Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Προεκλογική μεταρρυθμιστική κόπωση και απροθυμία στις αποκρατικοποιήσεις διαπιστώνει η σημερινή Πρώτη Μετα-Μνημονιακή Έκθεση Συμμόρφωσης στα πλαίσια της Ενισχυμένης Εποπτείας που δημοσιοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. H Ελλάδα δεν θα εισπράξει τον Δεκέμβριο, την πρώτη δόση των 600 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που απεκόμισαν οι Κεντρικές Τράπεζες.
Για μία ακόμη φορά, η Ελλάδα φαντάζει «γενναιόδωρη». Δεν «χρειάζεται» τα λεφτά των ομολόγων, δεν «χρειάζεται» να βγει στις αγορές, δεν «χρειάζεται» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο «έβγαλε από το ελληνικό πρόγραμμα» αλλά μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αποπληρώσει.
Η κυβέρνηση της χώρας επιμένει ότι την ανάπτυξη θα φέρουν τα επιδόματα.
Επίδομα για τους οικονομικά αδύνατους, επίδομα η προσωπική διαφορά στους παλαιούς συνταξιούχους, επίδομα για τους εξαιρετικά φτωχούς «κόκκινους δανειολήπτες» που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους, επίδομα έναντι μισθού για τους χιλιάδες άνεργους που θα «στελεχώσουν» τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για μερικούς μήνες πριν τις εκλογές.
Αντί να δημιουργεί δουλειές που αυξάνουν τον εθνικό πλούτο, η κυβέρνηση εφευρίσκει επιδόματα που φέρνουν ψήφους.
Αντί να προσελκύει επενδύσεις, καλλιεργεί το μίσος και τον πολιτικό διχασμό για να αποδείξει ότι έχει «ηθικό πλεονέκτημα»
Όλα μυρίζουν εκλογές.
Το Χρηματιστήριο περιμένει την προκήρυξη των εκλογών για να εκτιναχθεί. Μέχρι τότε θα διολισθαίνει.
Οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου έχουν ήδη αποφανθεί: Το «πολιτικό deal» με το οποίο η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει στον προϋπολογισμό τη μη περικοπή των παλαιών συντάξεων δεν είναι αρκετό για να στηρίξει την ψευδαίσθηση του ελληνικού success story το οποίο δεν πείθει ούτε τους Έλληνες, ούτε τις αγορές ούτε φυσικά τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τα κοινοβούλιά τους.
Η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποιεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντοπίζει και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (ειδικά στον τομέα της ενέργειας) αλλά και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, μαζί με την πασιφανή αδυναμία απο-κομματικοποίησης του δημόσιας διοίκησης.
Ειδικότερα oι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες πλησιάζουν ήδη πάλι τα 3 δισ. ευρώ και με τους ρυθμούς που γίνεται η αποπληρωμή τους δεν αναμένεται να μηδενιστούν έως το τέλος του έτους, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Η αρνητική έκθεση της Κομισιόν, μαζί με τις γνωστές επιφυλάξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθιστούν αδύνατη την περιβόητη έξοδο στις αγορές, ακόμη και με μικρά ομόλογα που θα καλύπτουν άμεσες ταμειακές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.
Μέχρι τις αναπόφευκτες πρόωρες εκλογές η Ελλάδα θα βράζει στο ζουμί της και οι αγορές θα χτυπούν ρυθμικά το ταμπούρλο για να χορεύει ο Αλέξης Τσίπρας...