Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος δωρεάν εργαστηρίων προγραμματισμού “Microsoft Adventure Coding Class” που υλοποίησε για δεύτερη χρονιά φέτος η Microsoft Ελλάς από τις 3 έως τις 23 Δεκεμβρίου, με στόχο την ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων και την επαρκή προετοιμασία τους για την αγορά εργασίας και τις τεχνολογικές εξελίξεις του 21ου αιώνα.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, στο διάστημα αυτό η εταιρεία φιλοξένησε στα γραφεία της περισσότερους από 400 μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ για τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα (3-4, 10-11 και 17-18 Δεκεμβρίου) στα εργαστήρια συμμετείχαν πάνω από 400 παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους. Στα δίωρης διάρκειας εργαστήρια, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από διασκεδαστικά και διαδραστικά παιχνίδια να έρθουν πιο κοντά στον προγραμματισμό και να κατανοήσουν καλύτερα τις εφαρμογές των πιο πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων στη σύγχρονη και μελλοντική καθημερινότητα.
Στη διάρκεια της πρώτης ώρας, με τη βοήθεια της Technokids, τα παιδιά εισήχθησαν στην έννοια του προγραμματισμού και τη διαρκώς αυξανόμενη σημασία του, δημιουργώντας μέσα από το δημοφιλές παιχνίδι Minecraft τον δικό τους κώδικα και δίνοντας ζωή στο δικό τους φανταστικό κόσμο. Εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά ενημερώθηκαν επίσης για τη δυνατότητα να συνεχίσουν να γράφουν τις δικές τους γραμμές κώδικα από το σπίτι ή το σχολείο (με την καθοδήγηση γονέα ή εκπαιδευτικού για τα παιδιά) μέσω της σελίδας Code.Org.
Στη διάρκεια της δεύτερης ώρας, ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών «ηλεκτρονικής μάθησης» του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, με την υποστήριξη του υπεύθυνου Καθηγητή κ. Σίμου Ρετάλη, παρουσίασε στα παιδιά τις ολοένα αυξανόμενες εφαρμογές του “Internet Of Things” στην καθημερινή ζωή, καθοδηγώντας τα να κατασκευάσουν μέσα από ένα ομαδικό παιχνίδι μια μικρογραφία του «έξυπνου», «συνδεδεμένου» σπιτιού του μέλλοντος.
Παράλληλα με τα εργαστήρια προγραμματισμού, με αφορμή τον παγκόσμιο εορτασμό της «Ώρας του Κώδικα», στη διάρκεια της Εκπαιδευτικής Εβδομάδας για την Επιστήμη της Πληροφορικής από τις 5-11 Δεκεμβρίου 2016, στελέχη της Microsoft Ελλάς πραγματοποίησαν εθελοντικά το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα από το Minecraft σε περίπου 250 μαθητές σχολείων της Αττικής.
Ταυτόχρονα, η Microsoft προχώρησε στη δημιουργία on-demand webinars για να μπορέσουν εκπαιδευτικοί εκτός Αττικής ή γονείς να πραγματοποιήσουν τη δική τους Ώρα του Κώδικα στο σχολείο ή στο σπίτι αντίστοιχα. Με την εγγραφή τους στα σεμινάρια, δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να γράψουν τις πρώτες γραμμές κώδικα είτε παίζοντας Minecraft είτε κατασκευάζοντας τη δική τους ιστοσελίδα.
Σε συνεργασία με τη HePIS, η Microsoft έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους από 160 υποψήφιους να αποκτήσουν δεξιότητες προγραμματισμού δημιουργώντας τη δική τους ιστοσελίδα με τη χρήση HTML και CSS. Τα προγράμματα εκπαίδευσης διάρκειας 20 ωρών πραγματοποιήθηκαν σε κέντρα εκπαίδευσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, καθώς και στα γραφεία της Microsoft Hellas.
Ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Τίμος Πλατσάς, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη μεγάλη ανταπόκριση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να φέρουμε τον προγραμματισμό και τις τεχνολογικές εξελίξεις πιο κοντά στους νέους, ενδυναμώνοντας τις ψηφιακές τους δεξιότητες και συμβάλλοντας στην πολυπόθητη μείωση του υψηλού ελλείμματος ψηφιακών δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας».