Σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ για το ποιο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι πιο «αδιάβαστο» έχουν επιδοθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στο δημόσιο διάλογο επανήλθε η κα. Χρονοπούλου η οποία μίλησε για φορολογία σε 150 εισηγμένες. Μόνο που στη χώρα μας οι εταιρείες που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι λιγότερες και για την ακρίβεια 121. Εκτός αν το ΠΑΣΟΚ έχει αποκλειστικές πληροφορίες πως θα εισαχθούν άλλες 29 εταιρείες μέχρι τις εκλογές (!).
Μάλιστα η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Επικρατείας και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Χρονοπούλου, μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της για τη φορολόγηση της μεσαίας τάξη, προχώρησε σε «διορθωτική» ανάρτηση, προκειμένου να υποστηρίξει πως «έκανε σαρδάμ» και αποσαφηνίζει πως σε ό,τι αφορά στις εισηγμένες εταιρείες:
«Το 2022, 150 εισηγμένες εταιρείες θα μοιραστούν 2,5 δισ. ευρώ κέρδη, ποσό ρεκόρ στα χρονικά»! Μόνο που στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι εταιρείες που είναι εισηγμένες είναι μόλις 121 εισηγμένες. Ακολουθεί η ανάρτηση της κας. Χρονοπούλου:
Το χρονικό των... ανακριβών δηλώσεων
Δεν πέρασε ένα 24ωρο από το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της υποψήφιας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελένης Χρονοπούλου ότι στρατηγική του κόμματός της είναι η αύξηση των φόρων στη μεσαία τάξη - το οποίο σήμερα αναίρεσε, αποδίδοντάς το σε σαρδάμ - για να υποστηρίξει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι θα αυξηθούν οι φόροι σε 150 εταιρείες για τις οποίες, όπως είπε: «δεν θα σας πω ούτε πόσες είναι, ούτε ποιες».
Η νέα τοποθέτηση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιας βουλευτή Επικρατείας, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ, στον ΣΚΑΙ, προκάλεσε καταιγισμό σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την πλειοψηφία των αναρτήσεων να στηλιτεύει τα λεγόμενά της και το παράλογο της διατύπωσής της.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε θέματα φορολογικής πολιτικής είπε μεταξύ άλλων πως «θα αυξήσουμε φόρους στις 150 μεγάλες εταιρίες της χώρας» και όταν ερωτήθηκε ποιες είναι αυτές η κ. Χρονοπούλου απάντησε πως δεν θα πει ονόματα, με τον δημοσιογράφο να επανέρχεται στο ερώτημα για να του ανταπαντήσει η υποψήφια βουλευτής: «Ε τώρα, όχι δεν θα σας πω ούτε πόσες είναι..», εννοώντας τον αριθμό των εταιρειών που θα φορολογηθούν, αν και τον αποκάλυψε λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα.
Δουδωνής: Αύξηση στη φορολογία μερισμάτων μέχρι 15%
Μετά την Ελένη Χρονοπούλου που απέδωσε σε «σαρδάμ» τις δηλώσεις της για αύξηση φόρων στις εταιρείες και ο έτερος υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής έκανε λόγο για αύξηση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις και μάλιστα με αύξηση του συντελεστή από το 5% στο 15% για όσες παρουσιάζουν κέρδος από 100.000 ευρώ και άνω.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο υποψήφιος βουλευτής είπε πως θα υπάρξει φορολόγηση των μερισμάτων με 5% για ποσά έως 50.000 ευρώ, 10% για ποσά από 50.000 ευρώ μέχρι 100.000 ευρώ και 10% - 15% για ποσά από 100.000 ευρώ και άνω.
Όταν ερωτήθηκε ποιο θα είναι συγκεκριμένα το ποσοστό φορολόγησης για τα κέρδη από 100.000 και άνω απάντησε: «τώρα θα παίξουμε την κολοκυθιά» και όταν ο δημοσιογράφος του επισήμανε ότι είναι σοβαρό ζήτημα για έναν επιχειρηματία η διαφορά του 5% από το 15% σημείωσε ότι θα είναι το υψηλότερο ποσοστό που ανέφερε, δηλαδή το 15%.
Ουσιαστικά το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ «επιβεβαίωσε» τις αναφορές της κ. Χρονοπούλου για αύξηση της φορολόγησης, αν και η τελευταία το διέψευσε αργότερα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Σκυλακάκης που παρευρισκόταν στο πάνελ της εκπομπής παρατήρησε ότι όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις της μεσαίας τάξης που έχουν κέρδη βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία.
Ανάπτυξη ή οπισθοδρόμηση;
Στην ουσία η συζήτηση που έχει ανοίξει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ (πχ. κα. Τζάκρη, κος. Δραγασάκης) και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη φορολογία μερισμάτων είναι παρελκυστική. Και αυτό γιατί πλήττει ευθέως τη μεσαία τάξη, καθώς μερίσματα δίνουν οι εταιρείες με τη νομική μορφή ΙΚΕ και Ανώνυμες Εταιρείες που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Εκτός από τον αριθμό των εισηγμένων, που φαίνεται πως δεν γνωρίζουν στο ΠΑΣΟΚ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η αντιπολίτευση αγνοεί τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι εταιρείες στη χώρα μας.
Μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση, την απαξία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών που εξαϋλωσαν τα χρήματα των επενδυτών, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εταιρείες φαίνεται πως αναπτύσσονται. Και αντί η αντιπολίτευση να «πιέσει» την κυβέρνηση να δοθούν κίνητρα για να επενδυθούν τα κέρδη στη χώρα μας, εκείνη προτιμά να μιλάει για φορολόγηση. Τα κεφάλαια αυτά που θα «φορολογηθούν» στην ουσία στερούνται από τη χώρα μας, καθώς θα μπορούσαν να επανεπενδυθούν και να δημιουργήσουν νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα του κράτους.
Εκτός λοιπόν από τον αριθμό των εισηγμένων που φαίνεται πως αγνοεί το ΠΑΣΟΚ, τίθεται και ένα ζήτημα γνώσης των απλών κανόνων της οικονομίας. Σε μια χώρα που αποζητά ανάπτυξη δεν πρέπει να δημιουργούνται εμπόδια με εξαγγελίες περί υπέρμετρης φορολογίας εταιρειών, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική οικονομία πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα. Αλήθεια, τι μηνύματα στέλνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μεσαία τάξη, επιχειρηματίες, εργαζομένους, επενδυτές και αγορές; Τι μηνύματα θέλει να στείλει η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στους οίκους αξιολόγησης;