Παρά τους ισχυρισμούς του υπουργείο Εργασίας περί δραστικής μείωσης των εκκρεμοτήτων στις συντάξεις, τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Ταμεία αποκαλύπτουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, με 258.618 αποφάσεις για κύρια, επικουρική και για εφάπαξ σύνταξη να εκκρεμούν.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το υπουργείο κάνει λόγο για ένα σύνολο 140.000 εκκρεμών αποφάσεων, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π.) που παρουσιάστηκαν στο 34ο Συνέδριό της, μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 ήταν σε εκκρεμότητα:
• 105.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ από ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου εκ των οποίων οι 80.000 είχαν υποβληθεί από το 2017 και το 2018 και άλλες 25.000 αιτήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
• 45.000 αιτήσεις στο Δημόσιο εκ των οποίων 15.000 εκπαιδευτικών, 7.500 υπαλλήλων σε Δήμους και Νοσοκομεία, 8.000 στρατιωτικών και τουλάχιστον άλλες 15.000 αιτήσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες, δηλαδή υπαλλήλων υπουργείων, δημοσίων οργανισμών, αλλά και αιτήσεις συντάξεων χηρείας.
• 87.504 αιτήσεις στο ΕΤΕΑΕΠ για την έκδοση επικουρικών συντάξεων και άλλες 20.614 αιτήσει για εφάπαξ από το ίδιο Ταμείο.
Όλες αυτές οι 258.618 αποφάσεις που εκκρεμούν είναι άγνωστο το πότε θα εκδοθούν και πότε θα τελειώσει και η ταλαιπωρία των συνταξιούχων.
Όπως σημειώνει δε το δημοσίευμα, ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης (κύριας σύνταξης) είναι στα δύο χρόνια και από τη στιγμή που βγει η οριστική κύρια σύνταξη, αρχίζει να μετρά άλλο ένα 12μηνο τουλάχιστον για να εκδοθεί η επικουρική. Εάν ο συνταξιούχος περιμένει και εφάπαξ, τότε ο χρόνος που περιμένει μέχρι να πάρει το σύνολο των παροχών του φτάνει και στα 4 χρόνια.
Διαψεύδει ο Τάσος Πετρόπουλος
Από την πλευρά του πάντως, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, διέψευσε τα δημοσιεύματα υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «αναπαραγωγή στοιχείων που ανακοίνωσε μια ομοσπονδία εργαζομένων στους φορείς, όχι με ασφαλή τρόπο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο μόνος ασφαλής φορέας που μπορεί να δίνει πληροφόρηση είναι ο ΕΦΚΑ».
«Οι ληξιπρόθεσμες συνολικά είναι 48.839. Ληξιπρόθεσμες συντάξεις λέμε εκείνες που είναι έτοιμες να καταβληθούν. Διότι το να κάνεις αίτηση δεν σημαίνει ότι παίρνεις και σύνταξη. Πάρα πολλές αιτήσεις απορρίπτονται. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία σχέση με την αλήθεια ως προς τα νούμερα», ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσον αφορά τον μέσο χρόνο αναμονής για την έκδοση οριστικής απόφασης (κύριας σύνταξης) και το ενδεχόμενο, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να φτάσει στα τέσσερα χρόνια εάν ο συνταξιούχος περιμένει και εφάπαξ, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Λυπάμαι για τέτοια δημοσιεύματα που δημιουργούν όχι μόνο αδικαιολόγητη ανησυχία αλλά και μια εικόνα χρέους που δεν υφίσταται. Διότι το χρέος, το οποίο εμφανίζουν κατ'' αυτό τον τρόπο ως πλαστό, εγείρει ζητήματα για το αν πρέπει ή δεν πρέπει η κυβέρνηση ή όποια κυβέρνηση υπάρχει στη χώρα να συνεχίσει να παρέχει συντάξεις χωρίς περικοπές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια τέτοια ανεύθυνη προσέγγιση δημιουργεί θέματα στη μελλοντική ισορροπία του ζητήματος».