Σημαντικές επιπτώσεις τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο θα έχει η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις συνέπειες που θα έχει η πολυήμερη καταστροφή στο ΑΕΠ ανεβάζει τον λογαριασμό περίπου στα 600-700 εκατ. ευρώ –χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι η όλη η επίπτωση θα φανεί στο φετινό ΑΕΠ- ενώ σε δημοσιονομικό επίπεδο, το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των κατεστραμμένων οικιών αλλά και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Από τις αρχές του 2021, οι φυσικές καταστροφές έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές που προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ ενώ όσο θα μαίνονται οι πυρκαγιές, τόσο θα ανεβαίνει ο λογαριασμός. Το πώς θα επιμεριστεί αυτό το δημοσιονομικό κόστος, θα εξαρτηθεί και από το αν θα υπάρξει συνδρομή της ΕΕ για την καταβολή των αποζημιώσεων κάτι που θεωρείται ήδη δεδομένο τουλάχιστον για τις περιφέρειες που έχουν υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα αναλογικά με το τοπικό ΑΕΠ τους (πχ Ηλεία και Εύβοια).
Ο τελικός λογαριασμός αποτελεί το άθροισμα επιμέρους επιπτώσεων: πρώτον του τελικού αριθμού των κατοικιών και των επιχειρήσεων που θα καταστραφούν. Δεύτερον της έκτασης των καλλιεργειών που έχουν παραδοθεί ή θα παραδοθούν από εδώ και στο εξής στις φλόγες. Τρίτον των καταστροφών που θα γίνουν στις υποδομές. Και τέταρτον, των παράπλευρων επιπτώσεων που θα προκληθούν στην οικονομία (π.χ στον τουρισμό ειδικά σε τοπικό επίπεδο) καθώς οι καταστροφικές πυρκαγιές πλήττουν τη χώρα κυριολεκτικά στη «καρδιά» του καλοκαιριού.
Η πλήρης καταγραφή του οικονομικού κόστους προϋποθέτει ότι θα σβήσει και η τελευταία φλόγα. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η καταγραφή των κατεστραμμένων κατοικιών, επιχειρήσεων αλλά και της καλλιεργήσιμης έκτασης με στόχο να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων κάτι για το οποίο έχει ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση. Τη δική του καταγραφή κάνει εδώ και μερικά 24ωρα ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος μετράει 22 κατεστραμμένες
Το οικονομικό επιτελείο δεν θα περιοριστεί στην έκδοση του λογαριασμού για τις καταστροφές αυτής της εβδομάδας. Με δεδομένο το τι έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια (πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές) αλλά και την πρόβλεψη ότι και ο φετινός χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος με περισσότερα από 600.000 στρέμματα καμένα μέχρι τώρα, τα κονδύλια για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές είναι πιθανό ότι θα χρειαστούν αναθεώρηση.