Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα αρκεί να πληρούνται τρείς βασικές προϋποθέσεις τόνισε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης στο σημερινό πάνελ τον Delphi Forum, με θέμα Διεθνείς Αγορές και Οικονομία.
Ειδικότερα ο κ. Πατέλης ανέφερε ότι η πρώτη προϋπόθεση είναι αυτή της απομείωσης του χρέους. Ο δεύτερος είναι η απομείωση των «κόκκινων δανείων» από πλευράς τραπεζών καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει σημαντικά τους ισολογισμούς τους. Ο τρίτος παράγοντας είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα προχωρεί στην μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ και της επαγγελματικής κατάρτισης, το νομοσχέδιο για την Υγεία και το νόμο για το ΤΧΣ που θα οδηγήσει στην απομείωση των συμμετοχών του στις συστημικές τράπεζες. Βεβαίως, λόγω του πολέμου της Ουκρανίας οι ρυθμοί έχουν μειωθεί, αλλά γίνονται σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη, σημαντικό ρόλο για τους ξένους επενδυτές διαδραματίζει και ο παράγοντας της πολιτικής σταθερότητας,
Ο κ. Αθανάσιος Βαμβακίδης, Managing Director και επικεφαλής Παγκοσμίων Δραστηριοτήτων - Στρατηγικής Συναλλάγματος της Bank of America αναφέρθηκε στο ισχυρό δολάριο, επισημαίνοντας ότι η πορεία του αμερικανικού νομίσματος ευνοήθηκε από το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ ανέκαμψε πιο γρήγορα από την πανδημία του COVID 19, ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος και εκτιμάται ότι η ισοτιμία του δολαρίου προς το ευρώ θα φθάσει ακόμη και το 1,05. Όμως, μακροπρόθεσμα θα φθάσει στο επίπεδο του 1,20 - 1,25.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην Ελλάδα ο κ. Βαμβακίδης ανέφερε ότι αν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης χρησιμοποιηθούν σωστά και γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε ο πληθωρισμός θα μειωθεί.
Ο κ. Λευτέρης Παρμάκης, macrostrategist στην UBS UK επεσήμανε ότι η κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής λόγω της πανδημίας ευνόησε την ανάπτυξη του πληθωρισμού με αποτέλεσμα η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός να κινούνται ανάποδα. Δηλαδή έχουμε χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό πληθωρισμό.
Πάντως, οι αγορές λένε, ανέφερε ο ίδιος ότι μετά τον πόλεμο ο πληθωρισμός θα μειωθεί. Σε ό,τι αφορά στις δομικές αλλαγές ανέφερε ότι αυτές μπορεί να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον υψηλότερης ανάπτυξης, λίγο υψηλότερου πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων.
Ο Γιώργος Πολίτης, CEO της EUROXX Securities παρατήρησε ότι ο πληθωρισμός είναι πρόβλημα σε όλες τις χώρες. Η κρίση στην Ουκρανία δημιούργησε νέο πληθωριστικό «σοκ». ενώ από την άλλη πλευρά οι ευρωπαϊκές οικονομίες δεν έχουν μεγάλο περιθώριο για να δράσουν.
Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει τι θα γίνει μετά τις κρίσεις, γιατί απλούστατα δεν γνωρίζουν. Αυτό, όμως που είναι βέβαιο είναι ότι τόσο τα χρηματιστήρια, όσο και οι αγορές συναλλάγματος θα είναι αρκετά ευμετάβλητες στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Θανάσης Δρογώσης, αντιπρόεδρος της Παντελάκης Securities SA αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής αγοράς και ανέφερε ότι δεν διάγει τις καλύτερες εποχές της τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, όπως είπε, ο λόγος του market cap (κεφαλαιοποίηση) προς το GDP (ΑΕΠ), έχει φθάσει στο 0,4%. Ακόμη, τόνισε το γεγονός της μη ύπαρξης εταιρειών στο ΧΑ , από σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, με αποτέλεσμα το επενδυτικό ενδιαφέρον να μονοπωλείται από τις τράπεζες και τον ενεργειακό κλάδο. Για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, απαιτούνται κίνητρα.