Η μεγαλύτερη σε διάρκεια και έκταση διαδικασία άντλησης κεφαλαίων από καταβολής Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε χθες στις ράγες. Η Ευρώπη «σήκωσε» 20 δισ. ευρώ από τις αγορές, μέσω 10ετών ομολόγων, με επιτόκιο χαμηλότερο του 0,1%, στην πρώτη δημοπρασία από τις πολλές που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2026, για να δανειστεί συνολικά η Κομισιόν 800 δισ. ευρώ, χρήματα αναγκαία για την υλοποίηση των πολυαναμενόμενων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από τη μία οι δημοπρασίες της ΕΕ «απορροφούν» από την αγορά ρευστότητα που θα μπορούσε να διοχετευθεί σε άλλα assets, όμως η βασική τους επίδραση είναι ότι ενισχύουν την εμπιστοσύνη απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και επειδή η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης, το παρθενικό ευρωομόλογο – και γενικότερα η έστω έκτακτη αμοιβαιοποίηση χρέους - αναμένεται να επηρεάσει θετικά όλα τα ελληνικά assets.
Μετά την κατ’ εξαίρεση συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE Πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ, η Ελλάδα συμμετέχει και στον κοινό δανεισμό με αποτέλεσμα να επιστρέφει για τα καλά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Είναι το πρώτο, ιστορικής βέβαια σημασίας, βήμα, καθώς απομένει, όπως είπε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το σημαντικότερο κομμάτι, αυτό της υλοποίησης. Μάλιστα, η επικεφαλής της Κομισιόν τουίταρε χθες βράδυ ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ανάκαμψης και δεν αποκλείεται να έρθει την Πέμπτη στην Αθήνα με… 32 δισ. ευρώ στη βαλίτσα της.
Τόσο η φον ντερ Λάιεν, όσο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέρθηκαν στην εμπιστοσύνη των επενδυτών προς το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται σε υψηλά δεκαετίας. Το ίδιο συμβαίνει με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση με τα ελληνικά assets. Με τη διαφορά ότι η ελληνική οικονομία αφενός προέρχεται από πολυετή κρίση και αφετέρου εμφανίζει τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, γεγονός που δίνει προβάδισμα στα ελληνικά assets.
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας βρίσκεται στις 920 μονάδες και έχει καταφέρει να καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας, επιστρέφοντας στο επίπεδο που βρισκόταν πριν η έξαρση του κορονοϊού αλλάξει τη ζωή στον πλανήτη. Την ίδια ώρα ελληνικό Δημόσιο και μεγάλες επιχειρήσεις δανείζονται με πολύ ευνοϊκούς όρους από τις αγορές αντικατοπτρίζοντας τη συνεχή βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.
Η βελτίωση φαίνεται στα επίσημα στοιχεία, όπως η πολύ μικρότερη του αναμενόμενου ύφεση α’ τριμήνου, καθώς και στις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίες αναθεωρούνται ανοδικά.
Χθες, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς βρέθηκε ξανά σε αρνητικό έδαφος (-0,006%) ενώ του 10ετούς υποχώρησε στο 0,74%, με το spread έναντι του γερμανικού να παραμένει σταθερά κάτω από το επίπεδο των 100 μονάδων βάσης. Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων συνεχίζουν να είναι χαμηλότερες των ιταλικών, ενώ αργά αλλά σταθερά μειώνεται η ψαλίδα με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή και το παρθενικό ευρωομόλογο διασφαλίζει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για ευρωπαϊκά assets θα συνεχίσει να ενισχύεται. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η «ζυγαριά» του αναπτυξιακού momentum αρχίζει και γέρνει από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη και το επενδυτικό ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται. Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 θα σημειώσει άνοδο 8% το επόμενο 12μηνο, έναντι 6,2% του S&P 500, ενώ το ευρώ θα ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου μες την ισοτιμία να σκαρφαλώνει στα 1,28 δολάρια/ευρώ σε ορίζοντα 12 μηνών, από 1,21 δολάρια/ευρώ σήμερα.
Ενώ, λοιπόν, οι επενδυτές δείχνουν να επιστρέφουν στην Ευρώπη, τα ελληνικά assets προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις. Τα ομόλογα είναι τα μοναδικά μαζί με τα ιταλικά που μπορούν, δεδομένων των συνθηκών, να θεωρηθούν ότι δίνουν υψηλές αποδόσεις, ενώ τα υπόλοιπα assets (μετοχές, ακίνητα κλπ) θα κινηθούν παράλληλα με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.