομία τον Αύγουστο- και ότι από εδώ και πέρα θα εισρέουν 4-5 δισ. ευρώ ανά εξάμηνο, το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην αναθεώρηση των προβλέψεων και για την πορεία των επενδύσεων.
Από το «πενιχρό» 10% (εκεί είχε καταρρεύσει το μερίδιο των επενδύσεων στην διαμόρφωση του ΑΕΠ) εκτιμάται ότι πλέον μπορούμε να κινηθούμε σταδιακά προς το 17-18% μέχρι το τέλος του 2025 δηλαδή μέχρι το τέλος της περιόδου που καλύπτει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Τα «καλύτερα» για τις επενδύσεις, είναι μπροστά. Ο στόχος για αύξηση των επενδύσεων μέσα στο 2021 κατά 7% είναι πλέον δεδομένο ότι θα ξεπεραστεί καθώς το εξάμηνο έτρεξε με πάνω από 11% ενώ μεγάλα επενδυτικά project έχουν μπει μπροστά κυρίως από το καλοκαίρι και μετά, χώρια η έντονη οικοδομική δραστηριότητα που πλέον είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού και δεν αποτυπώνεται μόνο στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών.
Ούτως ή άλλως, υπάρχει πρόβλεψη για εντυπωσιακή αύξηση άνω του του 30% για το 2022. Μοιάζει «άπιαστο» αλλά δεν είναι. Στις προ μνημονίου χρονιές (2007-2008, τότε που το ΑΕΠ ήταν στα 240-250 δισ. ευρώ) οι επενδύσεις σε εξαμηνιαία βάση έφταναν στα 30 δισ. ευρώ για να βουλιάξουν μέσα στην 10ετή κρίση ακόμη και στα 8 δισ. ευρώ.
Με τα «καύσιμα» του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του νέου ΕΣΠΑ, η επιστροφή κοντά στα επίπεδα του παρελθόντος συνιστά στόχο που μπορεί να επιτευχθεί έστω και σταδιακά. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσει το λεγόμενο «επενδυτικό κενό». Δηλαδή, η διαφορά στο ποσοστό επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδας συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Το 2020, η αναλογία επενδύσεων προς ΑΕΠ έκλεισε στο 11,1%. Ο στόχος ήταν μέχρι τώρα να φτάσει η αναλογία στο 16,7% έως το 2025. Με την συνολικότερη αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου, θα αναθεωρηθεί και ο συγκεκριμένος στόχος σε επίπεδο πάνω από το 17%. Η Ευρωζώνη, κινείται συνήθως πάνω από το 20% κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά από τις σχεδόν 10 μονάδες, θα μειωθεί σταδιακά στις 2-3 μονάδες.