Του Βασίλη Γεώργα
Βαρύ τίμημα αποδεικνύεται ότι πληρώνει η οικονομία από την ολοσχερή εγκατάλειψη της πολιτικής ενίσχυσης των εξαγωγών και την διαβρωτική επίδραση των capital controls.
Το τρένο της ανάπτυξης χάνεται για το 2016, κυρίως λόγω της κατάρρευσης της εξαγωγικής δραστηριότητας, που από τα 12,84 δισ. ευρώ το πρώτο 6μηνο του 2015 φέτος έπεσε στα 11,8 δισ. ευρώ. Αυτό το 1 δισ. ευρώ που έλειψε από την Οικονομία είχε καταλυτική επίδραση στο ΑΕΠ. Όπως εκτιμά μιλώντας στο Liberal το στέλεχος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Νίκος Αρχοντής, αν οι εξαγωγές είχαν παραμείνει έστω σταθερές στα περσινά επίπεδα, η οικονομία θα έτρεχε σήμερα με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1%.
Έπιασαν πάτο
Αντίθετα, η πτώση κατά 8,1% που σημειώθηκε στο πρώτο 6μηνο ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί (η Ελλάδα παρουσίασε την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη μετά την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο) φέρνοντας τις ελληνικές εξαγωγές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, και ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο ΑΕΠ, που παράλληλα πλήττεται από τη διαρκή μείωση της κατανάλωσης.
Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις στην τύχη τους
Πρωτίστως, όμως, η μεγάλη υποχώρηση των εξαγωγών είναι αδιάψευστος μάρτυρας ότι εν μέσω κεφαλαιακών περιορισμών και ελλιπούς ρευστότητας, η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τους σκοπέλους και να ανοίξουν νέες αγορές.
Το στοίχημα αύξησης των ελληνικών εξαγωγών δεν υπάρχει εδώ και ενάμιση χρόνο ούτε ως πολιτική, ούτε καν ως ρητορική για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τους συμβολισμούς που εκπέμπει αυτήν τη υποβάθμιση να συνάδουν πλέον με την αρνητική εικόνα που επικρατεί.
Εν αμφιβόλω οι εκτιμήσεις για εξαγωγές και ΑΕΠ
Οι εξαγωγές θεωρείται πολύ δύσκολο να βελτιωθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα να τίθενται εν αμφιβόλω οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει για όλη τη χρονιά τόσο για αύξηση των εξαγωγών με ρυθμό άνω του 1%, όσο και για οριακά αρνητικό πρόσημο του ΑΕΠ (-0,3%).
Παρά την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου...
Η καταβαράθρωση των πωλήσεων πετρελαιοειδών προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής είχε τον ισχυρότερο αντίκτυπο, καθώς συνολικά οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 13,7%. Ειδικότερα στις χώρες του Κόλπου και του OPEC η πτώση έφτασε το 27%, παρότι εντός του πρώτου 6μήνου οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ανέκαμψαν σχεδόν κατά 30%.
Στα... αζήτητα και τα υπόλοιπα προϊόντα
Ακόμη όμως κι αν εξαιρεθούν οι εξαγωγές πετρελαιοειδών, δεν υπάρχει φως στο τούνελ ούτε από τα υπόλοιπα προϊόντα και αγορές, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές έχουν κολλήσει στο βούρκο και στο 6μηνο υποχωρούσαν με ρυθμό 1,4%. Με εξαίρεση τα αγροτικά προϊόντα, που για συγκυριακούς λόγους (φυσικές καταστροφές, έλλειψη) παρουσίασαν μικρή αύξηση εξαγωγών, οι περισσότερες κατηγορίες δείχνουν ότι η στασιμότητα ή η πτώση τους στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται.