Πιστοποιώντας ότι το «χτύπημα» που επιφέρει η εξάπλωση του κορονοϊού είναι ασύμμετρο, γενικευμένο και εν πολλοίς... ανεξιχνίαστο ακόμα από τα «ραντάρ» αναλυτών, χρηματιστών και επενδυτών, διεθνώς πέραν της μεγάλης πτώσης των χρηματιστηρίων, καταγράφεται πτώση τόσο στο χρυσό, όσο και στο πετρέλαιο αλλά και σε όλα τα commodities.
Ένα γενικευμένο πλήγμα σ' όλη την επενδυτική βιομηχανία, καθώς η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη καραντίνα της ανθρώπινης ιστορίας, που πλήττει, λιγότερο ή περισσότερο, κορυφαίους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας όπως ναυτιλία, τουρισμού, εμπόριο, πρώτες ύλες και αερομεταφορές!
Πρόκειται για μια αλυσιδωτή κατάσταση – ντόμινο, που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει και να «ζυγίσει» ούτε κατά 50% το μέγεθος της ζημιάς στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Σύσσωμη η επενδυτική βιομηχανία δείχνει να προεξοφλεί δυσμενές «γύρισμα» της παγκόσμιας οικονομίας και ανακοπή του momentum σε κλάδους – οδηγούς όπως ο τουρισμός και οι αερομεταφορές.
Η... καραντίνα της ναυτιλίας αλλά κυρίως το σταμάτημα των χιλιάδων εργοστασίων της Κίνας, η οποία είναι η πιο ενεργοβόρος χώρα του κόσμου, μοιραία είναι κύριοι παράγοντες που μειώνουν τη ζήτηση για πετρέλαιο! Μια αλυσιδωτή εξέλιξη που ασφαλώς φέρνει μείωση των τιμών του «μαύρου χρυσού», κάτι που με τη σειρά του – αν κρατήσει – θα φέρει μείωση τιμών στα εκατομμύρια προϊόντα που παράγονται από παράγωγα πετρελαίου!
Έτσι λοιπόν, σε πλήρη εναρμόνιση με την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά κινείται σήμερα και το χρηματιστήριο εμπορευμάτων, καταγράφοντας απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου και του πρώτου διμήνου του 2020.
Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν για έκτη διαδοχική συνεδρίαση την έντονα πτωτική πορεία τους, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν κατακόρυφη μείωση της ζήτησης (λιγότερες μετακινήσεις, λιγότερα ταξίδια, υπολειτουργία εταιρειών και εργοστασίων) για το «μαύρο χρυσό». Παράλληλα είναι εντυπωσιακό ότι πλήγμα δέχεται και ο χρυσός, που ανέκαθεν σε περιόδους κρίσης και ανησυχίας, λειτουργεί ως το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο. Συνάμα, πτώση καταγράφουν και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα commodities και τα μέταλλα!
Το αμερικανικό αργό διολισθαίνει κατά 2,95% στα 45,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent υποχωρεί κατά 2,07% στα 50,70 δολάρια το βαρέλι. Πρωτύτερα, οι πιέσεις και στα δύο είδη πετρελαίου ήταν πολύ υψηλότερες.
Ο χρυσός βρίσκεται επίσης σε πτωτική τροχιά υποχωρώντας κατά 1,24% στα 1.622 δολάρια ανά ουγγιά. Ο άργυρος καταγράφει πτώση 3,53% στα 17,035 δολάρια ο μετρικός τόνος και ο χαλκός υποχωρεί κατά 1% στα 2,599 δολάρια ο μετρικός τόνος.
Η πλατίνα (λευκόχρυσος) υποχωρεί κατά 3,67% στα 872,75 δολάρια ανά ουγγιά, το παλλάδιο υποχωρεί κατά 3,10% στα 2.627 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το φυσικό αέριο κινείται επίσης πτωτικά κατά 3,94% έχοντας κατέλθει στα 1,683 δολάριο ανά φυσική ατμόσφαιρα .