Ασφαλιστική εισφορά 157 ευρώ το μήνα θα καταβάλλουν όσοι έχουν μπλοκάκι - ακόμη κι αν έχουν μηδενικά εισοδήματα - όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος. Η συνολική ετησία επιβάρυνση θα ξεπεράσει τα 2.500 ευρώ, καθώς στην εισφορά προστίθεται και το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.
Ο υφυπουργός ανέφερε ακόμη πως για όσους έχουν ως δυο εργοδότες επιμερίζεται η εισφορά σε εργαζόμενο και εργοδότη.
Δήλωσε επίσης πως αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι δεν θα πληρώνει τίποτα, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι να καταβάλουν εισφορές για ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και άλλους οργανισμούς που επιβαρύνουν μισθωτούς.
Επίσης, διαβεβαίωσε πως θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις προκειμένου διευθετηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, όπως οι εισφορές των δικηγόρων για το 2016.
Ο κ. Πετρόπουλος πρόσθεσε πως ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στις 15 Ιανουαρίου, μετά τη μεταφορά όλων των αρχείων.
Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν σε 18 μέρες μετά την έναρξη του νέου συστήματος, όταν βγει ο πρώτος συνταξιούχος.
Συμπλήρωσε πως το ίδιο θα ισχύσει και για τους παλαιότερους ασφαλισμένους όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αρχείων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία που θεωρούνται ως μη εισπράξιμα, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί δεν είναι πλέον άκαμπτοι.
Παραμένει η σύγχυση
Πάντως, μεγάλη παραμένει η σύγχυση για το θέμα των εισφορών εργαζομένων σε έως δύο εργοδότες, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η "Καθημερινή", η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι ακόμη και αν εκδοθεί εντός των ημερών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πετρόπουλος, δεν πρόκειται να ρίξει φως σε μια σειρά από γκρίζα σημεία.
Τέτοια είναι, για παράδειγμα, πώς θα μπορεί ο εργαζόμενος να πείσει τον εργοδότη του να αναλάβει την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς χωρίς τα δύο μέρη να καταλήξουν είτε στη λήξη της συνεργασίας τους είτε στη δικαστική επίλυση των διαφορών τους, πώς θα διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερους εργοδότες αλλά και πότε υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας και πότε πρόκειται για «διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών», όπως αναφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Σύμφωνα πάντως με τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας αναγγελίας τέτοιων συμβάσεων, για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο επιμερισμός των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζομένους.
Με πληροφορίες από: skai.gr, kathimerini.gr