Του Γιώργου Φιντικάκη
Σαν ένα από τα καλύτερα και πιο σωστά μελετημένα σχέδια που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και ένα πιο πράσινο μέλλον, υποδέχεται η αγορά το νέο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ) ως το 2030, αυτό δηλαδή που θέτει ποσοτικοποιημένους στόχους για την πορεία της χώρας προς την απανθρακοποίηση.
Την άποψη αυτή εξέφρασαν τόσο ο Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), όσο και ο Ντίνος Μπενρουμπή, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), κατά την διάρκεια ημερίδας στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου και παρουσιάστηκε το πλάνο στους φορείς της αγοράς.
Κοινός τόπος των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, που έγινε παρουσία του Κωστή Χατζηδάκη, και ενώ προηγήθηκε χαιρετισμός του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ήταν ότι σωστά έπραξε η κυβέρνηση να θέσει τόσο φιλόδοξους στόχους για την πορεία μέχρι το 2030, τόσο ως προς τις ΑΠΕ, όσο και ως προς την απολιγνιτοποίηση και ενεργειακή εξοικονόμηση.
Την άποψη ότι τα περιθώρια χρόνου έως το 2025, διάστημα εντός του οποίου πρέπει να γίνουν σύμφωνα με το σχέδιο, πολλά από τα εμβληματικά έργα του ΕΣΕΚ -από τα μεγάλα projects σε ΑΠΕ έως οι διασυνδέσεις και οι υποδομές ηλεκτρικού συστήματος- είναι πολύ μικρο, διατύπωσε ο κ. Περιστέρης, προσθέτοντας ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο, καλό είναι να υπάρξουν εξατομικευμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, ένα είδος fast track δηλαδή, προκειμένου τα έργα αυτά να τρέξουν γρήγορα. «Στην ουσία θα πρέπει για ορισμένα μεγάλα επενδυτικά σχέδια να υπάρξουν ad hoc ρυθμίσεις, πάντα με σεβασμό του κοινοτικού δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ.
Την ικανοποίηση για το γεγονός ότι το φυσικό αέριο θα κληθεί να καλύψει το κενό του λιγνίτη και θα λειτουργήσει ως «καύσιμο- γέφυρα» με συνολικά 1.700 μεγαβατ, εξέφρασε ο Ντ. Μπενρουμπής. Στάθηκε στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, αλλά και στα νομικά ζητήματα που συνοδεύουν την λειτουργία κάποιων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως Αμύνταιο, Καρδιά, Αγ. Δημήτριος, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν για κάποια ακόμη χρόνια.
«Μέχρι το 2022 αποσύρονται 1.000 λιγνιτικά μεγαβάτ, δηλαδή το Αμύνταιο και η Καρδιά που και σήμερα λειτουργούν παράνομα, ενώ ένα ακόμη ερώτημα είναι πως θα προσαρμοστεί ως προς τις περιβαλλοντικές εκκρεμότητες που έχει και ο Αγ. Δημήτριος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΕΚ, να στηριχθούν και να αμείβονται οι μονάδες που διασφαλίζουν την επάρκεια και της ευελιξία του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό κατά πόσο είναι εφικτοί οι πολύ φιλόδοξοι στόχοι για τις ΑΠΕ, εφόσον δεν τρέξουν ταχύτατα οι επενδύσεις για τις διασυνδέσεις των νησιών.