Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Η χρηματιστηριακή αγορά πανηγυρίζει και προεξοφλεί καλύτερες μέρες. Οι διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων συντηρούν το κλίμα αισιοδοξίας ως προς την Ελλάδα, παρά τα προβλήματα που καταγράφονται στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.
Η επόμενη, μετά την 8η Ιουλίου ημέρα, εφόσον επιτευχθεί μια ασφαλής κοινοβουλευτική αυτοδυναμία θα αποτελέσει την αφορμή για ένα εκρηκτικό, εξάμηνο επενδυτικό πάρτι.
Μετά το πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης προφανώς θα γίνει ένας απολογισμός και μια νέα αξιολόγηση των προοπτικών.
1. Στους επόμενους 6 μήνες, μετά τις εθνικές κάλπες, η ελληνική οικονομία θα βιώσει ένα πρωτοφανές κύμα αναβαθμίσεων από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Μέσα στον Αύγουστο αναμένονται τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις και αμέσως μετά όλα θα εξαρτηθούν από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης.
2. Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης θα δώσουν σαφές στίγμα των προσδοκιών αλλά και των σχεδίων των ξένων επενδυτών. Το σχήμα που έχει ήδη επιλέξει ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δώσει ένα «σαφές μήνυμα στις αγορές και στις κυβερνήσεις» ότι η Ελλάδα έχει πλέον «αλλάξει σελίδα και προσανατολισμό».
3. Η άρση των capital controls είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θέλει να ακολουθήσει το «κυπριακό παράδειγμα» της μονομερούς πρωτοβουλίας χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους δανειστές, την ίδια όμως στιγμή, η επιτυχία του «κυπριακού παραδείγματος» στηρίζει την επιθυμία της νέας κυβέρνησης για ταχύτατη, καθολική άρση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.
4. Τα μεγάλα έργα υποδομής που μέχρι σήμερα καθυστερούσαν ή αναβάλλονταν θα χρησιμεύσουν ως αφετηρία για την νέα προσέγγιση της οικονομικής πολιτικής. Σχέδια συνεργασίας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα θα τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο στην πραγματική όσο και στην χρηματιστηριακή οικονομία.
5. Οι Τράπεζες ήδη εκμεταλλεύονται το θετικό momentum που δημιούργησε για την ελληνική οικονομία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το κόστος του χρήματος γκρεμίζεται και η αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών χωρίς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ήδη έχει γίνει ευκολότερη όπως δείχνει το παράδειγμα της Τρ. Πειραιώς αλλά και η επόμενη κίνηση της Εθνικής με τα ομόλογα TIER 2.
Από την άλλη πλευρά, σίγουρα ελλοχεύουν κίνδυνοι και παγίδες στον δρόμο της ανάκαμψης.
1. Είναι προφανές ότι χωρίς καθαρή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, τα επενδυτικά σχέδια αναστέλλονται μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.
2. Τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, χρειάζονται επειγόντως ένα σχέδιο συλλογικής υποβοήθησης, όπως αυτό που ήδη έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος για να ανοίξει ο δρόμος της ταχύτερης μείωσης τα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εξασφαλίζει αμέσως ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Κάθε καθυστέρηση στην υιοθέτηση ενός τέτοιου σχεδίου θα λειτουργεί ως εμπόδιο στην ανάκαμψη.
3. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η παραβίαση των στοιχειωδών δημοσιονομικών κανόνων από την απερχόμενη κυβέρνηση, λίγο πριν τις εκλογές, δημιουργεί ένα σκηνικό έντασης και καχυποψίας με τους δανειστές, στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει σύντομα πειστικές απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα.
4. Η ΔΕΗ μαζί με κάθε άλλη πολυτραυματισμένη δημόσια επιχείρηση θα λειτουργούν διαρκώς ως ένα μόνιμο ναρκοπέδιο στην προσπάθεια ανόρθωσης της αξιοπιστίας της χώρας.
5. Οι ιδιαίτεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι της χώρας, ο νευρικός εξ ανατολών γείτονας και οι διαπραγματεύσεις με τους Βόρειους γείτονες ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβληματικές καταστάσεις την ώρα που η ελληνική οικονομία θα προσπαθεί να λειτουργήσει ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Με απλά λόγια, η επόμενη μετά τις εκλογές ημέρα για την ελληνική οικονομία θα είναι σίγουρα καλύτερη εφόσον υπάρχει ένα σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα των ψηφοφόρων ότι θέλουν η Ελλάδα να αλλάξει προοπτική.
Κάθε άλλο αποτέλεσμα εγκυμονεί δύσκολες καταστάσεις και επιπλέον κινδύνους...